Maraş-92 (Gossypium hirsutum L.) çeşidinde farklı ekim sıklıklarının verim, verim unsurları lif teknolojik ve iplik olabilme özelliklerine etkisi
Department of cotton expertise institue of natural and applied sciences universty Kahramanmaraş Sütçü İmam
- Tez No: 95173
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA OĞLAKÇI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: CottonfG. hirsutum L.), Sowing Densities, Yield (kg/da) and Yield Components, Lint Technological and Yarn Properties. II
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Pamuk Eksperliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
ÖZET Nuran AKTEMUR ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ MARAŞ-92 PAMUK (Gossypium hirsutum L.) ÇEŞİDİNDE FARKLI EKİM SIKLIKLARININ VERİM, VERİM UNSURLARI, LİF TEKNOLOJİK VE İPLİK OLABİLME ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ. NURAN AKTEMUR KSU FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ PAMUK EKSPERLİĞİ ANABİLİM DALI DANIŞMAN : Prof. Dr. Mustafa OGLAKÇI Yıl : 2000, Sayfa: 59 Jüri : Prof. Dr. Mustafa OĞLAKÇI Prof.Dr. Mustafa ÇÖLKESEN Yard.Doç.Dr. Fatih KELLİ Kahramanmaraş Tarımsal Araştırma Enstitüsü deneme arazisinde, Maraş-92 pamuk(Gossypium hirsutum L.) çeşidinin uygun bitki sıklığının tespiti amacıyla 1998 yılında yapılan bu çalışmada; ekim sıklıklarının verim, verim unsurları, lif teknolojik ve iplik olabilme özelliklerine etkileri araştırılmıştır. Denemede, bitki sıklığının verim üzerine etkisi istattistiki olarak önemli bulunmuş ve 30x10 cm sıklıkta en yüksek verim değeri elde edilmiştir. Morfolojik özelliklerden; odun dalı sayısı, bitkide koza sayısı ve 100 tohum ağırlığı, lif teknolojik özelliklerinden ise çepel sayısı, çepelin kapladığı alan önemli bulunmuştur. Bunların dışındaki morfolojik ve teknolojik özelliklere farklı ekim sıklıklarının etkileri önemli bulunmamıştır. Anahtar Kelimeler : Famuk(Gossypium hirsutum L.), Ekim sıklığı, Verim (kg/da), Verim Unsurları, Lif Teknolojik Özellikler, İplik Olabilme Özellikleri. II
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Nuran AKTEMUR ABSTRACT MSc THESIS THE EFFECT OF DIFFERENT SOWING DENSITIES ON YIELD YIELD COMPONENTS, LINT TECHNOLOGICAL AND YARN PROPERTIES OF COTTON {Gossypium hirsutum L.) VARIETY MARAŞ-92. Nuran AKTEMUR DEPARTMENT OF COTTON EXPERTISE INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM Supervisor: Prof. Dr. Mustafa O?LAKÇI Year: 2000, Pages: 59 Jury: Prof. Dr. Mustafa O?LAKÇI Prof.Dr. Mustafa ÇÖLKESEN Assist Prof.Dr. Fatih KTLLI This study was conducted at the Agricultural Research Institute of Kahramanmaraş in 1998. The aim of this study was to determine the effect of different sowing densities on yield, yield components, lint technological and yarn properties of cotton variety Marsiş-92(Gossypium hirsutum L.). The effect of sowing densities were significant for the yields and highest seed cotton yield was obtained from 30 x 10 sowing density. In addition to that number of monopodial branches, number of bolls per plant, 100 seed weight, number of trash and brightness were significant. Howover other morphological and technological properties were not significant.