Obez kadınlarda yeme davranışlarının problem davranış teorisi bağlamında incelenmesi: D tipi kişilik, sosyal bağlılık ve dürtüselliğin rolü
Investigation of eating behavior in obese women in the context of problem behavior theory: The role of type D personality, social engagement and impulsivity
  1. Tez No: 952794
  2. Yazar: ÖZGÜR KOÇAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZKAN ÇIKRIKÇI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Yeme Davranışları, D Tipi Kişilik, Sosyal Bağlılık, Dürtüsellik, Eating Behaviors, Type D Personality, Social Connectedness, Impulsivity
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Obez kadınlarda yeme davranışlarının d tipi kişilik, sosyal bağlılık ve dürtüselliğin rolünün problem davranış teorisi bağlamında incelenen mevcut araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel desen kullanılmıştır. Mevcut araştırmanın örneklemini Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Hastanesi Obezite Merkezine başvuran kadın hastalar oluşturmaktadır. Çalışmaya 346 obez kadın katılmıştır. Çalışmanın verilerini toplamak için Kişisel Bilgi Formu, Hollanda Yeme Davranışı Anketi (HYDA), D tipi Kişilik Ölçeği, Sosyal Bağlılık Ölçeği ve Barratt Dürtüsellik Ölçeği- Kısa Form kullanılmıştır. Elde edilen veriler IBM SPSS 23 aracılığıyla analiz edilmiştir. Araştırmanın değişkenleri arasındaki ilişki düzeyleri Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon Katsayısı Tekniğiyle belirlenmiştir. Obez kadınlarda yeme davranışlarının yordayıcılarını saptamak amacı ile çoklu doğrusal regresyon analizi yapılmıştır. Yapılan analizler sonucunda kısıtlayıcı yeme davranışı ile dışsal yeme davranışı ve plan yapmama arasında negatif yönde anlamı bir ilişki bulunmuştur. Regresyon analizi bulgularına göre plan yapmama, kısıtlayıcı yemenin anlamlı yordayıcısıdır. Araştırmaya göre duygusal yeme ve dürtüselliğin tüm alt boyutlarıyla arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Özellikle motor dürtüsellik, duygusal yemenin anlamlı bir yordayıcısıdır. Araştırmanın regresyon analizi bulgularına göre negatif duygulanım, duygusal yemenin anlamlı yordayıcısı olarak bulunmuş ancak sosyal içedönüklüğün modele katkısı anlamlı bulunmamıştır. Duygusal yeme ve sosyal bağlılık negatif yönde anlamlı bir ilişki göstermiştir. Aynı zamanda regresyon analizi sonucuna göre de sosyal bağlılık, duygusal yemenin anlamlı bir yordayıcısı olarak bulunmuştur. Dışsal yeme davranışı ile motor dürtüsellik, negatif duygulanım ve dikkat dürtüselliği arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki vardır. Regresyon analizi bulgularına göre de negatif duygulanım motor dürtüsellik ve dikkat dürtüselliği dışsal yemenin anlamlı bir yordayıcısıdır.
Özet (Çeviri)
In the present study, which examined the role of type d personality, social connectedness and impulsivity in eating behaviors in obese women in the context of problem behavior theory, relational design, one of the quantitative research methods, was used. The sample of the present study consists of female patients who applied to Tokat Gaziosmanpaşa University Hospital Obesity Center. 346 obese women participated in the study. Personal Information Form, Dutch Eating Behavior Questionnaire (HYDA), Type D Personality Scale, Social Connectedness Scale and Barratt Impulsivity Scale-Short Form were used to collect the study data. The obtained data were analyzed using IBM SPSS 23. The relationship levels between the variables of the study were determined by Pearson Product Moment Correlation Coefficient Technique. Multiple linear regression analysis was performed in order to determine the predictors of eating behaviors in obese women. As a result of the analyzes, a negative significant relationship was found between restrictive eating behavior, external eating behavior and not making plans. According to the regression analysis findings, not making plans is a significant predictor of restrictive eating. According to the research, a positive significant relationship was found between emotional eating and all sub-dimensions of impulsivity. Especially motor impulsivity is a significant predictor of emotional eating. According to the regression analysis findings of the research, negative affect was found to be a significant predictor of emotional eating, but the contribution of social introversion to the model was not found to be significant. Emotional eating and social connectedness showed a negative significant relationship. At the same time, according to the regression analysis results, social connectedness was found to be a significant predictor of emotional eating. There is a positive significant relationship between external eating behavior and motor impulsivity, negative affect and attention impulsivity. According to the regression analysis findings, negative affect, motor impulsivity and attention impulsivity are significant predictors of external eating.