İnsomni ve hipersomni bozukluğu olan ve olmayan bireylerin dikkat eksikliği ve hiperaktivite, dissosiyasyon, çocukluk çağı travmaları ve ruminasyon değişkenleri açısından incelenmesi
Research of individuals with and without insomnia and hypersomnia disorders in terms of attention deficit and hyperactivity, dissociation, childhood traumas and rumination variables
  1. Tez No: 951518
  2. Yazar: SEYYİDE ŞİFA GÖKTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ENGİN EMREM BEŞTEPE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Çocukluk Çağı Travmaları, Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu, Dissosiyasyon, Hipersomni, İnsomni, Ruminasyon, Attention Deficit and Hyperactivity, Childhood Traumas, Dissociation, Hypersomnia, Insomnia, Rumination
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
Amaç: Bu araştırmada insomni ve hipersomni alt boyutlarının Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu, Dissosiyasyon, Çocukluk Çağı Travma ve Ruminasyon ile ilişkisinin incelenmesi, bahsi geçen uyku bozukluklarının çok boyutlu ele alınması, epidemiyolojik ve etiyolojik çerçevede değerlendirilmesi, izole semptomların ve devre dışı bırakılan normal varyantların araştırılması ve insomni ve hipersomni psikiyatrik hastalıkları sağaltımı için bir tedavi planı sunulması amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntem: Araştırmada Sosyodemografik Veri Formu, Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği (ÇÇTÖ), Erişkin Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Ölçeği (ASRS), Dissosiyatif Yaşantılar Ölçeği (DYÖ) ve Ruminatif Düşünce Biçimi Ölçeği (RDBÖ) olmak üzere beş bölümden oluşan bir veri toplama aracı kullanılmıştır. Deney grubu verileri 05.06.2023-12.08.2024 tarihleri arasında T.C. İstanbul Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nden toplanmış olup, 18-65 yaş arası psikofizyolojik ve idiyopatik insomni, narkoleptik ve idiyopatik hipersomni tanısı almış 113 katılımcıyı kapsamaktadır. Kontrol grubu verilerine ise kartopu örnekleme metodu ile ulaşılmış olup 252 katılımcıdan oluşmaktadır. Deney ve kontrol gruplarını karşılaştırmak amacıyla kikare analizi yapılmıştır. İnsomni veya hipersomni bozukluğu tanısı almış bireylerde çeşitli etkilerin tespiti için basit doğrusal (lineer) regresyon analizi uygulanmıştır. Bulgular: Elde edilen bulgular, insomni/hipersomni bozukluğu tanısı almış bireylerin dikkat eksikliği ve hiperaktivite, ruminasyon, çocukluk çağı travmaları ve dissosiyasyon puanlarının, tanı almamış bireylerin puanlarından anlamlı düzeyde daha yüksek olduğunu güçlü bir şekilde göstermektedir. İnsomni/hipersomni bozukluğu bulunan bireylerde dikkat eksikliği ve hiperaktivitenin dissosiyasyon, ruminasyon gelişiminde önemli bir rol oynadığı saptanmıştır. Yine tanılı hastalarda, çocukluk çağı travmalarının dissosiyasyon ve ruminasyon gelişiminde önemli bir role sahip olduğu tespit edilmiştir. Sonuç: Dikkat eksikliği ve hiperaktivite, ruminasyon, dissosiyasyon, çocukluk çağı travmalarını ele aldığımızda ve sosyodemografik sorular çatısından bakıldığında insomni ve hipersomni ile paydaş oldukları, aynı paterni paylaştıkları, pek çok ortak etiyolojik nokta barındırdıkları görülmektedir. Üstelik bu 4 değişkenin birbirleriyle sıklıkla komorbid olduğu neticesine ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to examine the relationship between the subdimensions of insomnia and hypersomnia and Attention Deficit and Hyperactivity Disorder, Dissociation, Childhood Trauma and Rumination, to address the aforementioned sleep disorders in a multidimensional manner, to evaluate them within an epidemiological and etiological framework, to research isolated symptoms and normal variants that are disabled, and to present a treatment plan for the treatment of insomnia and hypersomnia psychiatric diseases. Materials and Methods: In the study, a data collection tool consisting of five sections was used: Sociodemographic Data Form, Childhood Trauma Scale (CTS), Adult Attention Deficit and Hyperactivity Disorder Scale (ASRS), Dissociative Experiences Scale (DSS) and Ruminative Thought Style Scale (RTS). The experimental group data were collected from the Republic of Türkiye, Istanbul Erenköy Psychiatric Hospital between 05.06.2023 and 12.08.2024, and included 113 participants aged 18-65 diagnosed with psychophysiological and idiopathic insomnia, narcoleptic and idiopathic hypersomnia. The control group data was obtained using the snowball sampling method and consisted of 252 participants. Chi-square analysis was performed to compare the experimental and control groups. Simple linear regression analysis was applied to determine various effects in individuals diagnosed with insomnia or hypersomnia disorder. Results: The findings strongly indicate that individuals diagnosed with insomnia/hypersomnia disorder have significantly higher scores for attention deficit and hyperactivity, rumination, childhood traumas, and dissociation than those without a diagnosis. It has been determined that attention deficit and hyperactivity play an important role in the development of dissociation and rumination in individuals with insomnia/hypersomnia disorder. It has also been determined that childhood traumas play an important role in the development of dissociation and rumination in diagnosed patients. Conclusion: When we consider attention deficit and hyperactivity, rumination, dissociation, childhood traumas and when we look at them from the perspective of sociodemographic questions, we see that they share the same pattern with insomnia and hypersomnia, and that they have many common etiological points. Moreover, it has been concluded that these 4 variables are often comorbid with each other.