Ratlarda lokal ve sistemik uygulanan askorbik asidin epidural fibrozis üzerine etkisi
The effect of locally and systemically administered ascorbic acid on epidural fibrosis in rats
  1. Tez No: 951294
  2. Yazar: RECEP POLAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUNUS ATICI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Epidural fibrozis, laminektomi, Askorbik asid, histolojik değerlendirme, rat, Epidural fibrosis, laminectomy, Ascorbic acid, histologic evaluation, rat
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
Bu çalışmada ratlarda lomber laminektomi sonrası gelişen epidural fibrozis üzerine askorbik asidin lokal ve sistemik kullanımının potansiyel etkilerine baktık. Bu çalışmada, 4 aylık erişkin erkek whiskers cinsi 32 rat kullanıldı. Hayvanlar, eşit şekilde dört gruba ayrıldı: 1. grup kontrol grubu, 2. grup lokal grubu, 3. grup lokal + sistemik grubu ve 4. grup sistemik grubu olmak üzere. Tüm ratlara, L2 ve L3 vertebralarına bilateral laminektomi uygulandı (her bir denekte iki seviye). Lokal grubu ve lokal + sistemik grubuna, laminektomi sonrası fasyaları kapatılmadan önce lokal toz formundaki askorbik asit eklenmiştir. Sistemik grubu ve lokal + sistemik grubuna ise intraperitoneal olarak 100 mg/kg askorbik asit uygulanmış ve bu iki grupta sakrifikasyona kadar aynı protokol takip edildi.5 haftanın sonunda lomber vertebralar bütün halinde çıkarıldıktan sonra formaldehit çözeltisinde sabitlenmişe ardından demineralize edildi. Hazırlanan örnekler, hematoksilen-eozin ve Masson Trichrome ile boyanarak analiz edildi. Epidural fibrozis, akut ve kronik inflamatuvar hücreler ile vasküler proliferasyon değerlendirilmiş olup, kesitler grupların ayrıntıları hakkında bilgisi olmayan bir patolog tarafından dört aşamada incelendi. Değişkenlerin dağılımı Kolmogorov-Smirnov ve Shapiro-Wilk testleri ile analiz edilmiştir. Normal dağılım göstermeyen nicel bağımsız verilerin analizinde Kruskal- Wallis ve Mann-Whitney U testleri, nitel bağımsız verilerin değerlendirilmesinde ise ki-kare testi ve koşullar sağlanmadığında Fisher testi kullanılmıştır. Tüm istatistiksel analizler SPSS 27.0 yazılımı ile gerçekleştirilmiştir. Çalışma grupları karşılaştırıldığında sistemik askorbik asid uygulanan iki grupta vasküler endotelyal proliferasyon ve akut inflamatuar hücreler minimal düzeyde daha yüksek bulunmuş fibrozis ve kronik inflamatuar hücrelerde fark görülmemiştir . Görülen farklılıklar istatistiksel olarak anlamlı değildir (p>0.05). Sonuç olarak bu çalışmada sadece epidural aralıkta ve epidural alandan ekstra cerrahi sahadada bu parametrelere baktığımızda anlamlı bir fark bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, we investigated the potential effects of local and systemic use of ascorbic acid on epidural fibrosis developing after lumbar laminectomy in rats. In this study, 32 rats of 4-month-old adult male whiskers breed were used. The animals were equally divided into four groups: 1st group as control group, 2nd group as local group, 3rd group as local + systemic group and 4th group as systemic group. All rats underwent bilateral laminectomy of L2 and L3 vertebrae (two levels in each subject). Ascorbic acid in the form of local powder was added to the local group and local + systemic group before closing the fascia after laminectomy. In the systemic group and local + systemic group, 100 mg/kg ascorbic acid was administered intraperitoneally and the same protocol was followed in these two groups until sacrification. At the end of 5 weeks, the lumbar vertebrae were removed whole and fixed in formaldehyde solution and then demineralised. The prepared specimens were stained with haematoxylin-eosin and Masson Trichrome and analysed. Epidural fibrosis, acute and chronic inflammatory cells and vascular proliferation were assessed and the sections were examined in four stages by a pathologist who was not familiar with the details of the groups. The distribution of variables was analysed by Kolmogorov-Smirnov and Shapiro-Wilk tests. Kruskal-Wallis and Mann-Whitney U tests were used to analyse quantitative independent data that did not show normal distribution, and the chi-square test and Fisher's test were used to evaluate qualitative independent data. All statistical analyses were performed with SPSS 27.0 software. When the study groups were compared, vascular endothelial profloration and acute inflammatory cells were found to be minimally higher in the two groups treated with systemic ascorbic acid, while no difference was observed in fibrosis and chronic inflammatory cells. These differences were not statistically significant (p>0.05). In conclusion, in this study, no significant difference was found when we looked at these parameters only in the epidural space and in the extra surgical field from the epidural space.