Sessizlik sarmalındaki hekim ve hemşirelerin iş yükü, duygusal tükenmişlik ve iş stresinin sessiz istifaya ve işten ayrılma niyetine etkisinin belirlenmesi
Determining the effects of workload, emotional burnout and job stress on silent resignation and intention to quit in physicians and nurses in the spiral of silence
- Tez No: 953499
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURPERİHAN TOSUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Sağlık Yönetimi, Health Care Management, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: İş yükü, Duygusal Tükenme, İş Stresi, Sessiz İstifa, İşten Ayrılma Niyeti, Hekim, Hemşire, Workload, Emotional Exhaustion, Job Stress, Silent Resignation, Turnover Intention, Physician, Nurse
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Sağlık sektöründe sunulan hizmetin kalitesi oldukça önemli olmakla birlikte hizmetin kalitesini olumsuz etkileyen faktörlerin saptanması ve düzeltilmesi gerekmektedir. Sağlık sektöründe hizmet sunan sağlık çalışanlarının yaşadıkları olumsuz durumlar sunulan hizmetin kalitesini doğrudan etkilemektedir. Bu çalışma sağlık çalışanlarının iş yükü, duygusal tükenmişlik ve iş stresinin sessiz istifa ve işten ayrılma niyetine etkisinin belirlenmesi ve sağlık çalışanlarının yaşadığı olumsuzlukların etkisinin azaltılması veya ortan kaldırılması için neler yapılabileceği araştırılmıştır. Çalışmanın verileri Eylül 2024- Aralık 2024 tarihleri arasında toplanmıştır. Kesitsel olarak yapılan çalışmada Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesinde görev yapan 195 hekim ve 203 hemşire katılmıştır. Katılımcıların %51'i hemşire, %49'u hekim olduğu görülmektedir. Çalışmanın bulguları incelendiğinde aşırı iş yükü puanı 3,66 duygusal tükenme puan ortalaması 3,75 iş stresi puan ortalaması 3,10 sessiz istifa puan ortalaması 2,88 inisiyatif eksikliği puan ortalaması 3,03 motivasyon eksikliği puan ortalaması 2,57 ve işten ayrılma niyeti puan ortalaması ise 2,79 olarak saptanmıştır. Çalışmada aşırı iş yükü, duygusal tükenmişlik ve iş stresinin sessiz istifaya ve işten ayrılma niyeti üzerinde anlamlı bir etkisinin olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Although the quality of the service provided in the health sector is very important, the factors that negatively affect the quality of the service need to be identified and corrected. Negative situations experienced by healthcare professionals in the healthcare sector directly affect the quality of the service provided. This study aims to determine the effects of workload, emotional burnout and work stress on silent resignation and turnover intention of healthcare workers and to investigate what can be done to reduce or eliminate the effects of the negativities experienced by healthcare workers. The data of the study were collected between September 2024 and December 2024. In the cross-sectional study, 195 physicians and 203 nurses working in Sivas Cumhuriyet University Health Services Application and Research Hospital participated. It is seen that 51% of the participants were nurses and 49% were physicians. When the findings of the study were examined, it was found that the mean score of excessive workload was 3.66, the mean score of emotional exhaustion was 3.75, the mean score of job stress was 3.10, the mean score of silent resignation was 2.88, the mean score of lack of initiative was 3.03, the mean score of lack of motivation was 2.57 and the mean score of intention to quit was 2.79. In the study, it was found that excessive workload, emotional burnout and job stress had a significant effect on silent resignation and turnover intention.