Gelik (Zonguldak) bölgesinde ısı akısı, sıcaklık, ısısal iletkenlik ve organik olgunluğun zamana bağlı evrimlerinin incelenmesi
  1. Tez No: 95343
  2. Yazar: ÇETİN ALKILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELAHATTİN PELİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Isı akısı, sıcaklık, ısısal iletkenlik, olgunluk, Heat flow, temperature, thermal conductivity, maturity
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
ÖZET Yüksek Mühendislik Tezi GELİK (ZONGULDAK) BÖLGESİNDE ISI AKISI, SICAKLIK, ISISAL İLETKENLİK VE ORGANİK OLGUNLUĞUN ZAMANA BAĞLI EVRİMLERİNİN İNCELENMESİ Çetin ALKDLIÇ Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Anahilim Dalı Tez Danışmanı: Prof. Di. Selahattin PELİN Aralık 2000, 77 sayfa Karadeniz çevresi, gerek ülkenin tek taşkömürü havzasını bünyesinde bulundurması, başta petrol olmak üzere ekonomik olarak önemli birçok doğal kaynak açısından ümitli bir bölge olması, gerekse Karadeniz'e açılmasına dair jeolojik kayıtlara sahip olması yüzünden Türkiye jeolojisinin en kritik bölgelerinden biridir. Bu yüzden çok sayıda araştırmaya konu olmuştur. Bu çalışmada Gelik (Zonguldak) bölgesinde Gelik - 40, Gelik -41 sondaj lanndan yararlanılarak bilgisayar destekli jeolojik evrimin modellemesi yapılmıştır. Önce havzada yapılan jeolojik çalışmalar derlenerek kavramsal model oluşturulmuş ve modelleme için gerekli girdi verileri ile ölçülmüş bazı parametreler (ısısal 111 %C YÜKSEKÖĞRETİM KUltUi*ÖZET(devam ediyor) iletkenlik, vitrinit yansıması) karşılaştırılarak gerçeğe en uygun model belirlenmiş ve sonuçların alınması aşamasına geçilmiştir. Gelik yöresindeki Karbonifer istifinin modellenmesi günümüzden 316 - 318 milyon yıl önce başlatılmıştır. Yörede iki aşınma,iki çökelme dönemi vardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M. Sc. Thesis THE INVESTIGATION OF EVOLUTIONS DEPENDING ON TIME HEAT FLOW, TEMPERATURE, THERMAL CONDUCTIVITY AND ORGANIC MATURITY IN GELİK (ZONGULDAK) REGION. Çetin ALKILIÇ Zonguldak Karaelmas University Graduate School of Natural and Applied Sciencies Department of Geological Engineering Thesis Advisor: Prof.Dr. Selahattin PELİN Aralık 2000, 77 pages The Black Sea region is Turkey's only one hardcoal - basin. And also the existance of firstly oil supply and many natural resources make the region economically important.These subjects have turned many researchers towards some academic searches.In this thesis,it has clearly been stated that trough the soundings Gelik40-Gelik41 sounded in the Gelik district from Zonguldak,the modelling of geological evolution of the region with support of computer has beenABSTRACT (continued) done. First of all the geological studies which were done in the coal basin have been compiled and by means of this collection the conceptional model has been formed and for modelling,the requried input -data have been fixed.The input - data,used in that model and the measured some parameters (thermal conductivity, vitrinite reflactance) have been compared so the most suitable model has been determinate and the procedure is now in the phase of the result. The modelling of Westphalian units in the Gelik district began 316-318 millon years ago.In the district there are two erosian, two precipitationa periods.