Günümüzde kullanılan yenilikçi müzik eğitimi yöntemlerinin ve araçlarının incelenmesi
An examination of innovative music education methods and tools used in contemporary practice
  1. Tez No: 952802
  2. Yazar: DOĞUKAN COŞKUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KIVANÇ AYCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Eğitim ve Öğretim, Müzik, Science and Technology, Education and Training, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Aktif Müzik Eğitimi, Elektronik Olmayan Müzik Eğitimi Araçları, Dijital Müzik Araçları, SWOT Analizi, Active Music Education, Non-Electronic Music Education Tools, Digital Music Tools, SWOT Analysis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
Müzik, diğer sanat ve bilim dalları ile iç içe olan bir mütemadiyettir. İnsandan önce var olan evrenin eşsiz müziği insanla beraber değişerek formlara girmiştir. Bu formlar, müzik eğitimi sayesinde nesilden nesle aktarılarak günümüze ulaşmıştır. Müziğin değişimine bağlı olarak müzik eğitimi de gelişim göstermeye devam etmektedir. Bireyin ve toplumun farklı yönlerine hitap eden müziğin gelecek nesillere daha etkili bir şekilde aktarılmak istenmesi aşikârdır. Bu bağlamda klasik yöntemlerden ziyade öğrenci merkezli yöntemler kullanmak bu isteği karşılayacaktır. Yenilikçi müzik eğitimi yöntemlerinin öğrenci merkezli olarak meydana çıkması mevcut ihtiyacın karşılanması hususunda önemli bir etkendir. Bu bağlamda çalışmada,“Ülkemizde kullanılan yenilikçi müzik eğitimi yöntemleri ve araçları nelerdir?”sorusuna cevap aranmıştır. Durum çalışması deseniyle yürütülen bu çalışmada günümüzde kullanılan yenilikçi müzik eğitimi yöntemleri ve araçlarının incelenip derlenerek kılavuz haline getirilmesi amaçlanmıştır. Bulgularda ulaşılan yöntemler ve araçlar; aktif, elektronik olmayan, elektronik ve bilgisayar destekli müzik eğitimi yöntemleri ve araçları olarak üç farklı başlık altında incelenmiştir. Yöntemlerin ve araçların açıklanmasının ardından 53 müzik öğretmeni ile gerçekleştirilen görüşmelere dayalı olarak ilgili yöntemlerin SWOT analizleri yapılmıştır. SWOT analizi sonuçlarına göre yenilikçi müzik eğitimi yöntemleri ve araçlarının; öğrenci merkezli yapısı güçlü yönünü, öğretmenlerin deneyim eksikliği zayıf yönünü, öğretmenlerin bu yöntemleri tanıma ve uygulama isteği fırsat yönünü, materyal temininde yaşanan güçlükler ise tehdit yönünü oluşturmaktadır. Gelecek araştırmalarda farklı illerde görev yapan daha geniş örneklem grupları ile çalışmalar yapılabilir.
Özet (Çeviri)
Music is a continuous phenomenon closely connected with other branches of art and science. The unique music of the universe, which existed before humankind, has evolved into various forms through human presence. These forms have been transmitted across generations through music education. As music has evolved, music education has also continued to develop. Given its influence on both individuals and society, the need to transmit music more effectively to future generations is evident. In this context, student-centered approaches are more likely than traditional methods to meet this need. The emergence of innovative music education methods from a student-centered perspective plays a key role in addressing this demand. This study aims to answer the question:“What are the innovative music education methods and tools used in our country?”Conducted as a case study, the research seeks to examine and compile these methods and tools into a practical guide. Findings categorize them into three groups: active, non-electronic, and electronic/computer-aided music education methods and tools. Following the descriptions, SWOT analyses were conducted based on interviews with 53 music teachers. Results indicate that the student-centered nature is a strength, lack of teacher experience is a weakness, teachers' willingness to adopt is an opportunity, and limited access to materials is a threat. Future studies could involve broader sample groups from various regions to enhance generalizability.