K. Maraş koşullarına uygun yazlık ve kışlık nohut (cicer arietinum L.) çeşitlerinin belirlenmesi
Determining of spring and winter chickpea (cicer arietinum L.) cultivars for K. Maraş conditions
- Tez No: 95164
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÇÖLKESEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Yazlık ekim, kışlık ekim, çeşit, verim, verim unsurları n, Summer sowing, winter sowing, cultivars, yield component, yield. m
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 34
Özet
ÖZET CENGİZ YURURDURMAZ ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ T. ISMCf KAHRAMANMARAŞ KOŞULLARINA UYGUN YAZLIK VE KIŞLIK NOHUT (Cicer arietinum L.) ÇEŞİTLERİNİN BELİRLENMESİ CENGİZ YÜRÜRDURMAZ KSÜ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARLA BİTKİLERİ ANABİLİM DALI DANIŞMAN: Prof. Dr. Mustafa ÇÖLKESEN Yıl: 2000, Sayfa: 34 Jüri: Prof. Dr. Mustafa ÇÖLKESEN Yrd. Doç. Dr. Tevrican DOKUYUCU Yrd. Doç. Dr. Sermin AKINCI Kahramanmaraş koşullarına uygun yazlık ve kışlık nohut çeşitlerini belirlemek amacıyla, 1997 - 1998 yıllarında KSÜ Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri deneme alanında yürütülen bu çalışmada 7 farklı nohut çeşidi (Diyar- 95, ILC-482, İzmir-92, Camtez-87, Menemen-92, Koçbaşı, Aydın-92) 2 farklı ekim zamanmda (yazlık, kışlık) ekilmiştir. Deneme bölünmüş parseller deneme desenine göre 4 teker rürlü olarak kurulmuştur. Çalışmada bitki boyu (cm), ilk meyve yüksekliği (cm), bitkide meyve sayısı (adet/bitki), bitki ağırlığı (gr), bitkide tohum ağırlığı (gr), 100 tohum ağırlığı (gr) ve tane verimi (kg/da) incelenmiştir. Bitki ağırlığı dışında, incelenen bütün karakterler yönünden, ekim zamanlan ve çeşitler arasındaki farklar önemli bulunmuştur. Kışlık ekim; bitki boyu, ilk meyve yüksekliği, bitkide meyve sayısı, bitkide tohum ağırlığı, 100 tane ağırlığı ve tane verimini artırmıştır. Bitki boyu, ilk meyve yüksekliği, bitkide meyve sayısı, bitkide tohum ağırlığı, 100 tohum ağırlığı ve tane veriminde ekim zamanı x çeşit interaksiyonu önemli olmuştur. Araştırma sonuçlarına göre; iklim koşullan da uygun olduğu için, kışlık ekimin yazlık ekim göre daha avantajlı olduğu sonucuna vanlmıştır. Bu nedenle nohut ekiminin sonbaharda yapılmasının tavsiye edilebileceği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CENGİZ YÜRÜRDURMAZ ABSTRACT MSc THESIS DETERMINING OF SPRING AND WINTER CHICKPEA (Cicer arietinum L.) CULTTVARS FOR KAHRAMANMARAŞ CONDITIONS CENGİZ YÜRÜRDURMAZ DEPERTMENT OF FIELD CROPS INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM Supervisor: Prof. Dr. Mustafa ÇÖLKESEN Year: 2000, Page: 34 Jury: Prof. Dr. Mustafa ÇÖLKESEN Yrd. Doç. Dr. Tevrican DOKUYUCU Yrd. Doç. Dr. Sermin AKINCI This study was conducted to determine the suitable spring and winter chickpea cultivars for Kahramanmaraş conditions in 1997-1998 at Experimental Fields of Agronomy Department, Faculty of Agriculture, by using two different sowing date with seven different chickpea cultivars (Diyar-95, ILC-482, İzmir-92, Camtez-87, Menemen-92, Koçbaşı, Aydın-92). The field trials were arranged as randomized split plots design with four replications. In this study plant height (cm), first pod height (cm), pod number per plant (number/plant), plant weight (g), seed weight per plant (g), 100 seed weight (g) and seed yield (kg/da) was investigated according to the. Our results, significant differences among the all chacteristics, except for plant weight. Winter sowing increased plant height, first pod height, pod number per plant, seed weight per plant, 100 seed weight and yield. Plant height, first pod height, pod number per plant, seed weight per plant, 100 seed weight and in yield. Sowing date x cultivars interaction was statistically significant. According to the experiment results, it was found that winter sowing was more suitable than spring sowing because of climate conditions. Finally it was determined that the chickpea may sowing will be able to advice in autumn.