Dokuma kumaşlarda makaslama davranışının araştırılması
The Research of shearing behaviour in the woven fabrics
  1. Tez No: 95245
  2. Yazar: FİLİZ YAYLA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİL RIFAT ALPAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Shearing behaviour of woven fabrics, shear angle, shear force, shear modulus, shear strain
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 223
Özet
ÖZET Bu çalışmada, dokuma kumaşlarda makaslama davranışının araştırılması yapılmıştır. İlk bölümde dokuma kumaşların makaslama davranışı hakkında bilgi verilmiş ve makaslama ile ilgili teorik modellemeler anlatılmıştır. ikinci aşamada kullanım alanlarına göre beş ayrı kategoride değerlendirilen bezayağı örgüde farklı hammaddelerde, farklı şıklık ve numaralarda ticari olarak satılan dokuma kumaşların makaslama uzaması ölçülerek makaslama kuvveti ve makaslama uzaması arasında eğriler elde edilmiştir. Deneysel olarak elde edilen kumaş yapısı ile ilgili parametreler ve iplik parametreleri ile makaslama modülü arasındaki bağıntılar araştırılmıştır. Anahtar KelîmelerrKumaşların makaslama davranışı, makaslama açısı, makaslama modülü, makaslama uzaması, makaslama kuvveti
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, shearing behaviour of woven fabrics have been investigated. At the first stage, shearing behaviour of woven fabrics have been recognized and shearing models for woven fabrics have been explained. At the second stage, plain woven fabrics which have got different fibers, different densities and different yarn numbers have been received from domestic market at five different categories according to practical areas and their shear strain have been measured, then shear curves between shear force and shear strain have been drawn. At the final stage, according to experimental results, some relations about fabric's structural properties, yarn properties and fabric's shearing modulus have been researched.