Ayak bileği cerrahisinde femoral ve poplitealsiyatik sinir bloğu ile femoral ve anteriorsiyatik sinir bloğunun anestezik ve analjeziketkinliklerinin karşılaştırılması
Comparison of the anesthetic and analgesic efficacy of femoral and popliteal sciatic nerve block versus femoral and anterior sciatic nerve block in ankle surgery
  1. Tez No: 952832
  2. Yazar: TURAN AYDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DÖNDÜ GENÇ MORALAR, DR. SERPİL ŞEHİRLİOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Ayak bileği cerrahisi, femoral sinir bloğu, anterior siyatik sinir bloğu, popliteal siyatik sinir bloğu, periferik sinir bloğu, postoperatif ağrı, Ankle surgery, femoral nerve block, anterior sciatic nerve block, popliteal sciatic nerve block, peripheral nerve block, postoperative pain
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Gaziosmanpaşa Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anestezi ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Bu çalışmada, elektif ayak bileği cerrahisi geçirecek hastalarda uygulanan iki farklı rejyonel anestezi kombinasyonu olan Anterior Siyatik + Femoral Sinir Bloğu (Grup A) ile Popliteal Siyatik + Femoral Sinir Bloğu (Grup P) nun klinik etkinliklerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmamıza, Gaziosmanpaşa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Etik Kurul onayı ile (No:164) Ocak-Temmuz 2024 tarihleri arasında, ortopedi servisinde yatan elektif ayak bileği cerrahisi planlanan 18-75 yaş arasında, ASA 1-2-3 grubunda 127 hasta dahil edilmiştir. Hastalar randomize olarak iki gruba ayrıldı: Grup A'ya Anterior Siyatik + Femoral Sinir Bloğu, Grup P'ye ise Popliteal Siyatik + Femoral Sinir Bloğu uygulandı. Tüm bloklar ultrason ve sinir stimülatörü eşliğinde gerçekleştirildi. Anestezi etkinliği; blok başarısı, motor blok süresi (Bromage skoru), cerrahiye hazır olma süresi, postoperatif ağrı skorları (VAS), ilk analjezik gereksinim zamanı, 48 saatlik toplam analjezik tüketimi, iğne giriş sayısı, dermatomal duyusal yayılım, hasta memnuniyeti ve cerrah memnuniyeti ile değerlendirildi. Bulgular: Blok uygulanma süresi Grup A'da istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha uzun bulundu (p = 0,019), motor blok başlangıcı ise 10. dakikada Grup P'de anlamlı olarak daha erken gözlendi (p = 0,006). İğne giriş sayısı, cerrahiye hazır olma süresi ve dermatomal yayılım açısından gruplar arasında anlamlı fark saptanmadı. Motor blok süresi Grup A'da daha uzun olmasına rağmen fark istatistiksel olarak anlamlı değildi. Postoperatif ilk analjezi zamanı ve toplam analjezik kullanımı gruplar arasında benzerdi. Ancak 8. ve 12. saatlerde Grup P'de VAS skorları anlamlı olarak daha düşük bulundu (p = 0,003 ve p = 0,027) ve erken dönem analjezi açısından üstünlük gösterdi. Sonuç: Ayak bileği cerrahisinde hem Grup A hem de Grup P etkili anestezi ve uzun süreli postoperatif analjezi sağlamıştır. Grup P, daha erken motor blok başlangıcı ve erken postoperatif dönemde daha etkin ağrı kontrolü açısından avantaj sağlarken; Grup A, daha uzun süren motor blok etkisiyle bazı klinik durumlarda tercih edilebilir bir alternatif sunmaktadır. Her iki yöntem de güvenli ve etkili olarak değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to compare the clinical efficacy of two different combined regional anesthesia techniques Anterior Sciatic + Femoral Nerve Block (Group A) and Popliteal Sciatic + Femoral Nerve Block (Group P) in patients undergoing elective ankle surgery. Methods: Our study included a total of 127 patients, aged between 18-75 years, with ASA classifications I-III, who were scheduled for elective ankle surgery in the orthopedic department of Gaziosmanpaşa Training and Research Hospital between January and July 2024 following ethical committee approval (No:164). Patients were randomized into two groups: Group A received Anterior Sciatic and Femoral Nerve Block, while Group P received Popliteal Sciatic and Femoral Nerve Block. All nerve blocks were performed under ultrasound guidance combined with nerve stimulation. The effectiveness of anesthesia was evaluated by assessing block success rate, motor block duration (Bromage score), time to surgical readiness, postoperative pain scores (VAS), time of first analgesic requirement, total analgesic consumption within 48 hours, number of needle insertions, dermatomal sensory spread, patient satisfaction, and surgeon satisfaction. Results: The block performance time was significantly longer in Group A (p = 0.019), whereas earlier motor block onset was observed in Group P at the 10th minute (p = 0.006). No significant differences were found in the number of needle insertions, time to readiness for surgery, or sensory dermatomal distribution. Although motor block duration was longer in Group A (mean = 19.79 ± 8.30 h vs. 17.36 ± 7.73 h), this difference did not reach statistical significance. The time to first postoperative analgesia and total analgesic use were similar between groups. However, VAS scores at the 8th and 12th postoperative hours were significantly lower in Group P (p = 0.003 and p = 0.027, respectively), indicating superior early analgesia. Conclusion: Both Group A and Group P provided effective anesthesia and prolonged postoperative analgesia in ankle surgery. While Group P demonstrated earlier motor block onset and better early postoperative pain control, Group A tended to provide longer-lasting motor block. Both approaches appear to be safe, effective, and suitable for use in ankle surgeries, with block selection best tailored to individual clinical priorities.