Acil servise akut ağrı krizi ile başvuran orak hücre anemili hastalarda intravenöz lidokain uygulamasının analjezik etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the analgesic effect of intravenous lidocaine administration in patients with sickle cell anaemia admitted to the emergency department with acute pain crisis
  1. Tez No: 951036
  2. Yazar: ANIL İFLAZOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ KARAKUŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Orak Hücre Anemisi, Vaso-oklusiv kriz, Lidokain, Tramadol, Sickle Cell Anaemia, Vaso-occlusive crisis, Lidocaine, Tramadol
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
ACİL SERVİSE AKUT AĞRI KRİZİ İLE BAŞVURAN ORAK HÜCRE ANEMİLİ HASTALARDA İNTRAVENÖZ LİDOKAİN UYGULAMASININ ANALJEZİK ETKİSİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Amaç: Orak hücre hastalarında acil servis başvurularının en sık sebebi olan akut ağrılı krizlerde, alternatif bir analjezik olarak lidokainin etkisini tramadol ile karşılaştırmayı hedefledik. Gereç ve yöntem: Çalışmamıza, acil servise orak hücre ağrı krizi ile başvuran 53 hasta alındı. Yaş, cinsiyet, kilo, ağrı yeri, EKG'si ve Sayısal Derecelendirme Skalası (NRS) ile ağrı derecesi belirlendi. İntravenöz (IV) 1g parasetamol uygulanıp NSR ile değerlendirildi. Ağrısı geçmeyen tek sıra numaralı hastalara 1,5 mg/kg lidokain, çift sıra numaralılara 1,5 mg/kg tramadol IV uygulanıp 0., 30. ve 60. dk'larda ağrı derecesi ve yan etkiler değerlendirildi. Bulgular: Parasetamol-lidokain grubunun geliş anında ağrı ortalaması 8.32±1.86, parasetamol sonrası 7.41±2.15, lidokain sonrası 0.dk'da 6.82±2.50, 30.dk'da 6.32±2.71, 60.dk' da 6.18±2.90'dir. Parasetamol- tramadol grubunun gelişinde ağrı ortalaması 8.67±1.24, parasetamol sonrası 7.56±1.46, tramadol sonrası 0. dk'da 6.83±2.45, 30. dk'da 5.94±2.53, 60.dk'da 5.11±2.85'dir. Parasetamol grubunun gelişinde ağrı ortalaması 7.54±1.98, parasetamol sonrası 4.77±2.80'dir. 3 grubun geliş anındaki ağrı değerlerinde anlamlı bir fark saptanmayıp (p>0.05), tüm gruplarda parasetamol sonrası ağrıda anlamlı bir düşüş izlendi (sırasıyla p=0.007, p=0.005, p0.05). Sonuç: OHA hastalarında parasetamol, lidokain ve tramadolün ağrı kesici etkinliklerinin anlamlı olduğu ve lidokain ve tramadolün ağrı kesici etkinliklerinin benzer olduğu sonucuna vardık.
Özet (Çeviri)
EVALUATION OF THE ANALGESIC EFFECT OF INTRAVENOUS LIDOCAINE ADMINISTRATION IN PATIENTS WITH SICKLE CELL ANAEMIA ADMITTED TO THE EMERGENCY DEPARTMENT WITH ACUTE PAIN CRISIS Aim: We aimed to compare the pain relief effect of lidocaine, as an alternative analgesic, with tramadol in painful crises, which is the most common cause of emergency department admissions in sickle cell disease patients. Materials and methods: In our study, 53 patients admitted to the emergency department with sickle cell pain crisis were included. Age, sex, weight, location of pain, ECG and pain degree with the Numerical Rating Scale (NRS) were determined. Intravenous (IV) 1 g paracetamol was administered and evaluated by NSR. Lidocaine 1.5 mg/kg and tramadol 1.5 mg/kg were administered IV to odd and even numbered patients, respectively, and the degree of pain and side effects were evaluated at 0, 30 and 60 min. Results: In paracetamol-lidocaine group, the mean pain at the time of admission was 8.32±1.86, 7.41±2.15 after paracetamol, 6.82±2.50 at 0 min after lidocaine, 6.32±2.71 at 30 min, 6.18±2.90 at 60 min. In the paracetamol-tamadol group, the mean pain was 8.67±1.24 at admission, 7.56±1.46 after paracetamol, 6.83±2.45 at 0 min, 5.94±2.53 at 30 min, 5.11±2.85 at 60 min after tramadol. In the paracetamol group, the mean pain at admission was 7.54±1.98 and 4.77±2.80 after paracetamol. No significant difference was found in the pain values of the 3 groups at the time of admission (p>0.05), but a significant decrease in pain was observed after paracetamol in all groups (p=0.007, p=0.005, p0.05). Conclusion: We concluded that paracetamol, lidocaine and tramadol have significant pain relief efficacy and lidocaine and tramadol have similar pain relief efficacy in patients with OHA.