İlmî tefsirler ışığında Rahmân Sûresi'nin tahlili
Analysis of Surah Ar-Rahman in the light of scholarly commentary
  1. Tez No: 951658
  2. Yazar: ESMA ÖZTANIK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BEŞİR ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Tafsir, Qur'an, Surah Ar-Rahman, Scientific Exegesis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Siirt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu tez çalışmasında, Kur'an tefsiri literatürüne önemli katkılar sağlayan ilmî tefsir geleneği çerçevesinde Rahmân Sûresi tahlili yapılmıştır. Bu bağlamda, sûrede yer alan ayetlerin anlamlarını ilmî tefsir yorumları ve modern bilimsel bulgular ışığında ortaya koymak amacıyla çeşitli ilmî tefsirler karşılaştırmalı olarak analiz edilmiştir. Çalışma; giriş, iki ana bölüm ve sonuç kısmından oluşmaktadır. Giriş bölümünde, tezin amacı ve önemi, kullanılan yöntem ve kaynaklar ile konuyla ilgili daha önce yapılmış çalışmalara yer verilmiştir. Birinci bölümde, Kur'an tefsirinin doğuşu, tefsir çeşitleri ve ekolleri hakkında genel bilgiler sunulmuş; tefsirle ilgili temel konuların tarihî süreç içindeki gelişimi incelenmiştir. İkinci bölümde ise, ilmî tefsir geleneği çerçevesinde Rahmân Sûresi'nin lafız ve ibarelerinde yer alan ilahî irade mümkün olan en objektif şekilde tespit edilerek ayrıntılı biçimde analiz edilmiştir. Sonuç bölümünde, araştırma sürecinde elde edilen bulgular özetlenmiş ve bu bulguların İslam ilim geleneğine olan katkıları değerlendirilmiştir. Bu çalışma, Rahmân Sûresi'nin derin anlamlarını keşfetmeyi ve ilmî tefsir geleneği ile günümüz bilimi arasında bir köprü kurmayı amaçlayan önemli bir adım olarak değerlendirilmektedir. Anahtar Kelimler: Tefsir, Kur'an, Rahmân Sûresi, İlmî Tefsir
Özet (Çeviri)
In this thesis, the Surah Ar-Rahman has been examined within the framework of the tradition of scientific exegesis, which has made significant contributions to the literature of Quranic exegesis. In this context, various scientific exegesis have been comparatively analyzed in order to reveal the meanings of the verses in the Surah in the light of scientific exegesis interpretations and modern scientific findings. The study consists of an introduction, two main sections and a conclusion. The introduction outlines the purpose and significance of the thesis, the methodology and sources employed, as well as a review of previous relevant studies. The first chapter presents a general overview of the emergence of Qur'anic exegesis, its types and schools, and examines the historical development and transformation of fundamental topics in the field of tafsir. The second chapter provides a detailed analysis of the divine intent found in the expressions and wording of Surah Ar-Rahman, interpreted as objectively as possible within the framework of the scientific exegesis tradition. The conclusion summarizes the findings obtained during the research process and evaluates their contributions to the Islamic scholarly tradition. This study is considered a significant step toward uncovering the profound meanings of Surah Ar-Rahman and building a bridge between the tradition of scientific tafsir and contemporary science.