Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü kestane meşcerelerinin biyokütle tablolarının düzenlenmesi
Construction of biomass tables of chestnut in Zonguldak forest regional headquarter
  1. Tez No: 95337
  2. Yazar: OSMAN İKİNCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NEDİM SARAÇOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Biomass, Chestnut, Weight Table
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
ÖZET Yüksek Mühendislik Tezi ZONGULDAK ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ KESTANE MEŞÇERELERİNİN BİYOKÜTLE TABLOLARININ DÜZENLENMESİ Osman İKİNCİ Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Orman Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Doç.Dr. Nedim SARAÇOĞLU Ocak 2000, 86 Sayfa. Bu çalışmanın amacı Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü içerisindeki Kestane meşcerelerinin tek ağaç ve hektardaki biyokütle miktarlarının tahmin edilebilmesidir. Yaş ve firın kurusu ağırlık tabloları için, Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü sınırları içerisinde 34 deneme alanı alınmıştır. Bu deneme alanları içinden de 34 deneme ağacı seçilmiş ve bu deneme ağaçlarının verilerinden yararlanılmıştır. Çeşitli olgunluk devrelerinde, yetişme ortamı ve sıklık sınıfındaki meşcerelerden 0.04 ha (20x20 m) büyüklüğünde deneme alanları alınmıştır. Deneme alanlarından ağaçların göğüs çaplan, boyları, ortalama taç çaplan ölçülmüştür. Her deneme alanında ortalama göğüs yüzeyine sahip olan ağaç deneme ağacı olarak alınmıştır. IIIÖZET (devam ediyor) Her bir Meşenin tahmini biyokütle tablolarının oluşturulabilmesi amacıyla aşağıda verilen eşitliklerden korelasyon katsayısının en büyük, standart hatasının en küçük olduğu yöntem en uygun yöntem olarak kabul edilmiştir. Hektarda ve tek ağaçta yaş ve firın kurusu ağırlık tablolarının oluşturulması için aşağıdaki eşitlikler kullanılmıştır. Y= a+b(dl,3) Y= a+bLog(dl,3) LogY = a+b(dl,3) LogY = a+bLog(dl,3) dl,3=Çap(cm) Y= Ağırlık (kg) Anahtar Sözcük: Biyokütle, Kestane, Ağırlık Tablosu Bilim Kodu: 502.03.02 IV
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M.ScThesis CONSTRUCTION OF BIOMASS TABLES OF CHESTNUT IN ZONGULDAK FOREST REGIONAL HEADQUARTER Osman İKİNCİ Zonguldak Karaelmas University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Forestry Engineering Thesis Advisor: Assoc. Prof. Dr. Nedim SARAÇO?LU January 2000, 86 Pages. The purpose of this study is to investigate the biomass of chesnut stands as single tree and in hectares in Zonguldak Forest Regional Headquarter. A total of 34 sample areas was choosen and one tree from each sample area was examined. The sample distribution areas were choosen taking into consideration of different stand maturity classes, bonitet and density classes as 0.04 ha (20x20 m). Basal areas, heights and average crown diameters were measured. When choosing the sample tree from the sample plot, the tree representing avarage basal area of the stand was choosen. In order to construct each tree component biomass tables, the highest correlation coefficient value, and the lowest value of standart error was accepted for the best method. VABSTRACT (to be continued) Y=a+b(dl,3) Y=a+bLog(dl,3) LogY = a+b(dl,3) LogY = a+bLog(dl,3) dl,3= Diameter (cm) Y= Weight (kg) Using the equations above, fresh and dry weight tables for per tree was constructed.