Effect of different planting dates on fiber yield and technological characteristics in cotton (gossypium hirsutum L.) under Kahramanmaraş conditions
K. Maraş koşullarında farklı ekim zamanlarının pamukta (gossypium hirsutum L.) lif verimi ve bazı teknolojik özelliklere etkisi
- Tez No: 95175
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATİH KILLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Pamuk, Gossypium hirsutum L, ekim zamanları, lif verimi, teknolojik özellikler
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Pamuk Eksperliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 25
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ KAHRAMANMARAŞ KOŞULLARINDA FARKLI EKİM ZAMANLARININ VAMUKTA(Gossypmm hirsutum L.) LİF VERİMİ VE BAZI TEKNOLOJİK ÖZELLİKLERE ETKİSİ KAZIM ÖZDİL K.S.Ü. FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ PAMUK EKSPERLİĞİ ANA BİLİM DALI DANIŞMAN: Yrd. Doç. Dr. Fatih KILLI Yıl: 2000, Sayfa: Jüri: Prof. Dr. Mustafa OGLAKÇI Jüri: Yrd. Doç. Dr. Fatih KILLI Jüri: Yrd. Doç. Dr. Lale EFE Kahramanmaraş koşullarında farklı ekim zamanlarının pamukta (Gossypium hirsutum L.) lif verimi ve teknolojik özelliklere etkisini belirlemek amacıyla yapılan bu çalışma 1998 yılında, Kahramanmaraş Tarımsal Araştırma Enstitüsü deneme alanında, bölünmüş parseller deneme desenine göre 4 tekrarlamalı olarak kurulmuş ve yürütülmüştür. Çalışmada Sayar-3 14, Maraş-92 ve Stoneville-453 pamuk çeşitleri materyal olarak kullanılmıştır. Çeşitler ana parsellere, ekim zamanlan (15 Nisan, 1 Mayıs, 15 Mayıs, 1 Haziran) ise alt parsellere yerleştirilmiştir. Çalışmada lif verimi, lif uzunluğu, lif inceliği, lif mukavemeti, lif üniformitesi ve çırçır randımanı özellikleri incelenmiştir. Çalışma sonucunda, Stoneville-453 çeşidinin lif verimi ve lif uzunluğu yönünden diğer çeşitlerden daha yüksek değerlere sahip olduğu, lif inceliği, lif mukavemeti, lif üniformitesi ve çırçır randımanı yönünden ise çeşitler arasında önemli bir farklılığın olmadığı, lif verimi ve inceliği için 15 Nisan, lif üniformitesi için 1 Mayıs ekimlerinin uygun olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS EFFECT OF DIFFERENT PLANTING DATES ON FIBER YIELD AND TECHNOLOGICAL CHARACTERISTICS IN COTTON ( Gossypium hirsutum L.) UNDER KAHRAMANMARAŞ CONDITIONS KAZIM ÖZDİL DEPARTMENT OF COTTEN EXPERTISE ENSTITUTE OF NATURAL AND APPLEED SCD3NCES UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM Supervisor : Yrd. Doç. Dr. Fatih KILLI Year : 2000, Pages : 34 Jury :Prof. Dr. Mustafa OGLAKÇI Jury: Yrd. Doç. Dr. Fatih IOLLI Jury: Yrd. Doç. Dr. Lale EFE The aim of this study was to determine the effects of different planting dates m cotton (Gossypium hirsutum L.) on fiber yield and technological characteristics of cotton in Kahramanmaraş conditions in 1998. This study was conducted at the research area of The Agricultural Research Instute of Kahramanmaraş, according to split plot design with four replications. Varieties (Sayar-314, Maraş-92 and Stoneville-453) in main plots and planting dates (on 15 April, on 1 May, on 15 May and 1 June in subplots were arranged. In the study fiber yield, length, fineness, strength, uniformity rates and ginning outturn were investigated. Stoneville-453 variety had the highest fiber yield and fiber length than the other varieties. There were no differences among the varieties for fiber fineness, fiber strength, fiber uniformity rates and ginning outturn. The most suitable planting date for lint yield and fineness were on 15 April and the best suitable planting date for fiber uniformity rates was on 15 May. Key Words : Cotton, (Gossypium hirsutum L.) Planting dates, fiber yield, technological properties or characteristics.