Öğretmenlerin öğrencilerin zekâlarına ve sosyal davranışlarına ilişkin örtük inançları ile öz yeterlilikleri, işe bağlılıkları ve iş doyumları arasındaki ilişki: Bir yapısal eşitlik modellemesi çalışması
The relationship between teachers' implicit beliefs about students' intelligence and social behavior and their self-efficacy, work engagement and job satisfaction: A structural equation modeling study
  1. Tez No: 951657
  2. Yazar: MEHMET SEVGİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NAZIM ÇOĞALTAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Örtük inanç, sabit zihniyet, gelişim zihniyeti, işe bağlılık, iş doyumu, öz yeterlik, Implicit belief, fixed mindset, growth mindset, work engagement, job satisfaction, self-efficacy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Siirt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 188
Özet
"Bu araştırmada okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lisede görev yapan öğretmenlerin öğrencilerin zekâlarına ve sosyal davranışlarına ilişkin örtük inançları ile öz yeterlilikleri, işe bağlılıkları ve iş doyumları arasındaki ilişkinin açıklanması amaçlanmıştır. Araştırmada 'nedensel araştırma deseni' kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini 2022-2023 eğitim-öğretim yılında Siirt ilinde bulunan okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde görev yapan 4632 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise, örnekleme türlerinden küme örnekleme yöntemi kullanılarak daha önceden belirlenmiş olan 143 0kuldaki 563 gönüllü öğretmen oluşturmaktadır. Örneklemi belirlemede öncelikle Siirt İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nden öğretmen sayılarının okul öncesi, İlkokul, ortaokul ve liselere göre dağılımları alınmıştır. Veriler Örtük inançlar, Öz Yeterlik, işe bağlılık ve İş doyumu ölçekleri kullanılarak toplanmış, doğrulayıcı faktör analizleri yapılmış ve Yapısal Eşitlik Modellemesi ile analiz edilmiştir. Araştırma, değişkenlere ait ilişkileri araştırmak için üç hipotezi test etmektedir: Öğrencilerin akademik yetenekleri/ becerileri ve sosyal davranışlarına ilişkin öğretmenlerin örtük inançları öz yeterliliklerinin anlamlı bir yordayıcısıdır (H1); Öğrencilerin akademik yetenekleri/ becerileri ve sosyal davranışlarına ilişkin öğretmenlerin örtük inançları işe bağlılıklarının anlamlı bir yordayıcısıdır (H2); Öğrencilerin akademik yetenekleri/ becerileri ve sosyal davranışlarına ilişkin öğretmenlerin örtük inançları iş doyumlarının anlamlı bir yordayıcısıdır (H3). Araştırma sonuçları tüm hipotezleri de doğrulayarak, öğretmenlerin, öğrencilerin akademik yetenekleri/ becerileri ve sosyal davranışlarına ilişkin örtük inançlarının kendi öz yeterliliklerini, işe bağlılıklarını ve özyeterliklerini anlamlı bir şekilde yordadığını göstermektedir. Bu sonuçlar, olumlu örtük inançlar geliştirmenin öğretmenlerin bu mesleğe katılımını ve refahını artırabileceğine işaret etmektedir. Öğretmenler zekâ ve sosyal davranışların değişebileceğine inandıklarında, büyüme, dayanıklılık ve öğrenme kazanımlarını besleyen yollara başvurma olasılıkları daha yüksek olacak ve rollerini yerine getirme ve bağlılık duygularını artırabileceklerdir.
Özet (Çeviri)
"In this study, it was aimed to explain the relationship between pre-school, primary, secondary and high school teachers' implicit beliefs about students' intelligence and social behaviors and their self-efficacy, work engagement and job satisfaction. 'Causal research design' was used in the study. The population of the study consists of 4632 teachers working in pre-school, primary, secondary and high schools in Siirt province in the 2022-2023 academic year. The sample of the study consists of 563 volunteer teachers in 143 schools, which were previously determined by using cluster sampling method, one of the sampling types. In determining the sample, firstly, the distribution of the number of teachers according to pre-school, primary, secondary and high schools was taken from Siirt Provincial Directorate of National Education. The data were collected using Implicit Beliefs, Self-Efficacy, Work Engagement and Job Satisfaction scales, confirmed by confirmatory factor analysis and analyzed by Structural Equation Modeling. The research tests three hypotheses to investigate the relationships of the variables: Teachers' implicit beliefs about students' academic abilities/skills and social behaviors are a significant predictor of self-efficacy (H1); Teachers' implicit beliefs about students' academic abilities/skills and social behaviors are a significant predictor of work engagement (H2); Teachers' implicit beliefs about students' academic abilities/skills and social behaviors are a significant predictor of job satisfaction (H3). The results of the study confirmed all hypotheses and showed that teachers' implicit beliefs about students' academic abilities/skills and social behaviors significantly predicted their self-efficacy, work engagement and self-efficacy. These results suggest that developing positive implicit beliefs can enhance teachers' engagement and well-being in the profession. When teachers believe that intelligence and social behaviors can change, they will be more likely to engage in ways that foster growth, resilience, and learning gains, and may increase their sense of fulfillment and commitment to their role.