Maleik hidrazid'in insan lenfositlerinde sitogenetik etkisi
The Cytogenetic effects of maleic hydrazide on human iymphocytes
  1. Tez No: 95289
  2. Yazar: FULYA DİLEK GÖKALP
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FİSUN KAYMAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Maleic Hydrazide, chromosome aberrations, peripheral blood human lymphocyte culture
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
ÖZET Bu çalışmada Maleik Hidrazid'in farklı konsantrasyon ve muamele sürelerinde insan lenfositleri üzerindeki sitogenetik etkisi periferal kan kültürü yöntemiyle araştırılmıştır. Bu amaçla distile suda eritilen Maleik Hidrazid'in 75 ug/ml, 300 ug/ml, 500 ug/ml ve 1000 ug/ml'lik konsantrasyonları kullanılmıştır. İnsan lenfositleri farklı konsantrasyonlarda^ Maleik Hidrazid ile 24 ve 48 saat süre boyunca muamele edilmiştir. Maleik Hidrazid insan lenfositlerinde kromatid gap, kromatid kırık, izokromatid gap, izokromatid kırık, spiral çözülmesi ve kontraksiyon gibi kromozom aberasyonlarına neden olmuştur. Yapılan istatistikler ( Fisher's Exact X2 ), meydana gelen aberasyonların Maleik Hidrazid'in 75 ug/ml'lik konsantrasyonu ile 24 saat muamele edilmiş grup dışındaki tüm gruplarda kontrole göre anlamlı olduğunu göstermiştir. Maleik Hidrazid, artan konsantrasyon ve muamele süresine bağlı olarak mitotik indeksi de azaltmıştır. Araştırmamızda elde edilen sitogenetik ve istatistiksel sonuçlara göre Maleik Hidrazid insan lenfositleri üzerinde genotoksik etkilidir. Anahtar Kelimeler Maleik Hidrazid, kromozom aberasyonları, periferal kan insan lenfosit kültürü.
Özet (Çeviri)
II SUMMARY In this study, the cytogenetic effects of Maleic Hydrazide at different concentrations and application periods were investigated by the method of peripheral blood culture. For this purpose, 75 ug/ml, 300 ug/ml, 500 ug/ml and 1000 ug/ml concentration of Maleic Hydrazide which was melted in distilled water were used. Human lymphocytes were applied with Maleic Hydrazide at different concentrations for 24 and 48 hours. Maleic Hydrazide induced chromosome aberrations like chromatid gap, chromatid break, isochromatid gap, isochromatid break, chromosome despiralisation and contraction on human lymphocytes. Statistical tests ( Fisher's Exact X2 ) revealed that, according to the control group, ocurrent aberrations at all the application groups except the group which was applied 75 ug/ml concentration of Maleic Hydrazide for 24 hours, were significant. Maleic Hydrazide also decreased mitotic index depending upon the increasing concentrations and application periods. According to the cytogenetic and statistical results which were obtained in our study, Maleic Hydrazide is genotoxically effective on human lymphocytes.