Adölesan İdiyopatik Skolyoz Olan Bireylerde Barselona Skolyoz Fizik Tedavi Okulu ve Emekleme Egzersizlerinin Akut Etkileri
Acute Effects of Barcelona Scoliosis Physical Therapy School and Crawling Exercises on Individuals with Adolescent Idiopathic Scoliosis
  1. Tez No: 950998
  2. Yazar: GİZEM GÜNEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TUĞBA KURU ÇOLAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Adölesan idiyopatik skolyoz, egzersiz, BSPTS, Klapp, rehabilitasyon, Adolescent idiopathic scoliosis, exercise, BSPTS, Klapp, rehabilitation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedik Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ortopedik ve Manipülatif Fizyoterapi ve rehabilitasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Amaç: Bu çalışmanın birincil amacı BSPTS ve Klapp egzersizlerinin gövde rotasyon açısı (ATR) üzerindeki etkilerini araştırmaktı. İkincil amaç ise bu egzersiz yöntemlerinin esneklik, yaşam kalitesi ve kişilerin estetik algısı üzerine etkilerini incelemekti. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya dahil edilen 32 birey randomize olarak BSPTS grubu ve Klapp grubu olarak 2 gruba ayrıldı. Grupların kendi egzersiz yöntemlerine göre 5 farklı egzersiz katılımcılara her seans ortalama 30 dakika olacak şekilde 10 seans boyunca fizyoterapist süpervizörlüğünde uygulandı. Katılımcıların demografik bilgileri hasta takip formuna kaydedildi. Katılımcıların tedavi öncesi ve sonrası ATR ölçümü skolyometre ile, omurga lateral fleksiyonu ölçümü mezura ile, yaşam kalitesi değerlendirmesi SRS-23 (Skolyoz Araştırma Derneği-23) anketi ile ve kozmetik deformite değerlendirmesi SAQ (Spinal Görünüm Anketi) ile yapıldı. Bulgular: 1., 5. ve 10. seanslarda BSPTS grubunda ATR değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı azalma görülürken Klapp grubunda ATR değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı artış olduğu görüldü. BSPTS grubunda hem sağ hem sol lateral fleksiyonda istatistiksel olarak anlamlı artış görülürken Klapp grubunda sadece sol lateral fleksiyonda istatistiksel olarak anlamlı artış gözlendi. Yaşam kalitesinde her iki grupta da istatistiksel olarak anlamlı iyileşme görüldü. BSPTS grubunda kozmetik deformite algısında kötüleşme gözlemlenirken Klapp grubunda iyileşme olduğu gözlemlendi. Ancak bu değişim istatistiksel olarak anlamlı değildi. Sonuç: Çalışmamızın sonuçlarına göre BSPTS egzersizleri ATR, omurga lateral fleksiyon ve yaşam kalitesini iyileştirmektedir. Klapp egzersizleri omurga lateral fleksiyonunu, yaşam kalitesini ve kozmetik deformite algısını iyileştirirken ATR üzerinde olumsuz etkisi bulunmaktadır. BSPTS egzersizlerinin ATR değerini iyileştirme bakımından Klapp egzersizlerinden üstün olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: The primary aim of this study was to investigate the effects of BSPTS and Klapp exercises on trunk rotation angle (ATR). The secondary aim was to examine the effects of these exercise methods on flexibility, quality of life and aesthetic perception of individuals. Materials and Methods: 32 individuals included in the study were randomly divided into 2 groups as BSPTS group and Klapp group. According to the exercise methods of the groups, 5 different exercises were applied to the participants for 10 sessions, each session lasting an average of 30 minutes, under the supervision of a physiotherapist. Of the participant efore and after treatment, ATR measurement with a scoliometer, spinal lateral flexion measurement with a tape measure, quality of life assessment with the SRS-23 (Scoliosis Research Association-23) questionnaire, and cosmetic deformity assessment with the SAQ (Spinal Appearance Questionnaire) were performed. Results: In the 1st, 5th and 10th sessions, a statistically significant decrease in ATR values was observed in the BSPTS group, while a statistically significant increase in ATR values was observed in the Klapp group. A statistically significant increase was observed in both right and left lateral flexion in the BSPTS group, while a statistically significant increase was observed only in left lateral flexion in the Klapp group. A statistically significant improvement was observed in quality of life in both groups. While a worsening in the perception of cosmetic deformity was observed in the BSPTS group, an improvement was observed in the Klapp group. However, this change was not statistically significant. Conclusion: According to the results of our study, BSPTS exercises improve ATR, spine lateral flexion and quality of life. Klapp exercises improve spine lateral flexion, quality of life and cosmetic deformity perception, but have a negative effect on ATR. BSPTS exercises were found to be superior to Klapp exercises in terms of improving ATR value.