Aile sağlığı merkezlerine başvuran ebeveynlerin serviks kanseri ve human papilloma virüs hakkında bilgi ve tutumları
The knowledge and attitudes of parents applying to family healthbcenters about cervical cancer and human papilloma virus summary
  1. Tez No: 951000
  2. Yazar: ESRA ARABACI ÇİÇEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAMDİ NEZİH DAĞDEVİREN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Human Papilloma virüs, Serviks Kanseri, HPV aşısı, Human Papillomavirus, Cervical Cancer, HPV Vaccine
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Kanser global anlamda en önemli toplum sağlığı sorunlarının başında gelmektedir. Uluslararası Kanser Araştırmaları Kurumunun 2020 yılında yaptığı araştırmada kadınlarda en sık görülen kanser meme kanseri olarak saptanmıştır. Serviks kanseri ise kadınlarda 4. sırada yer almaktadır. Serviks kanseri en önemli etmeni HPV'dir. Serviks kanseri erken tanı, tedavi ve korunması olan bir hastalık olup ebeveynlerin bilgilerinin değerlendirilmesi önem arz etmektedir. Çalışmamız, Edirne'de bulunan 23 aile sağlığı merkezine başvuran ve çalışmaya katılmayı kabul eden 7-18 yaş arası çocuğu olan 388 ebeveyne kesitsel ve gözlemsel yapılmıştır. Etik kurul onayı (Ek-1) ve Edirne İl Sağlık Müdürlüğü onayı (Ek-2) alındıktan sonra 01.08.2023-29.12.2023 arasında yapılmıştır. Çalışmamızda hazırladığımız anket ile veri toplanmıştır. Ankette sosyodemografik bilgiler, rahim ağzı kanseri bilgileri, HPV bilgisi, HPV aşısı bilgi ve tutumları ile ilgili sorular mevcuttur. Ankete ek olarak Human Papilloma Virüs-Bilgi Ölçeği (HPV-BÖ) dahil edilmiştir. Ölçek sahibinden izin alınmıştır. Analiz yapılırken tanımlayıcı istatistiksel methodlar, Ki-Kare, Kruskal-Wallis, Oneway Anova testleri uygulanmıştır. Çalışmaya katılan ebeveynlerin %81,44'ünün anne, %18,56'sının baba olduğu, yaş ortalamasının 38,84±6,8 olduğu, öğrenim durumlarının %40,46'sının üniversite ve üzeri olduğu, %27,84'ünün gelirinin giderinden fazla olduğu, %36,86'sının sigara kullandığı, %76,03'ünün cinsel yolla bulaşan hastalıkları bildiği saptanmıştır. Ebeveynlerin %93,3'ünün rahim ağzı kanserini duyduğu, %49,48'inin siğil ile ilişkili olduğunu bildiği, %18,3'ünün HPV'yi bilmediği saptanmıştır. Ebeveynlerin PAP smear testini 79,64'ünün duyduğu ancak %55,15'inin yaptırdığı saptanmıştır. Ebeveynlerin %13,14'ünün HPV aşısı yaptırdığı, çocuklarına ise %7,73'ünün yaptırdığı saptanmıştır. Ebeveynlerin human papilloma virüs bilgi ölçeği ile öğrenim durumları yüksek olanların, sağlık çalışanlarının, gelirleri giderden daha fazla olanların yüksek, sigara kullananların daha düşük puana sahip olduğu saptanmıştır. Çalışmamıza katılan ebeveynlerin %76,03'ü cinsel yolla bulaşan hastalıklar hakkında bilgi sahibi iken, yılda bir kontrole gitme oranı %17,53'tür. Araştırmaya katılan ebeveynlerin %93,3'ü daha öncesinde rahim ağzı kanserini duymuş olup, büyük çoğunluğu öncelikle TV ve internetten daha sonra da ASM'lerden bilgi edinmiştir. HPV aşısı yaptırmayı düşünenlerin büyük çoğunluğu doktor tavsiye ederse, hemen ardından ücretsiz olursa yaptıracağını bildirmiştir.
Özet (Çeviri)
Cancer is one of the most significant public health issues globally. According to research conducted by the International Agency for Research on Cancer in 2020, breast cancer was identified as the most common cancer among women, while cervical cancer ranks fourth. The most important risk factor for cervical cancer is HPV (Human Papillomavirus). Cervical cancer is a disease that can be diagnosed early, treated, and prevented, making it essential to assess parents' knowledge on this topic. Our study was conducted as a cross-sectional and descriptive study involving 388 parents of children aged 7-18 who applied to 23 family health centers in Edirne and agreed to participate. After obtaining ethical approval (Appendix 1) and approval from the Edirne Provincial Health Directorate (Appendix 2), the study was carried out between August 1, 2023, and December 29, 2023. Data was collected using a questionnaire, which included questions about sociodemographic information, knowledge of cervical cancer, knowledge about HPV, and attitudes towards the HPV vaccine. Additionally, the Human Papillomavirus Knowledge Scale (HPV-KS) was included, with permission from the scale's owner. Descriptive statistical methods, Chi-Square, Kruskal-Wallis, and One-way ANOVA tests were used for analysis. Among the participating parents, 81.44% were mothers and 18.56% were fathers, with an average age of 38.84 ± 6.8 years. Additionally, 40.46% had a university degree or higher, 27.84% had income exceeding their expenses, 36.86% were smokers, and 76.03% were aware of sexually transmitted diseases. It was found that 93.3% of parents had heard of cervical cancer, 49.48% knew it was associated with warts, and 18.3% were unaware of HPV. While 79.64% had heard of the PAP smear test, only 55.15% had undergone with it. Moreover, 13.14% of parents had received the HPV vaccine, among them only 7.73% had vaccinated their children. Higher scores on the HPV Knowledge Scale were associated with higher educational levels, being health workers, and having income exceeding expenses, while smokers scored lower in HPV Knowledge Scale. Although 76.03% of participating parents were knowledgeable about sexually transmitted diseases, the rate of those visiting for annual check-ups was only 17.53%. Most parents (93.3%) had heard of cervical cancer, primarily obtaining information from TV and the internet, followed by family health centers. The majority indicated they would consider getting the HPV vaccine if recommended by a doctor, and many would get it if it were free.