İtalyan çimi (lolium multiflorum lam.) ve adi fiğ (vicae sativa L.) karışımında ekim yöntemlerinin bu bitkilerin bazı tarımsal özelliklerine etkisi
The Effect of sawing methods on some agricultural properties of mixture of Italian ryegrass (lolium multiflorum lam.) and vetch (vicia satival)
  1. Tez No: 95290
  2. Yazar: BERRİN FİLİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERVET TEKELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Italian ryegras, Vetch, Sowing method. Plant height, Plant lenght, Stalk diamater, Leaf wide, Leaf lenght, Side branch number, Fruit number, Seed number in fruit, Green hay yield, Dry hay yield
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 39
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi İTALYAN ÇİMİ {Lolium multiflorum Lam.) VE ADİ FİĞ {Vida sativa L.) KARIŞIMINDA EKİM YÖNTEMLERİNİN BU BİTKİLERİN BAZI TARIMSAL ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ Berrin FİLİZ TRAKYA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARLA BİTKİLERİ ANA BİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. A. Servet TEKELİ Araştırma İtalyan çimi (Lolium multiflorum Lam.) ve Adi fiğ (Vicia saliva L.) karışımında ekim yöntemlerinin bu bitkilerin bazı tarımsal karakterlerine etkilerini araştırmak amacıyla, 1997-1998 yıllarında Trakya Üniversitesi Tekirdağ Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü uygulama alanında yapılmıştır. Araştırmada materyal olarak İtalyan çiminin Nival çeşidi Adi fiğin Kara elçi çeşidi kullanılmıştır. Araştırmada dört farklı ekim yöntemi (yalın, alternatif, aynı sıraya karışım, çapraz) uygulanmıştır. Araştırmada, en yüksek bitki boyu, İtalyan çiminde 92.20 cm ile alternatif ekimden sağlanırken, Adi fiğde 89 cm ile çapraz ekimden elde edilmiştir. İtalyan çiminde incelenen morfolojik karakterlerden sap çapı* (3.40 mm) aynı sıraya karışık ekimden, yaprak eni (8.60 mm) çaprazekimden ve yaprak boyu (37.70 cm) aynı sıraya karışık ekimden olmak üzere en yüksek değerler olarak elde olunmuştur. Adi fiğde en fazla dal sayısı 4.40 adet ile alternatif ekimden, en fazla meyve sayısı ve meyvede tohum sayısı sırasıyla 20.80 ile 5.80 adet olmak üzere elde olunurken; en fazla yeşil ot verimi (4850 kg/da) ve kuru ot verimi (2380 kg/da) çapraz ekimden elde edilmiştir. Anahtar Kelimler: İtalyan çimi, Adi fiğ, Ekim yöntemi, Sap çapı, Yaprak eni, Yaprak boyu, Dal sayısı, Meyve sayısı, Meyvede tohum sayısı, Yeşil ot verimi, Kuru ot verimi.
Özet (Çeviri)
SUMMARY MASTER THESIS THE EFFECT OF SOWING METHODS ON SOME AGRICULTURAL PROPERTIES OF MIXTURE OF ITALIAN RYEGRASS (Lolium multif lorum Lam.) AND VETCH (Vicia sativa L.) Berrin FİLİZ Trakya University Institute of Natural and Applied Sciences Department of Field Crpos Advisor: Prof. Dr. A. Servet TEKELİ This research was conduted determine the effect of sowing methods on some agricultural properties of mixture of Italian Ryegrass {Lolium mulliflorum Lam.) and vetch (Vicia sativa L.). Experiments were implemented experimental field Department of Crop Science, Tekirdağ Faculty of Agriculture of Trakya University in 1997-1998. Nival cultivar of Italian ryegrass and Kara elçi cultivar of vetch were used as materials in this research. Sowing methods of simple, alternative, mixture in same row, and crosswise were employed.The highest plant height was obtained as 92.20 cm in Italian ryegras at alternative sowing method, while vetch was attained 89 cm at the crosswise sowing method. Morphological charecteristics for Italian ryegrass were obtained as; stalk dimater 3.40 mm at mixture in same 6 row method as leaf wide was 8.60 mm at crosswise method and leaf lenght being 37.70 cm at mixture in same row method. Maximum number of side branches of wetch were 4.40 as maximum fruit number was 20.8. Maximum seed number in fruit was obtained as 5.80 in vetch at alternative sowing method. The highest green hay yield 4850 kg/da obtained from crosswise method and maximum dry hay yield was also obtained as 2380 kg/da at crosswise method.