Kahramanmaraş koşullarında bazı pamuk (G. hirsutum L.) genotiplerinin verim, verim unsurları ve lif teknolojik özelliklerinin belirlenmesi
Determination of yield, yield components and technological properties of some cotton (Gossypium hirsutum L.) genotypes in Kahramanmaraş conditions
  1. Tez No: 95174
  2. Yazar: KEMAL SAMİ ALOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATİH KILLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Cotton, Gossypium hirsutum L, fiber yield, yield components and technological characters
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Pamuk Eksperliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
ÖZET Kemal Sami ALOGLU ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ KAHRAMANMARAŞ KOŞULLARINDA BAZI PAMUK (Gossypium hirsutum L.) GENOTİPLERİNİN VERİM, VERİM UNSURLARI VE LİF TEKNOLOJİK ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ KEMAL SAMI ALOGLU KSÜ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ PAMUK EKSPERLİĞİ ANA BİLİM DALI DANIŞMAN : Yrd. Doç. Dr. Fatih KILLI Yıl : 2000, Sayfa : 45 Jüri Yrd. Doç. Dr. Fatih KILLI Prof. Dr. Mustafa OĞLAKCI Yrd. Doç. Dr. Lale EFE Kahramanmaraş koşullarında yetiştirilebilecek, verimli ve lif teknolojik özellikleri üstün pamuk genotiplerini belirlemek amacıyla ele alman bu çalışmada, 1 8 pamuk {Gossypium hirsutum L.) genotipi materyal olarak kullanılmıştır. Çalışma, 1998 yılında Kahramanmaraş Tarımsal Araştırma Enstitüsü deneme alanında, tesadüf blokları deneme desenine göre 4 tekrarlamalı olarak kurulmuştur. Çalışmada, bitki boyu, odun ve meyve dalı sayısı, bitkide koza sayısı, koza kütlü pamuk ağırlığı, çırçır randımanı, 1 00 tohum ağırlığı, çenet sayısı, dekara kütlü pamuk verimi, erkencilik oram, lif verimi, lif uzunluğu, lif inceliği, lif mukavemeti ve lif üniformitesi özellikleri incelenmiştir. Çalışma sonucunda, incelenen özellikler yönünden genotipler arasında önemli farklılıkların olduğu, kütlü pamuk verimi yönünden Bd-ll,Tif verimi yönünden Sayar-314, Sayar-3 14/984-198 ve Bd-11, lif uzunluğu ve lif mukavemeti yönünden Vered-17 genotiplerinin en yüksek değerlere sahip olduğu bulunmuştur. Anahtar Kelimeler : Pamuk, Gossypium hirsutum L., Verim, Verim unsurları, Teknolojik Özellikler.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Kemal Sami ALO?LU ABSTRACT Msc THESIS DETERMINATION OF YIELD, YIELD COMPONENTS AND TECHNOLOGICAL PROPERTIES OF SOME COTTON {Gossypium hirsutum L.) GENOTYPES IN KAHRAMANMARAŞ CONDITIONS KEMAL SAMÎ ALOGLU DEPARTMENT OF COTTON EXPERTISE ENSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM Supervisor : Yrd. Doç. Dr. Fatih KILLI Year : 2000, Pages : 45 Jury : Yrd. Doç. Dr. Fatih KILLI : Prof. Dr. Mustafa O?LAKCI : Yrd. Doç. Dr. Lale EFE The aim of this study was to determine some cotton genotypes which will be able to grow in Kahramanmaraş conditions. Eighteen cotton {Gossypium hirsutum L.) genotypes were used as plant material. The study was conducted in randomized block design with four replications at the research area of The Agricultural Research Institute of Kahramanmaraş in 1998. In this study, plant height, number of monopodial and sympodial branches, number of bolls per plant, seed weight per boll, ginning outturn, 1 00 seeds weight, carpel number, seed cotton and fiber yield per decare, fiber lenght, fiber fineness, fiber strength, and fiber uniformity rate were investigated. As a result, there were significant differences among genotypes from the point of view of investigated characteristics. It was determined that BD-1 1 cotton cv. for seed cotton yield, Sayar-314 cotton cv., Sayar-3 14/984- 198 line and BD-11 cotton cv. for fiber yield, Vered-17 cotton cv. for fiber length and strength had the highest values