İnterlökin 17 inhibitörleri kullanan psöriyazis hastalarında 13-valanlı konjuge pnömokok aşısına antikor yanıtının değerlendirilmesi
Evaluation of antibody response to 13-valent pneumococcal conjugate vaccine in psoriasis patients receiving interleukin 17 inhibitors
- Tez No: 951081
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLAY OKAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Infectious Diseases and Clinical Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Psöriyazis, IL-17 inhibitörleri, sekukinumab, iksekizumab, anti-pnömokok IgG, konjuge pnömokok aşısı, Psoriasis, IL-17 inhibitors, secukinumab, ixekizumab, anti-pneumococcal IgG, pneumococcal conjugate vaccine
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Giriş ve Amaç: Psöriyazis, immün aracılı, kronik ve yaygın bir deri hastalığıdır. Patogenezinde IL-23/Th17 yolağının rolü gösterilmiş ve bu doğrultuda geliştirilen IL-17 inhibitörleri tedavide yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır. Ancak biyolojik ilaçlar, immünsupresif etkileri nedeniyle enfeksiyon riskini artırabilmektedir. Pnömokok gibi aşıyla önlenebilir enfeksiyonlar açısından risk altındaki bu hasta grubunda, aşılara karşı gelişen antikor yanıtının değerlendirilmesi büyük önem taşımaktadır. Literatürde, IL-17 inhibitörü kullanan psöriyazis hastalarında konjuge pnömokok aşısına karşı gelişen immün yanıtı inceleyen bir çalışma bulunmamaktadır. Bu nedenle, çalışmamızda IL-17 inhibitörü kullanan psöriyazis hastalarında 13-valanlı konjuge pnömokok aşısına antikor yanıtının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya, Eylül 2024 - Nisan 2025 tarihleri arasında Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne başvuran, IL-17 inhibitörü (sekukinumab veya iksekizumab) kullanan 35 psöriyazis hastası ile immünsupresif durumu olmayan 11 yetişkin kontrol grubu olarak dahil edilmiştir. Her iki gruptan, 13-valanlı konjuge pnömokok aşısı uygulanmadan önce ve aşılamadan 4-6 hafta sonra alınan serum örneklerinde anti-pnömokok IgG antikor düzeyleri ELISA yöntemiyle ölçülmüştür. Bulgular: Psöriyazis grubunda aşı sonrası antikor düzeyinde anlamlı artış saptanmıştır (OD450: 0,153 → 0,228; p = 0,001). Cut-off değerine göre antikor pozitiflik oranı psöriyazis grubunda %28,6'dan %60'a yükselmiştir (p = 0,027). Antikor düzeylerindeki bağıl artış oranı psöriyazis grubunda %78,8, kontrol grubunda %66,9 olarak belirlenmiş, bu fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır (p = 0,766). Tek değişkenli analize göre, cinsiyet, yaş, eşlik eden hastalıklar ve IL-17 inhibitörü tedavi süresi ile antikor pozitifliği arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Ancak iksekizumab kullanan hastalarda antikor pozitiflik oranı sekukinumab kullananlara göre anlamlı düzeyde daha yüksek bulunmuştur (OR: 8,00; p = 0,018). Çok değişkenli analizde bu fark anlamlılık sınırında kalmıştır (p = 0,084). Ayrıca doğrusal regresyon analizinde kadın cinsiyetin, antikor artış oranı üzerinde pozitif etkisi olduğu gösterilmiştir (p = 0,019). Sonuç: Çalışmamız, IL-17 inhibitörü kullanan psöriyazis hastalarında 13-valanlı konjuge pnömokok aşısına karşı anlamlı bir antikor yanıtı geliştiğini göstermektedir. Kadın cinsiyetin ve iksekizumab kullanımının daha güçlü antikor yanıtıyla ilişkili olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Psoriasis is a chronic, immune-mediated, and widespread skin disease. The role of the IL-23/Th17 pathway in its pathogenesis has been demonstrated and IL-17 inhibitors developed accordingly have become widely used in treatment. However, biologic therapies may increase the risk of infections due to their immunosuppressive effects. In this patient group, which is at risk for vaccine-preventable infections such as pneumococcal disease, evaluating the antibody response to vaccines is of great importance. There is no study in the literature examining the immune response to pneumococcal conjugate vaccine in psoriasis patients receiving IL-17 inhibitors. Therefore, our study aimed to evaluate the antibody response to 13-valent pneumococcal conjugate vaccine in psoriasis patients receiving IL-17 inhibitors. Materials and Methods: This study included 35 psoriasis patients receiving IL-17 inhibitors (secukinumab or ixekizumab) and 11 adults without immunosuppressive conditions as a control group, who applied to Bezmialem Vakıf University Faculty of Medicine Hospital between September 2024 and April 2025. Anti-pneumococcal IgG antibody levels were measured by ELISA in serum samples collected before and 4-6 weeks after the administration of the 13-valent pneumococcal conjugate vaccine. Results: In the psoriasis group, a significant increase in antibody levels was observed after vaccination (OD450: 0.153 → 0.228; p = 0.001). Based on the cut-off value, the antibody positivity rate increased from 28.6% to 60% in the psoriasis group (p = 0.027). The relative increase rate in antibody levels was 78.8% in the psoriasis group and 66.9% in the control group, and this difference was not statistically significant (p = 0.766). Univariate analysis revealed no significant association between antibody positivity and sex, age, comorbidities, or duration of IL-17 inhibitor treatment. However, antibody positivity rate was found to be significantly higher in patients receiving ixekizumab compared to those receiving secukinumab (OR: 8.00; p = 0.018). In multivariate analysis, this difference remained at the limit of significance (p = 0.084). Additionally, linear regression analysis showed that female sex had a positive effect on the antibody increase rate (p = 0.019). Conclusion: Our study demonstrates that psoriasis patients receiving IL-17 inhibitors develop a significant antibody response to the 13-valent pneumococcal conjugate vaccine. Female sex and the use of ixekizumab were observed to be associated with a stronger antibody response.