Sezaryen operasyonlarında genel ve spinal anestezi uygulamalarında beyin perfüzyonunun farklı yöntemlerle karşılaştırılması
Comparison of cerebral perfusion with different methods in general and spinal anesthesia applications during cesarean operations
- Tez No: 952833
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DÖNDÜ GENÇ MORALAR, DR. ŞAKİRE MÜGE COŞKUN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Beyin Perfüzyonu, Hipotansiyon, Near-Infrared Spektroskopi, Optik Sinir Kılıf Çapı, Perfüzyon İndeksi, Sezaryen, Brain Perfusion, Cesarean Section, Hypotension, Near-Infrared Spectroscopy, Optic Nerve Sheath Diameter, Perfusion Index
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Gaziosmanpaşa Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
AMAÇ Gebeliğe bağlı kan hacmi ve kardiyak debi artışı, serebral dolaşımın görece sabit kalmasını sağlar. Genel veya spinal anestezide intraoperatif serebral perfüzyon değişkenlik gösterebilir. Sempatik aktivitenin baskılanması, serebral perfüzyon üzerinde anlamlı değişiklikler yaratabilmektedir. Hastanın serebral perfüzyon özellikleri göz önünde bulundurularak en güvenli anestezi tekniğinin seçilmesi önem arz etmektedir. YÖNTEM Gaziosmanpaşa Eğitim ve Araştırma Hastanesinde olan elektif sezaryen operasyonu geçiren spinal ve genel anestezi uygulanmış 87 hasta dahil edildi. Serebrovasküler ve nörolojik hastalığı olan hastalar çalışma dışı bırakıldı. Anestezi uygulanmadan önceki zamanda (T0), bebek doğurtulmasından 5 dakika sonra (T1), 30 dakika sonra (T2) ve 60 dakika sonra (T3) parametreler kaydedildi. Hastaların serebral oksijen satürasyonu, perfüzyon indeksi ve nabız değişkenlik indeksi, kalp tepe atımı, nabız oksijen satürasyonu, non-invaziv kan basıncı ve optik sinir kılıf çapı (ONSD) parametreleri kaydedildi. Postoperatif dönemde 24 saat boyunca komplikasyonlar açısından takip edildi. Operasyondan sonraki 5. günde hastaların baş ağrısı varlığı sorgulandı. BULGULAR İntraoperatif hipotansiyon görülme sıklığı spinal anestezi uygulanan grupta daha fazlaydı (%68'e karşı %2). Beyin serebral oksijen satürasyonu spinal anestezi uygulanan grupta T1 artışını T2'de azalma izlemiş, genel anestezi uygulanan grupta T1 ve T2'de artmıştır. ONSD'nin genel anestezi uygulanan grupta T0–T2 artışı belirgindir. Perfüzyon indeksi T1'de her iki grupta artıp T2'de azalmış, PVI her iki grupta zamanla azalmıştır. KTA spinal anestezi uygulanan grupta T2'de daha düşük bulunmuş, SKB ve OKB her iki grupta zamanla azalmış; spinal anestezi uygulanan grupta daha belirgin azalmıştır. Spinal anestezi uygulanan grupta mobilizasyon daha hızlı, baş ve bel ağrısı daha sık oldu. Yaşla doğum sayısı, vücut kitle indeksi ve intraoperatif kanama ile ONSD arasında pozitif ilişki görüldü. SONUÇ Sezaryen sırasında genel anestezi uygulanan hastalarda, intraoperatif rSO₂ ve ONSD değerleri spinal anesteziye göre daha yüksektir.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE During pregnancy, increased blood volume and cardiac output help keep cerebral circulation relatively stable. Under general or spinal anesthesia, cerebral perfusion may vary. Since reduced sympathetic activity can affect it significantly, choosing the safest anesthesia method based on the patient's cerebral perfusion is essential. METHODS The study included 87 patients undergoing elective cesarean section under spinal or general anesthesia at Gaziosmanpaşa Training and Research Hospital, excluding those with cerebrovascular or neurological disease. Parameters were recorded at T0 (before anesthesia), T1 (5 min after delivery), T2 (30 min), and T3 (60 min), including cerebral oxygen saturation, perfusion index, pulse variability index, heart apex beat, pulse oximetry, non-invasive blood pressure, and optic nerve sheath diameter (ONSD). Postoperative complications were monitored for 24 hours, and headache presence was assessed on the 5th postoperative day. RESULTS Intraoperative hypotension was more frequent in the spinal anesthesia group (68% vs. 2%). In this group, cerebral oxygen saturation increased at T1 but decreased at T2, whereas it increased at both T1 and T2 in the general anesthesia group. ONSD showed a marked rise from T0 to T2 in the general anesthesia group. Perfusion index increased at T1 and decreased at T2 in both groups, while PVI decreased over time. Cardiac apex beat was lower at T2 in the spinal group. Systolic and mean arterial pressures declined in both groups, more prominently with spinal anesthesia. Mobilization was faster, but headache and back pain were more common in the spinal group. ONSD was positively correlated with age, parity, BMI, and intraoperative blood loss. CONCLUSION In elective cesareans, anesthesia technique significantly affected intraoperative rSO₂, while ONSD remained similar and within normal limits.