Yaşlılarda sağlık okuryazarlığı, fiziksel aktivite düzeyi ve uyku kalitesi arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between health literacy, physical activity levels and sleep quality in the elderly
  1. Tez No: 951237
  2. Yazar: BENGÜ CEBECİ İNANÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜL BÜLBÜL MARAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Geriatri, Sağlık Eğitimi, Geriatrics, Health Education
  6. Anahtar Kelimeler: Health literacy, Older adults, Physical activity, Sleep quality
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Demokrasi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yaşlı Sağlığı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yaşlı Sağlığı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu araştırma, yaşlı bireylerde sağlık okuryazarlığı ile fiziksel aktivite ve uyku kalitesi arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla yürütülmüştür. Araştırma, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Nöroloji ve Geriatri polikliniklerine Ekim–Aralık 2024 döneminde başvuran, 65 yaş ve üzeri 250 gönüllü bireyle gerçekleştirilmiştir. Tanımlayıcı ve kesitsel nitelikteki çalışmada, Tanımlayıcı Bilgi Formu, Türkiye Sağlık Okuryazarlığı Ölçeği-32, Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi, Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi kullanılmıştır. Veriler, bağımsız gruplar t testi, tek yönlü varyans analizi ve Pearson korelasyon analizi ile değerlendirilmiştir. Katılımcıların %95,2'sinin yeterli veya mükemmel düzeyde sağlık okuryazarlığına sahip olduğu, %28'inin fiziksel olarak inaktif ve %32,4'ünün kötü uyku kalitesine sahip olduğu belirlenmiştir. Yaş arttıkça sağlık okuryazarlığı ve fiziksel aktivite düzeyleri azalmakta, uyku kalitesi bozulmaktadır. Eğitim düzeyi yükseldikçe sağlık okuryazarlığı artmakta; kronik hastalığı ve gündüz uyuma durumu olan bireylerde ise sağlık okuryazarlığı ve fiziksel aktivite düzeyleri düşük, uyku kalitesi daha kötüdür. Kendini“orta yaşlı”olarak algılayan bireylerin sağlık okuryazarlığı ve fiziksel aktivite düzeyleri daha yüksektir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the relationship between health literacy, physical activity, and sleep quality among older adults. The research was conducted with 250 voluntary participants aged 65 and above who presented to the Neurology and Geriatrics outpatient clinics of Ege University Medical Faculty Hospital between October and December 2024. This descriptive and cross-sectional study utilized the Descriptive Information Form, Turkey Health Literacy Scale-32, International Physical Activity Questionnaire, Pittsburgh Sleep Quality Index. Data were analyzed using independent samples t-tests, one-way ANOVA, and Pearson correlation analysis. Results showed that 95.2% of the participants had adequate or excellent levels of health literacy; 28% were physically inactive and 32.4% had poor sleep quality. As age increased, both health literacy and physical activity levels decreased, while sleep quality worsened. Health literacy increased with education level, whereas participants with chronic diseases or who reported daytime sleeping had lower health literacy and physical activity levels and worse sleep quality. Those who perceived themselves as“middle-aged”had higher levels of health literacy and physical activity than those who identified as“elderly.”Pearson correlation analysis revealed a significant positive relationship between health literacy and physical activity (r = 0.182, p < 0.01), and significant negative relationships between health literacy and sleep quality (r = -0.330, p < 0.01), as well as between physical activity and sleep quality (r = -0.178, p < 0.01). Since higher scores on the Pittsburgh Sleep Quality Index indicate worse sleep quality, these findings suggest that improvements in health literacy and physical activity may contribute to better sleep quality among older adults