Türkiye'deki bazı centaurea L. türleri üzerinde morfolojik-anatomik ve palinolojik araştırmalar
Palynological and interior-exterior morphological research on some centaurea L. species in Türkiye
- Tez No: 95336
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZAFER KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Centaurea, îç ve Dış Morfoloji, Polen, Centaurea, Interior and Exterior Morphology and Pollen. Science
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZET Bilim Uzmanlığı Tezi TÜRKİYE'DEKİ BAZI CENTAUREA L. TÜRLERİ ÜZERİNDE MORFOLOJİK-ANATOMİK VE PALİNOLOJİK ARAŞTIRMALAR Erdoğan KAPUSUZ Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Orman Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Zafer KAYA Aralık 1999, 60 sayfa Bu araştırmada Türkiye için endemik olan Centaurea cadmea Boiss. ile, yaygın olarak yetişen Centaurea solstitialis L. subsp. solstitialis ve Centaurea depressa Bieb. türleri morfolojik ve palinolojik yönden incelenerek her üç türe ait iç ve dış morfolojik özellikler ile palinolojik özellikler saptanmıştır. Dış morfolojik incelemelerde; doğal yetişme ortamlarından toplanan bu türlerin, taze ve kuru materyaller üzerinde yapılan ölçümler ve floristik-sistematik yayınlara dayanılarak belirlenmiştir. Bitkilerin kapitulum, involukrum, çiçek, aken, yaprak ve fillari (involukrum yaprağı) gibi kışından ölçülmüş ve özellikleri saptanmıştır. İç morfolojik araştırmalarda; üç Centaurea L. türünün gövde, fillari ve yaprakların dan enine ve yüzeysel kesitler alınmıştır. mÖZET (devam ediyor) Gövdede, maserasyon sonucu elde edilen liflerin uzunluk ve genişlikleri ile çeper kalınlıkları ve lumen açıklıkları ölçülmüştür. Yaprakta; yaprak kalınlığı, üst ve alt epidermis hücrelerinin lumen boyutları ve stoma hücrelerinin teğetsel ve radyal çapları belirlenmiştir. Palinolojik araştırmalarda her üç türe ait polenlerin, polen morfolojileri ile ilgili ölçümler ve tespitler yapılmıştır.Her üç türde de polen tipi tricolporatae'dir. Centaurea solstitialisL. subsp. solstitialis'de P/E :1.04 (W), Centaurea depressa Bieb.'da P/E : 1.02 (W) ve Centaurea cadmea Boiss.'da P/E : 1.00 (W)'dir. Bu üç türün iç ve dış morfolojik ve palinolojik özellikleri Tablo 3.18 ile 4.1'de gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M. Sc. Thesis PALYNOLOGICAL AND INTERIOR-EXTERIOR MORPHOLOGICAL RESEARCH ON SOME CENTAUREA L. SPECKS IN TÜRKİYE Erdoğan KAPUSUZ Zonguldak Karaelmas University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Forest Engineering Thesis Advisor: Asst. Prof. Dr. Zafer KAYA December 1999, 60 pages In this research, all the three species the interior and exterior morphological characteristics and the palynological properties of Centaurea solstitialis L. subsp. solstitialis with Centaurea depressa Bieb. in commen grown and Centaurea cadmea Boiss. m endemic for Turkey have been determined. In the exterior morphological studies; the characteristics of these species collected from their natural growing environment have been described according to the measurements made on the fresh and dry metarials and to the floristical- systematical publications. The parts of the plants like capitula, involucre, flower, achene, leaf and phyllary (the leaf of involucre) have been measured and so their characteristics have been determined.ABSTRACT (continued) In the interior morphological research; the transverse and tangential sections have been taken from the stems, phyllaries and leaves of these three Centaurea L. species. In the stem, the lengths and widths of the fibres got from the maseration, their cell wall thickness and lumen diameters have been measured. In the leaves; leaf thickness, lumen dimensions of the lower and upper epidermis cells and the lengths and widths of the stoma cells have been determined. The pollen types of these three species which were studied by us in this research are tricolporatae.The pollen shape of Centaurea solstitialis L. subsp. solstitialis was determined as P/E :1.04 (W), The pollen of shape Centaurea depressa Bieb. was determined as P/E : 1.02 (W) and the pollen shape of Centaurea cadmea Boiss. P/E : 1.00 (W) was determined. The morphological (interior-exterior) and palinological properties of these three Centaurea L. species have been shown in Table 3.18 and Table 4.1