Armutçuk ve Amasra kömürlerinin biriketlenmesi ve biriketlerin yanma özelliğinin araştırılması
- Tez No: 95342
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İHSAN TOROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: K.ömür.Amasra, Armutçuk, biriket, roll-pres, soba, yakma, Coal, Amasra, Armutçuk, briquette, roll-press, stove, burning
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cevher Hazırlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
ÖZET Yüksek Mühendislik Tezi ARMUTÇUK VE AMASRA KÖMÜRLERİNİN BİRİKETLENMESİ VE BİRİKETLERİN YANMA ÖZELLİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI ArifKILIÇARSLAN Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Maden Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Doç. Dr. İhsan TOROĞLU Aralık 2000, 70 sayfa Yapılan tez çalışmasında; Türkiye Taşkömürü Kurumu(TTK)'na bağlı olarak çalışan Armutçuk ve Amasra kömürlerinin biriketlenmesi ve biriketlerin yanma özellikleri araştırılmıştır. Armutçuk ve Amasra bölgelerinden üretilen kömürlerin ince oranı %70'in üzerindedir. Koklaşma özelliği zayıf veya koklaşmayan bu iki kömürün pilot ölçekte biriketlenerek evlerde(demostik amaçla) soba yakıtı olarak kullanımının artırılması hedeflenmiştir. Pilot ölçekli roll-preste katkılı olarak biriketlenmiş ve biriketlerin fiziksel, kimyasal ve standart sobada yanma özellikleri saptanmıştır. Biriketlemede melas miktarının etkisinin araştırıldığı deneyler sonucunda; bağlayıcı olarak %8'in altında melas kullanılması durumunda rol-prese yapışma olmaktadır. Yapışma olayı melasın hiç ısıtılmaması durumunda gözlemektedir. Bu iiidurum melas kömüre karıştırmadan 80 dereceye ısıtarak nispeten çözülebilmiştir. Tambura yapışma sorunu melas içerisine kireç katılmakla giderilebilmiştir. Kömüre karıştırılan melas oranı arttıkça aşınma ve düşme sağlamlığı artmaktadır. Standarda uygun biriket aşınma sağlamlığı sadece Armutçuk Büyük damar kömürüne % 14 melas karıştırılması durumunda sağlanabilmiştir. Bu oranda karıştırmada kısmen tambura yapışma gözlenmiştir. %12 Melas+kireç karışımı ile yapılan biriketleme deneyleri sonucunda; kirecin Armutçuk lave ve Büyük damar kömüründe % 3, Amasra Çınarlı ve lave kömüründe %4 karıştırılması durumunda; aşınma sağlamlığı %75'in ve düşme sağlamlığı %80'in üzerinde olmaktadır. Karışımdaki kireç oranı arttıkça üretilen biriketlerin mekanik dayanımları artmaktadır. Kireç miktarı arttıkça biriketin kül oranı da artmaktadır. Bu nedenle kireç miktarı %4'ün üzerine çıkılmamıştır. Sodyum silikat miktarının etkisinin araştırıldığı deneyler sonucunda; kömüre %10'un altında sodyum silikat katılması durumunda kömür bağlanmamakta, %20 oranında bağlanma yeterli olmaktadır, %30'un üzerinde olursa prese yapışma gözlenmektedir. Ancak üretilen biriketlerin hem aşınma sağlamlığı hem de düşme sağlamlığı çok yüksek değerde olmaktadır. Amasra lave kömüründen üretilen biriketlerin kovalı sobada yakılması durumunda; duman konsantrasyonları 5890 mg/Nm3, alınan birim ısı başına atılan duman miktarı 2.7 mg/Kcal ve birim ısı başına atılan kükürt miktarı 0.5 mg/kcal'dır. Soba ısı verimi %77.3 olarak bulunmuştur. Amasra Çınarlı damar kömüründen üretilen biriketlerin kovalı sobada yakılması durumunda; duman konsantrasyonları 6100 mg/Nm3, alınan birim ısı başına atılan duman miktarı 2.7 mg/kcal ve birim ısı başına atılan kükürt miktarı 0.5 mg/kcal 'dır. Soba ısı verimi ise %78.8 olarak bulunmuştur. Armutçuk lave kömüründen üretilen biriketlerin kovalı sobada yakılması durumunda; duman konsantrasyonları 6420 mg/Nm3, alınan birim ısı başına atılan duman miktarı 8.05 mg/Kcal ve birim ısı başına atılan kükürt miktarı 0.58 ivmg/kcal 'dır. Soba ısı verimi %76.2 olarak bulunmuştur. Armutçuk Büyük damar kömüründen üretilen biriketlerin kovalı sobada yakılması durumunda; duman konsantrasyonları 7640 mg/Nm3, alınan birim ısı başına atılan duman miktarı 7.40 mg/kcal ve birim ısı başına atılan kükürt miktarı 0.50 mg/kcal 'dır. Soba ısı verimi ise %79. 1 olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M.Sc. Thesis INVESTIGATION OF BRIQUETTING OF ARMUTÇUK AND AMASRA COALS AND INVESTIGATION OF COMBUSTING PROPERTIES OF THE BRIQUETTES OBTAINED ArifKILIÇARSLAN Zonguldak Karaelmas University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mining Engineering Thesis Advisor: Assoc. Prof. Dr. İhsan TORO?LU December 2000, 70 pages In this study; Armutçuk and Amasra coals of Turkish Hardcoal Enterprise were investigated for their briquetting possibilities and the resultant briquettes were studied for their combusting properties. Fine particles inside Amutçuk and Amasra coals constitute over 70 % of the total mass. These coals with low or non-cokable properties were used in the pilot scale tests to achieve an increase in domestic usage in the stoves as briquettes. The coal samples were prepared with proportionated additives and fed to the roll presses. The briquettes were analysed for their physical, chemical and burning properties. VIABSTRACT(continued) For the tests carried out with molasses as binder, coal mixture sticks over the roll surfaces for molasses amount less than 8%. This situation appears when molasses is not preheated. This problem is overcome if the molasses is heated above 80 °C. Also lime addition prevent sticking of the coal on the roll surfaces. As the molasses concentration increases, the abbrasion and dropping stregth also increaases. Standart required abbrasion strenght was achieved only with coals of Armutçuk Büyük Damar seam with 14 % molasses addition. However that ratio of molasses leads some sticking over the roll surfaces. For the experiments carried out at 12 % molasses lime ratio; if 3% lime is added to the Armutçuk clean coal and the Büyük Damar Coal and 4% lime is added to the Amasra Çınarlı Damar coal and to the clean coal, then the abrasion stregth and dropping strength raises above 75 % and 80 %, respectively. As lime concentration increses mechancal strength also increases. Whereas, increases in lime also leads to increase in ash content, which in turn caused the lime limit at 4 %. As a result of the experiments carried out to investisgate the effect of sodium silicate ; coal do not bind together below 10% NaSi02 and binding proves sufficient at 20 % NaSi02, Whereas above 30% NaSi02 sticking over roll surfaces starts, although briquettes at this rate have quite high abrasion and dropping strengths. Briquettes obtained from Amasra clean coal were burned in the stoves. The resuls showed that fume concentration is 5890 mg/Nm3, fume and sulfur exhausted by unit energy(heat) is 2.7 mg/Kcal and 0.5 mg /Kcal, respectively. Heat efficiency of the stove was found to be 77.3%. vııABSTRACT(continued) Burning of Amasra Çmarlı briquettes in the stove let to 6100 mg/Nm3 fume concentration 2.7 mg/Kcal füme exhaustion rate and 0.5 mg/Kcal sulfur exhaustion rate for the unit heat obtained. Heat efficiency of the stove was 78.8 %. Briquettes of Armutçuk clean coal were burnt in the stove. The results were: Fume concentration is 6420 mg/Nm3, and fume exhaustion 8.05 mg/Kcal, sulfur exhaustion 0.58 mg/Kcal. Stove burning efficiency was 76.2 %. Burning of Armutçuk Büyük Damar briquettes let to fume concentration of 7640 mg/Nm3, füme exhaustion rate of 7.40 mg/Kcal and sulfur amount exhausted was 0.5 mg/Kcal. Stove heat efficiency was 79. 1 %