EPA SWMM ile kentsel yeşil altyapı uygulamaları kapsamında yağmur suyu hasadı: Atatürk Üniversitesi kampüs örneği
Storm water harvesting in the scope of urban green infrastructure with EPA SWMM: The case study of Ataturk University campus
- Tez No: 952178
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP EREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yağmur Suyu Hasadı, Kentsel Yeşil Altyapı, Sürdürülebilir Su Yönetimi, EPA SWMM Model, Rainwater Harvesting, Urban Green Infrastructure, Sustainable Water Management, EPA SWMM Model
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Son yıllarda iklim değişikliği kaynaklı kuraklığa bağlı olarak su kıtlığı sorunu sık sık gündeme gelmektedir. Bu tez çalışmasının genel amacı, yağmur suyu hasadı sistemlerinin sürdürülebilir su yönetimindeki rolünü araştırmak ve bu sistemlerin uygulanabilirliğini Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi örneği üzerinden değerlendirmektir. Çalışma kapsamında, yağmur suyunun toplanması, depolanması ve yeniden kullanımına yönelik teknik ve ekonomik bir model geliştirilerek, şebeke suyu tüketiminin azaltılması, çevresel etkilerin minimize edilmesi ve taşkın risklerinin önlenmesi hedeflenmektedir. Ayrıca, elde edilen veriler ışığında, benzer yapılar için uygulanabilecek optimizasyon önerileri sunularak, yağmur suyu hasadının kentsel ve kurumsal ölçekte yaygınlaştırılmasına katkı sağlanması amaçlanmaktadır. Yöntem: Bu çalışma, Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'nin çatı ve çevresindeki geçirimsiz alanlarından yağmur suyu toplama ve depolama potansiyelini analiz etmek amacıyla yapılmıştır. EPA SWMM 5.2 modeli kullanılarak, yağış verileri ve yüzey özellikleri temel alınarak yüzey akışı ve depolama hacimleri simüle edilmiştir. Araştırma, kampüs alanında yağmur suyu hasadı ve taşkın kontrolü için sürdürülebilir bir model sunmayı hedeflemektedir. Bulgular: Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'nde yapılan modelleme çalışmasına göre, yağmur suyu hasadıyla aylık ortalama 785 m3 su toplanabileceği belirlenmiştir. Örneğin, Mayıs 2024'te fakültenin su ihtiyacı olan 762 m3'ün %100'ü yağmur suyuyla karşılanabilmiştir. Yıllık olarak, toplanan suyun yeşil alan sulama ve tarımsal uygulamalarda kullanılmasıyla şebeke suyu tüketiminde önemli tasarruf sağlanabileceği hesaplanmıştır. Böylelikle yağmur suyu hasadı, Kampüs için hem ekonomik açıdan maliyetleri düşürmekte hem de çevresel sürdürülebilirliğe katkı sağlayabilecek bir uygulama olarak öne çıkmaktadır. Sonuç: Bu çalışma, Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi binalarının çatılarından yağmur suyu hasadı yoluyla toplanan suyun fakültenin su ihtiyacının büyük bir kısmını karşılayabileceğini ortaya koymuştur. Yağmur suyu, bina içi kullanımın yanı sıra kampüs yeşil alanlarının sulanması ve Ziraat Fakültesi'nin tarımsal uygulamalarında değerlendirilerek şebeke suyu tüketimini azaltmaktadır. Bu sistem, su faturalarında tasarruf sağlarken, çevresel sürdürülebilirliğe ve taşkın risklerinin azaltılmasına da katkıda bulunmaktadır. Sonuç olarak, yağmur suyu hasadı, kampüs ölçeğinde ekolojik faydalar sunan etkili bir su yönetimi çözümüdür.
Özet (Çeviri)
Purpose: In recent years, the problem of water scarcity due to drought caused by climate change has been frequently raised. The overall aim of this thesis is to investigate the role of rainwater harvesting systems in sustainable water management and to evaluate the applicability of these systems through the example of Atatürk University Faculty of Engineering. Within the scope of the study, a technical and economic model for the collection, storage and reuse of rainwater is developed to reduce network water consumption, minimise environmental impacts and prevent flood risks. In addition, in the light of the data obtained, it is aimed to contribute to the dissemination of rainwater harvesting at urban and institutional scale by presenting optimisation suggestions that can be applied for similar structures. Method: This study was conducted to analyse the rainwater harvesting and storage potential of the roof and surrounding impervious areas of Atatürk University Faculty of Engineering. Using the EPA SWMM 5.2 model, runoff and storage volumes were simulated based on rainfall data and surface characteristics. The research aims to provide a sustainable model for rainwater harvesting and flood control in the campus area. Results: According to the modelling study conducted at Atatürk University Faculty of Engineering, it was determined that an average of 785 m3 of water can be collected monthly by rainwater harvesting. For example, 100% of the faculty's water demand of 762 m3 in May 2024 could be met with rainwater. On an annual basis, it is calculated that significant savings in network water consumption can be achieved by using the collected water for green area irrigation and agricultural applications. Thus, rainwater harvesting stands out as a practice that can both reduce contribute to environmental sustainability for the Campus. Conclusion This study has demonstrated that rainwater harvesting from the roofs of Atatürk University Faculty of Engineering buildings can meet a large portion of the faculty's water needs. In addition to indoor use, rainwater can be utilised for irrigation of campus green areas and agricultural applications of the Faculty of Agriculture, thereby reducing network water consumption. This system saves on water bills and contributes to environmental sustainability and flood risk reduction. In conclusion, rainwater harvesting is an effective water management solution that offers ecological benefits at the campus scale.