Santral venöz kateter yerinin doğrulanması ve komplikasyonların değerlendirilmesinde yatak başı ultrasonografinin rolü
The role of bedside ultrasonography in verification of central venous catheter location and evaluation of complications, medical specialization thesis
- Tez No: 953361
- Danışmanlar: PROF. DR. CUMA YILDIRIM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Hızlı Atrial Girdap İşareti, Santral Venöz Kateter, Toraks Ultrasonografisi, Acil Tıp, Rapid Atrial Swirl Sign, Central Venous Catheter, Thorax Ultrasound, Emergency Medicine
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Santral venöz kateter (SVK) yerleştirilmesi, acil servis ve yoğun bakım gibi kritik hasta yönetiminin yapıldığı alanlarda sık başvurulan invaziv işlemlerden biridir. Ancak bu girişim, anatomik varyasyonlara, operatör tecrübesine ve uygulama tekniğine bağlı olarak çeşitli komplikasyon risklerini de beraberinde getirmektedir. Kateterin doğru pozisyonda olup olmadığının hızlı ve güvenilir şekilde doğrulanması, hasta güvenliği ve tedavi başarısı açısından büyük önem arz etmektedir. Bu çalışmada, SVK uygulaması sonrası kateter ucu yerleşiminin doğrulanması ve işlem kaynaklı olası komplikasyonların değerlendirilmesinde yatak başı ultrasonografinin (YBUS) etkinliği araştırılmıştır. Özellikle Rapid Atrial Swirl Sign (RASS) yöntemi ile kateterin sağ atriyuma yakın yerleşiminin değerlendirilmesi hedeflenmiştir. Çalışma kapsamında SVK uygulanan hastalarda, YBUS ve akciğer grafisi ile yapılan doğrulama işlemleri karşılaştırılmış; RASS yöntemi kullanılarak YBUS'un tanısal başarımı ölçülmüştür. YBUS'un duyarlılığı (%100) ve özgüllüğü (%98,76) oldukça yüksek bulunmuş, özellikle pozitif yerleşimlerde doğru tanı koyma oranı dikkat çekici düzeyde olmuştur. Ayrıca komplikasyon oranlarının YBUS eşliğinde yapılan işlemlerde daha düşük olduğu gözlemlenmiştir. Sonuç olarak, YBUS'un SVK uygulamalarında sadece alternatif değil, doğrudan önerilen bir görüntüleme yöntemi olarak kullanılması gerektiği ortaya konmuştur. YBUS'un hız, güvenlik ve tanısal doğruluk bakımından sağladığı avantajlar, özellikle acil servis gibi zaman yönetiminin kritik olduğu ortamlarda önemli bir kazanım sağlamaktadır. RASS gibi yöntemlerin rutin klinik pratiğe entegrasyonu ile hasta bakımında etkinlik ve güvenlik düzeyinin artırılması mümkündür.
Özet (Çeviri)
Central venous catheter (CVC) placement is a commonly performed invasive procedure in critical care units and emergency departments. However, this intervention carries various potential risks depending on anatomical variability, the operator's experience, and technical execution. Rapid and reliable confirmation of catheter tip location is essential for ensuring patient safety and procedural success. This study aimed to evaluate the effectiveness of Point of Care Ultrasonography (POCUS) in verifying catheter tip position and identifying potential complications following CVC placement. In particular, the diagnostic utility of the Rapid Atrial Swirl Sign (RASS) method was examined to assess whether the catheter tip was appropriately positioned near the right atrium. In this prospective study, patients who underwent central venous catheter insertion were evaluated using both POCUS and chest radiography. The RASS method was employed to assess the accuracy of POCUS in detecting correct catheter placement. POCUS demonstrated high sensitivity (%100) and specificity (%98,76), particularly in identifying correct catheter positions. Furthermore, complication rates were lower in cases where ultrasound guidance was used. In conclusion, POCUS should not merely be considered an alternative but a recommended imaging modality in the verification of CVC placement. Its advantages in terms of speed, safety, and diagnostic accuracy make it a highly effective tool, particularly in emergency settings where time-sensitive decisions are critical. The integration of techniques such as RASS into routine clinical practice has the potential to enhance the effectiveness and safety of patient care.