Beliren yetişkinlikte ayrılık kaygısının nesne ilişkileri ve duygu düzenleme bağlamında Rorschach Testi ile değerlendirilmesi
Assessment of separation anxiety in emerging adulthood in the context of object relations and emotion regulation using the Rorschach Test
  1. Tez No: 953473
  2. Yazar: TUĞBA YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HANDE GÜNDOĞAN SÜTÜVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Separation anxiety, emerging adulthood, difficulty in regulating emotions, object relations, Rorschach Test
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
ÖZET Bireyin beliren yetişkinlik döneminde, çocukluk nesnelerinden ayrılma yaşantısı katlanılması zor olmakla birlikte bu deneyimin gerekli olduğu bilinmektedir. Yapılan çalışmada, beliren yetişkinlik dönemindeki kişilerin ayrılık kaygısının, duygu düzenleme ve nesne ilişkileri bağlamında değerlendirilmesi hedeflenmiştir. Araştırmanın ilk aşamasında nicel veriler, Demografik Bilgi Formu, Yetişkin Ayrılma Anksiyetesi Envanteri (YAAE), Ayrılma-Bireyselleşme Envanteri (ABE) ve Duygu Düzenleme Güçlüğü Ölçeği Kısa Formu (DDGÖ-16) aracılığıyla toplanarak, 18-25 yaş aralığında İstanbul Medipol Üniversite'si öğrencilerinden 176 kişi katılımı sağlanmıştır. Çalışmanın ikinci aşamasında nitel veriler, Yetişkin Ayrılma Anksiyetesi Envanteri'nden kesme puanı 25 puan üstü alan gönüllü katılım gösteren 14 kadın katılımcıyla Rorchach Testi uygulaması yapılarak toplanmıştır. Uygulama sonrasında ortaya çıkan veriler, Fransız Okulu içerik analizine göre psikanalitik yönelim çerçevesinde yorumlanmıştır. Araştırmanın nicel bulgularında korelasyon analizine göre, Yetişkin Ayrılma Anksiyetesi skorları ile ABO Farklılaşma, ABO Bölünme ve ABO toplam puanı arasında pozitif yönlü ve güçlü ilişkiler vardır. Bunun yanında Yetişkin Ayrılma Anksiyetesi ve Duygu Düzenleme Güçlüğü Ölçeği dürtü alt boyutu, strateji alt boyutu ve toplam puan arasında anlamlı pozitif korelasyon görülmüştür. Son olarak nitel verilerin değerlendirmesi yapıldığında, katılımcılar tarafından şiddetli algılanan ayrılık kaygısı deneyiminin, nesne ile simbiyotik ilişkilerin belirginleşmesinde etkili olduğu bulgulanmıştır. Ayrıca ayrılık kaygısı yoğun olan bireylerde kendine ve ötekine yönelen agresyonun, kişilerde duygu düzenleme güçlüğü yarattığı ve erken dönem nesnelerinden ayrılmanın ve ayrışmanın önüne geçtiği görülmüştür. Bununla beraber kişilerdeki yoğun ayrılık kaygısı ve agresyonun, nesnenin olumsuz ve tehdit eden temsiller şeklinde algılanmasını ortaya çıkarmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Although it is difficult to endure the experience of separation from childhood objects during the emerging adulthood period, it is known that this experience is necessary. The aim of this study was to evaluate separation anxiety in emerging adults in the context of emotion regulation and object relations. In the first phase of the study, quantitative data were collected from 176 students aged 18-25 at Istanbul Medipol University using the Demographic Information Form, Adult Separation Anxiety Questionnaire (ASA-27) Separation-Individualisation Inventory (SII)and a brief version of the Difficulties in Emotion Regulation Scale (DERS-16). In the second phase of the study, qualitative data were collected from 14 female participants who voluntarily participated in the Rorschach Test after scoring above 25 points on the Adult Separation Anxiety Inventory. The data obtained after the application were interpreted within a psychoanalytic framework according to the French School content analysis. In the quantitative findings of the study, according to the correlation analysis, there are positive and strong relationships between Adult Separation Anxiety scores and ABO Differentiation, ABO Division, and ABO total scores. In addition, a significant positive correlation was observed between Adult Separation Anxiety and the impulse subscale, strategy subscale, and total score of the Emotion Regulation Difficulty Scale. Finally, when qualitative data were evaluated, it was found that the experience of severe separation anxiety perceived by participants was effective in the emergence of symbiotic relationships with objects. Furthermore, it was observed that aggression directed towards oneself and others in individuals with intense separation anxiety caused emotion regulation difficulties and prevented separation and differentiation from early objects. In addition, intense separation anxiety and aggression in individuals led to the perception of the object as negative and threatening representations.