Kumbağ ile Marmara Ereğlisi arasındaki sahil şeridinde bulunan bazı önemli derelerin 1998 yılında Marmara denizine taşıdıkları kimyasal deşarj düzeyleri ve ekonomik kayıplar
Some important rives lying in a coastal line between Kumbağ and Marmara Ereğlisi transporting chemical discharge levels and economical losses into Marmara sea with in the year of 1998
  1. Tez No: 95312
  2. Yazar: FÜSUN ANLAŞ EKMEKYAPAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN HAYRİ TOK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Çevresel problemler, nehirler, yüzeysel su kalitesi, besin maddeleri, su kirliliği, ötrofikasyon, kimyasal gübreler, Environmental problems, rivers, surface water quality, nutrients, water pollution, eutrophication, chemical fertilizers
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
L ÖZET Özellikle 19. yüzyılın ikinci yansı, insanoğlunun yoğun çevre sorunları ile karşılaştığı bir dönemin başlangıcıdır. Nehir, göl ve denizlerin çeşitli kaynaklardan gelen azot, fosfor ve diğer elementlerce zenginleşmesi de bu problemlerden yalnızca bir tanesidir. Yer altı ve yerüstü su kaynaklarına giren azot ve fosfor su ortamının fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerini olumsuz yönde etkileyerek ötrofik ortamın doğmasına neden olmaktadır. Bilinçsizce yapılan tarım faaliyetleri su kirliliği problemlerinde önemli bir role sahiptir. Daha fazla ürün elde etmek amacıyla taran topraklarına uygulanan kimyasal gübreler, azot ve fosforun en büyük kaynağıdır. Trakya Bölgesi, birim alana fazla miktarda gübre kullanılan bir bölgedir. Toprağa uygulanan gübreler, drene olarak veya yüzey akış yoluyla nehirlere, yer altı sularına ve en sonunda Marmara Denizi'ne ulaşmaktadır. Bölgedeki pek çok nehir ve yer altı suyu içilemez ve kullanılamaz duruma gelmiştir. Bu araştırmada, Marmara Denizi'ne Tekirdağ Üi'nden deşarj olan derelerin meydana getirdiği ekonomik kayıplar incelenmiştir. Aylık periyotlarla örneklenen dere sularında mevsimsel değişikliklerin ekonomik kayıplar üzerine etkileri açıklanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
EL ABSTRACT Especially the second half of the 19 th century is the beginning of a period in which human beings came face to face with a lot of environmental problems. The enrichment of rivers, lakes and seas with nitrogen, phosphorus and some other chemical elements originating from different sources is only one of these environmental problems. The nitrogen and phosphorus released into surface waters and groundwaters causes eutrophication by having adverse effects on physical, chemical and biological properties especially in water environment. Unconditionally performed agricultural practices have a great role in water pollution problems. Chemical fertilizers which are used to gain greater amount of crops are the biggest sources of nitrogen and phosphorus. Trakya Region is the region where there is excessive amount of usage of fertilizers per unit area. The applied fertilizers reach rivers, groundwaters and virtually Marmara Sea by way of drainage or surface runoff. As a result, many river waters and groundwaters are neither drinkable nor usable. In this study, the economical loses which is being occured because of river discharge from Tekirdağ City to the Marmara Sea is carried out. The effects of seasonal changes on the economical loses is tried to be explained by montly sampling at rivers.