Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Hastanesi'ndeki aile hekimliği araştırma görevlileri ve intörn hekimlerin paratiroid hastalıkları hakkında bilgi düzeyinin değerlendirilmesi
An evaluation of knowledge level of family medicine research assistants and medical interns on parathyroid diseases: Zonguldak Bülent Ecevit University Hospital
- Tez No: 953404
- Danışmanlar: PROF. DR. NEJAT DEMİRCAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Aile Hekimliği, Araştırma Görevlisi, Birinci Basamak, Endokrin Hastalıklar, İntörn Hekim, Kalsiyum Homeostazı, Paratiroid Hastalıkları, Family Medicine, Resident, Endocrine Diseases, Medical Intern, Calcium Homeostasis, Parathyroid Disorders
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Hastanesi'nde görev yapan aile hekimliği araştırma görevlileri ve intörn hekimlerin paratiroid hastalıkları hakkındaki bilgi düzeylerini değerlendirmektir. Ayrıca, birinci basamak hekimlerinin bu hastalıklara yönelik farkındalığını artırarak tıp eğitimine katkı sağlamak hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Bu kesitsel çalışma, 31 Mayıs 2024 - 30 Kasım 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Literatürdeki daha önce yapılmış benzer çalışmalar göz önünde bulundurularak bir anket hazırlanmış ve çevrimiçi olarak uygulanmıştır. Çalışmaya 52 aile hekimliği araştırma görevlisi ve 54 intörn hekim olmak üzere toplam 106 kişi katılmıştır. Anket, sosyodemografik verileri de içeren toplam 55 sorudan oluşmaktadır. Bilgi düzeyini ölçen sorulara verilen yanıtlar, doğru (1 puan) ve yanlış/bilmiyorum (0 puan) şeklinde değerlendirilmiştir. İstatistiksel analizler SPSS programı ile yapılmış ve p değeri 0,05'in altında olan sonuçlar istatistiksel olarak anlamlı kabul edilmiştir. Bulgular: Katılımcıların %42'si paratiroid hastalıklarına tanı koyma ve yaklaşım konusunda kararsız olduklarını belirtirken, araştırma görevlilerinin %48'i kararsız, intörn hekimlerin %44'ü ise yetersiz hissetmektedir. Toplam bilgi puanı ortalaması 28,25±7,86 olarak hesaplanmıştır. Araştırma görevlileri intörn hekimlere göre anlamlı derecede daha yüksek bilgi puanı almıştır. Paratiroid hastalıkları konusunda kendini yeterli hissedenlerin bilgi puanları, yetersiz hisseden veya kararsız kalanlara kıyasla anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur. Dahiliye rotasyonu sırasında paratiroid hastalık tanısı almış hasta görenlerin toplam bilgi puanı, görmeyenlere kıyasla anlamlı derecede daha yüksek bulunmuştur. Sonuç: Çalışma sonuçları, hekimlerin paratiroid hastalıklarıyla ilgili temel bilgileri genellikle bilmesine rağmen, klinik yönetim ve ileri düzey konular hakkında bilgi eksiklikleri olduğunu göstermektedir. Aile hekimliği araştırma görevlileri ve intörn hekimlerin paratiroid hastalıkları konusundaki bilgi düzeylerinin artırılması, birinci basamakta erken tanı ve etkin yönetim açısından büyük önem taşımaktadır. Endokrin hastalıklar konusunda daha kapsamlı eğitim programları ve klinik uygulamalar, birinci basamak sağlık hizmetlerinde daha iyi sonuçlar elde edilmesine katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to assess the knowledge level of family medicine residents and medical interns at Zonguldak Bülent Ecevit University Hospital regarding parathyroid diseases. The study also seeks to increase awareness of these diseases among primary care physicians and contribute to medical education. Materials and Methods: This cross-sectional study was conducted between May 31, 2024, and November 30, 2024. A questionnaire was designed based on a literature review of previous similar studies. The study included 52 family medicine residents and 54 medical interns, accounting 106 participants. The online survey consisted of 55 questions, including sociodemographic data. Responses to knowledge-based questions were evaluated on a binary scale (correct answers scored as 1, incorrect or unknown answers as 0). Statistical analysis was conducted using SPSS software, and results with a p-value of less than 0.05 were considered statistically significant. Results: While 42% of the participants stated that they were uncertain about diagnosing and managing parathyroid diseases, 48% of the residents were undecided, and 44% of the intern doctors felt inadequate. The average total knowledge score was calculated as 28.25±7.86. Residents scored significantly higher than intern doctors. Physicians who considered themselves competent in diagnosing parathyroid diseases had significantly higher knowledge scores compared to those who felt inadequate or uncertain. Additionally, participants who had encountered patients diagnosed with parathyroid disease during their internal medicine rotation had significantly higher knowledge scores than those who had not. Conclusion: The study results indicate that while physicians generally have basic knowledge of parathyroid diseases, there are notable gaps in clinical management and advanced topics. Enhancing the knowledge of family medicine residents and medical interns about parathyroid diseases is crucial for early diagnosis and effective management in primary care. Educational interventions and improved clinical training on endocrine disorders would contribute to better healthcare outcomes.