Metabolik sendrom ve obezite varlığında prostat ile ilgili belirteçlerin incelenmesi
Investigation of prostate-related markers in the presence of metabolic syndrome and obesity
- Tez No: 953257
- Danışmanlar: PROF. DR. BERRAK GÜVEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Obezite, Metabolik sendrom, Prostat spesifik antijen ve türevleri, Obesity, Metabolic syndrome, Prostate specific antigen and its derivatives
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Obezitenin ve metabolik sendromun prevalansı, dünya genelinde hızla yükselmektedir. Bu durum, sadece bireylerin genel sağlığını tehdit etmekle kalmaz, aynı zamanda kalp hastalığı, kanser gibi birçok hastalığın riskinin artmasına da katkıda bulunabilir. Bu çalışmada obezite ve metabolik sendromu olan kişilerde prostat kanseri taramasında bir belirteç olarak kullanılan prostat spesifik antijen (PSA) ve türevlerinin nasıl değiştiğini incelemeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Araştırmaya Mayıs 2023 – Nisan 2024 tarihleri arasında Zonguldak Bülent Ecevit Hastanesi Endokrinoloji polikliniğinde obezite tanısı alan ve çalışma kriterlerini karşılayan 100 hasta ve 50 sağlıklı gönüllü dahil edildi. Hastaların vücut kitle indeksinin >30 kg/m2 olması obezite kriteri olarak kullanıldı. Hastalar metabolik sendromlu obezite ve metabolik sendromsuz obezite olmak üzere 2 gruba ayrıldı. Metabolik olarak sağlıklı olup olmadıklarını değerlendirmek amacıyla NCEP-ATP III metabolik sendrom tanı kriterleri kullanıldı. Bu kriterlere göre, beş kriterden herhangi üçünü karşılayan hastalar metabolik sendromlu olarak kabul edilirken; bu kriterleri sağlamayan bireyler ise metabolik sendromsuz obezite kategorisinde değerlendirildi. Hastalardan ve sağlıklı gönüllülerden total PSA, free PSA ve ProPSA düzeylerinin araştırılması için rutin alınan venöz kanlarından örnekler ayrıldı. Çalışma gruplarında PSA, free PSA, %freePSA, ProPSA ve %proPSA düzeyleri incelendi. Elde edilen sonuçlardan %freePSA ve %proPSA hesaplandı. İstatistiksel değerlendirme SPSS 19.0 programı kullanılarak yapıldı. Bulgular: Hasta grupları ve sağlıklı gönüllü karşılaştırmasında total PSA, free PSA, %freePSA düzeyleri açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamadı (p>0,05). ProPSA düzeyleri ise anlamlı olarak düşük iken (p=0,012), %proPSA düzeylerinde farklılık gözlenmedi (p>0,05). ProPSA ile boy, kilo, VKİ, açlık kan şekeri, trigliserid ve HDL düzeyleri arasında herhangi bir korelasyon gözlenmedi. Sonuç: Araştırmamız sonucunda, obezite hastalarında total PSA ve free PSA düzeylerinde kontrol grubuna göre bir düşüklük olduğu görülse de bu düşüş istatistiksel olarak anlamlı değildi. Ancak bu minimal düşüklük rölatif olarak ProPSA düzeylerinde anlamlı bir azalma oluşmasına neden olmuş olabilir. Obezite ile %ProPSA değerlerinde anlamlı bir değişim olmaması bu azalmanın oransal olduğunu destekler. Ek olarak, metabolik parametrelerin obezite ile ProPSA düzeyleri arasındaki ilişkiye katkısının olmadığı görülmüştür. Elde edilen bulguların daha fazla araştırma ve inceleme gerektirdiği kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: The prevalence of obesity and metabolic syndrome is rapidly increasing worldwide. This situation not only threatens the general health of individuals, but also contributes to an increased risk of many diseases such as heart disease and cancer. In this study, we aimed to examine how prostate-specific antigen (PSA) and its derivatives, used as a marker in prostate cancer screening, change in individuals with obesity and metabolic syndrome. Material and Method: The study included 100 patients diagnosed with obesity at the Zonguldak Bulent Ecevit Hospital Endocrinology clinic between May 2023 and April 2024 and 50 healthy volunteers who met the study criteria. The body mass index of the patients >30 kg/m2 was used as the obesity criterion. The patients were divided into 2 groups: obesity with metabolic syndrome and obesity without metabolic syndrome. NCEP-ATP III metabolic syndrome diagnostic criteria were used to assess whether they were metabolically healthy. According to these criteria, patients who meet any three of the five criteria are considered to have metabolic syndrome; Individuals who did not meet these criteria were evaluated in the obesity category without metabolic syndrome. Routine venous blood samples were separated from patients and healthy volunteers to investigate total PSA, free PSA and ProPSA levels. PSA, free PSA, %freePSA, ProPSA and %proPSA levels were examined in the study groups. %freePSA and %proPSA were calculated from the results obtained. Statistical evaluation was performed using SPSS 19.0 program. Results: In the comparison of patient groups and healthy volunteers, no statistically significant difference was found in terms of total PSA, free PSA and %freePSA levels (p>0.05). ProPSA levels were significantly lower (p=0.012), but no difference was observed in %proPSA levels (p>0.05). No correlation was observed between ProPSA and height, weight, BMI, fasting blood glucose, triglyceride and HDL levels. Conclusion: As a result of our study, although a decrease in total PSA and free PSA levels was observed in obese patients compared to the control group, this decrease was not statistically significant. However, this minimal decrease may have caused a relatively significant decrease in ProPSA levels. The lack of a significant change in %ProPSA values with obesity supports the fact that this decrease is proportional. In addition, it was observed that metabolic parameters did not contribute to the relationship between obesity and ProPSA levels. We believe that the findings require further research and examination.