Bazı ekmeklik buğday (Titicum aestivum L.) genotiplerinde morfolojik ve fizyolojik özeliklerin tam ve kısıtlı su koşullarında incelenmesi
Investigation of morphological and physiological characteristics of some bread wheat (Titicum aestivum L.) genotypes under full and restricted water conditions
  1. Tez No: 953384
  2. Yazar: RECEP ZENGİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CUMA AKINCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Buğday, Genotip, Kuraklık, Morfolojik ve Fizyolojik Özelikler, Verim, Genotype, Drought, Morphological and Physiological Traits, Yield Wheat
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Bu çalışma, yarı-kontrollü sera koşullarında 2025 yılında yürütülmüş olup, 10 farklı ekmeklik buğday (Triticum Aestivum L.) genotiplerinde morfolojik ve fizyolojik özeliklerin tam ve kısıtlı su koşullarında incelenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmada buğday genotipleri olarak Alada, Beyazhani, Ceyhan 99, DZ-7 59, DZ-17 1, Empire, Toros 1003, Tosunbey, Yerel 4 ve Yerel buğday çeşitlerinin hem verim hem de kalite özellikleri açısından %100 ve %50 tarla kapasitesi koşullarında test edilmiştir. Çalışmada başaklanma günü, çiçeklenme günü, SPAD (klorofil içeriği) değeri, bitki boyu, başakçık ve tane sayısı, başak uzunluğu, biyomas miktarı, tane ağırlığı ve saksı tane verimi gibi temel agronomik özellikler incelenmiştir. Analizler, genotip, uygulama ve genotip × uygulama etkileşimi açısından varyans analizine tabi tutulmuş; istatistiksel olarak LSD testi ile anlamlı farklılıklar belirlenmiş olup tüm özellikler bakımından istatistiksel olarak genotipler arasında anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir (p0.05). Bu veriler, değerlendirilen bazı genotiplerin kuraklık stresine karşı yüksek tolerans oluşturduğunu ve bu durum genetik materyaller açısından kuraklığa dayanıklı olmaları açısından önemli olduğu belirtmektedir. Sonuç olarak bu çalışma, sürdürülebilir buğday üretimi ve iklim değişikliğine karşı uyum açısından önemli katkılar sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out under semi-controlled greenhouse conditions in 2025 to investigate the morphological and physiological characteristics of 10 different bread wheat (Triticum Aestivum L.) genotypes under full and limited water conditions. In this study, wheat genotypes Alada, Beyazhani, Ceyhan 99, DZ-7 59, DZ-17 1, Empire, Toros 1003, Tosunbey, Local 4 and Local wheat varieties were tested for both yield and quality characteristics under 100% and 50% field capacity conditions. Main agronomic traits such as spike day, flowering day, SPAD (chlorophyll content) value, plant height, number of spikelets and grains, spike length, biomass, grain weight and pot grain yield were analyzed. The analyses were subjected to analysis of variance in terms of genotype, treatment and genotype × treatment interaction; statistically significant differences were determined by LSD test and statistically significant differences were found between genotypes for all traits (p0.05).These data indicate that some of the evaluated genotypes showed high tolerance to drought stress, which is important for genetic materials to be drought resistant.In conclusion, this study is expected to make important contributions to sustainable wheat production and adaptation to climate change.