Toprak alkali sıvı metallerin yapısal ve termodinamik özellikleri
Structural and thermodynamic properties of the liquid alkaline-earth metals
- Tez No: 95288
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEYFETTİN DALGIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Toprak Alkali Sıvı Metalleri, Atomlararası Çiftler Potansiyelleri, Statik Yapı Faktörleri, Radyal Dağılım Fonksiyonları, Liquid Alkaline-Earth Metals, Interatomic Pair Potentials, Static Structure Factors, Radial Distribution Functions. i
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZET TOPRAK ALKALİ SIVI METALLERİN YAPISAL VE TERMODİNAMİK ÖZELLİKLERİ Bu çalışmada, toprak alkali sıvı metallerde atomlararası etkileşme potansiyeli, deneysel elektron yoğunluğu, Ashcroft Boş Küre (EC) ve Yerel Heine-Abarenkov (LHA) elektron-iyon potansiyelleri kullanılarak, analitik olarak hesaplanmaktadır. Daha sonra statik yapı faktörlerinin Fourier dönüşümü alınarak, radyal dağılım fonksiyonları hesaplanmaktadır. Etkileşme ve yapı ile ilgili bilgiler toprak alkali sıvı metallerin termodinamik özelliklerini hesaplamak için kullanılmaktadır. Bu tezde geliştirilen gerçek uzay formalizmi, ele alınan toprak alkali sıvı metallerin termodinamik özelliklerini doğru olarak vermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT STRUCTURAL AND THERMODYNAMIC PROPERTIES OF THE LIQUID ALKALINE-EARTH METALS In this work, interatomic pair potentials are calculated analytically by using the experimental electron densities, Ashcroft empty-core and local Heine-Abarenkov electron-ion pseudopotentials. The calculated radial distribution functions are later related to the Fourier transform of the static structure factors. This information on interactions and the liquid structure are used for the calculation of thermodynamic properties of the liquid alkaline-earth metals. The real space formalism developed in this thesis gives correctly the thermodynamic properties of the liquid alkaline-earth metals considered.