Toplumsal cinsiyet bağlamında reklamda kadının cinsel temsili: Göstergebilimsel bir analiz
Sexual representation of women in advertising in the context of gender: A semiotic analysis
- Tez No: 952803
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİLCAN DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Reklam, toplumsal cinsiyet, cinsiyet, kadın, Advertising, gender, sex, woman
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
Bu çalışmada, reklamlarda kadın temsili toplumsal cinsiyet perspektifinden ele alınmış ve değerlendirme, özellikle yiyecek-içecek reklamları üzerinden gerçekleştirilmiştir. Çalışma kapsamında 10 adet reklam seçilmiş; bu reklamlar, kadın temsillerinin cinsel obje olarak kullanım biçimlerini ortaya koymak amacıyla göstergebilimsel analiz yöntemiyle incelenmiştir. Bu bağlamda, gösterge, gösteren ve gösterilen kavramlarından yararlanılarak kadın temsillerinin nasıl anlamlandırıldığı çözümlenmiştir. Yiyecek-içecek reklamlarında kadınların cinsel obje olarak sunulması, toplumsal cinsiyet eşitsizliğini yeniden üreten ve pekiştiren önemli bir unsurdur. Bu bağlamda çalışma, söz konusu konunun görünür kılınmasına ve eleştirel bir bakış açısıyla değerlendirilmesine katkı sunarken; aynı zamanda medya ile toplum arasındaki ilişkinin daha derinlemesine anlaşılmasına yardımcı olarak toplumsal farkındalık ve dönüşüm için bilimsel bir zemin oluşturması açısından önem taşımaktadır. Reklamlarda kadınların izleyicinin dikkatini çekebilecek şekilde sunulması, reklamın başarı oranını artıran önemli etkenlerden biridir. Kadının cinsel bir obje olarak sunulması, özellikle ürün tanıtımında hedef kitlenin dikkatini daha hızlı çekmek ve ikna sürecini daha etkili kılmak amacıyla kullanılan yaygın bir stratejidir. Yaşanan gelişmeler, reklamın etkisini artıran güç ve sosyal değişimler sonucunda reklamda kadın etkisinin olmazsa olmaz bir unsur olduğu fark edilmiştir. Kadınların reklamlarda bir obje olarak kullanılması hemen hemen her ürün ve hizmet reklamında karşımıza çıkmaktadır. Ancak diğer yandan bu durumun kadınların metalaştırılmasını da normalleştirerek, cinsel bir obje olarak kullanılmasının yayılmasına neden olduğu da görülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the representation of women in advertisements is analyzed from a gender perspective and the evaluation is made especially through food and beverage advertisements. Within the scope of the study, 10 advertisements were selected and these advertisements were analyzed by semiotic analysis method in order to reveal the ways in which female representations are used as sexual objects. In this context, the concepts of sign, signifier and signified were utilized to analyze how the representations of women are interpreted. The presentation of women as sexual objects in food and beverage advertisements is an important element that reproduces and reinforces gender inequality. In this context, the study contributes to making this issue visible and evaluating it from a critical perspective; at the same time, it is important in terms of creating a scientific ground for social awareness and transformation by helping to understand the relationship between media and society in more depth. Presenting women in advertisements in a way that can attract the attention of the audience is one of the important factors that increase the success rate of the advertisement. Presenting women as a sexual object is a common strategy used especially in product promotion in order to attract the attention of the target audience faster and make the persuasion process more effective. As a result of the developments, power and social changes that increase the impact of advertising, it has been realized that the effect of women in advertising is an indispensable element. The use of women as an object in advertisements is seen in almost every product and service advertisement. However, on the other hand, it is also seen that this situation normalizes the commodification of women and causes the use of women as a sexual object to spread.