Türkiye'de üretilen kalsitin kuşe kağıt üretiminde kullanılması
The Use of domestic calsite (calcium carbonate) in coated paper production
  1. Tez No: 95352
  2. Yazar: ABDULLAH KOÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜDAVERDİ EROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kuşeleme, Pigment, Kalsiyum karbonat
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi TÜRKİYE'DE ÜRETİLEN KALSİTİN KUŞE KAĞIT ÜRETİMİNDE KULLANILMASI Abdullah KOÇ Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Orman Endüstri Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Prof. Dr. Hüdaverdi EROĞLU Temmuz 2000, 73 sayfa. Bu çalışmada, hammadde olarak yerli kalsiyum karbonat (kalsit) kullanılmıştır. Kalsiyum karbonat kuşe pigmenti olarak kullanılan hammaddelerden biridir. Halen kağıt endüstrisi kalsiyum karbonat'ı ithal etmektedir. Yurdumuzda da zengin kalsit yatakları mevcuttur. Ancak kağıt endüstrisine yönelik üretim çalışmaları henüz yenidir. Çalışmada yurt içinde üretim yapan iki değişik firmanın kalsiyum karbonatı kullanılmıştır. Temin edilen kalsiyum karbonat numuneleri önce kimyasal ve fiziksel testlere tabi tutulmuştur. Her iki firma numuneleri kimyasal Özellikleri bakımından kalsiyum karbonat oranlan % 973 ve % 97,6'dır (min. % 95). MgC03 ve Fe03 yüzdeleri de istenen değer aralığındadır. Fiziksel özelliklerinden parlaklıklar 95,5 ve 94,5, sanlıklar 1,1 ve 1,5 elrepho'dur ve istenen değer arahklanndadır. Ayrıca tane iriliği 2 mikron altı % oranı 95 ve 89 (min 80), 10 mikron üstü oranlan ise % 1 ve 2'dir (max. % 2). Yapılan fiziksel ve kimyasal testler sonrası her iki firma kalsiyum karbonat numuneleri kuşe pigmenti olarak kullanılmaya uygundur tuÖZET (devam ediyor) Kuşe sütü reçeteleri hazırlanırken, güncel üretimlerde kullanılan reçeteler dikkate alınarak kimyasal miktarlar tespit edilmiştir. Kuru madde oranı, çalışma yapılan pilot tesis göz önüne alınarak % 63 olarak tutulmuştur» Kuşe sütü karışımı hazırlanırken kuşe pigmenti olarak kalsiyum karbonatla birlikte kaolen kullanılmıştır. Kullanılan kaolenin fiziksel ve kimyasal özellikleri her iki çalışmada aynı olup sadece reçetelerdeki oranlan farklıdır. Kalsiyum karbonatın kaolene oranı 30/70, 40/60, 50/50, 60/40, 70/30, 100/0 olacak şekilde çalışılmıştır. Kuşe sütü hazırlamada yapıştırıcı olarak günümüz üretimlerinde daha çok tercih edilen lateks kullanılmıştır. Lateks miktarı pigment ağırlığına göre % 11, 12, 13 oranlarında alınmıştır. Hazırlanan kuşe sütlerinin fiziksel testleri yapıldıktan sonra, pilot tesiste taban kağıtlarına tek yüz kuşelenmiştir. Kuşelenen kağıtlar fiziksel testlere tabi tutulmuş ve perdahlanmıştır. Perdahlama işlemini müteakip yeniden fiziksel tetler yapılmış ve elde edilen kuşe kağıtların istenen standartlarda olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak her iki kalsiyum karbonatın da kuşe pigmenti olarak kullanıma uygun olduğu belirlenmiştir (Sonuçlar SEKA Dalaman İşletmesi şartname değerleriyle karşılaştınlmıştır). Yurt içinde üretilen kalsiyum karbonatın kuşe kağıt üretimine hammadde olarak kazandınlmasıyla, döviz kaybının önlenmesinin yanı sıra üretici açısından rekabet avantajı olan yeni bir pazar açılmış olacak, kuşe kağıt Üretimi yapan işletmeler ise kaliteli ve ucuz hammaddeye daha kolay ulaşabilme imkanına kavuşacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M.Sc.Thesis THE USE DOMESTIC CALSITE (CALCIUM CARBONATE) IN COATED PAPER PRODUCTION Abdullah KOÇ Zonguldak Karaelmas University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Forestry Industrial Engineering Thesis Advisor: Prof. Dr. HO da verdi ERO?LU July 2000, 73 pages. In this study, domestic calcium carbonate coating pigment was used. Calcium carbonate is one of the coating pigments widely used in paper industry. Especially, in recent years calcium carbonate filler gained high importance in alkaline palping. In Turkey industry still imports calcium carbonate, whereas, there are rich calcite reservoirs in this coating. On the other hand, domestic calcium carbonate application is yet new. In this study two different types of domestic calcite samples were used. Calcite samples firstly tested physically and chemically properties. CaCO 3 % of both samples were 97.3% and 97.6% (Min 95% CaC03). MgC03 and Fe203 percentages were within the desired limits. Brightness values were 95.5 and 94.5 and elrepho yellowness 1.1 and 1.5 elrepho. These values also were within the requested limits. Under 2 microns particle size and over 10 microns particle size fractions were 95% and 89% (min. 80) and 1% and 2% (max 2) respectively. According to the physical and chemical test results both company's calcium carbonate samples were found suitable for user coating pigments.ABSTRACT (continued) The amount of pigments and chemicals were determined during the preparation of coating color. The actual coating color recipe were taken into the account Solid percentage was 63% for the pilot plant coating machine. During the preparation of coating color calcium carbonate was used together with kaolin. Physical and chemical values of calcite in both samples were the same. But only, percentages of calcium carbonate in coating colors were different. The ratio of calcium carbonate to kaolin were 30/70, 40/60, 50/50, 60/40, 70/30, 100/0. In coating color preparation latex was used as a binder because of its wide applications. The latex percentage were 11, 12, 13 %. After the physical tests of coating color were done, in pilot plant coating machine one side of the paper was coated. Coated papers were supercalendered and physically tested. The test results of coated papers were suitable according to the standard values of SEKA's purchasing standards. As a result both calcium carbonate samples were found suitable for using in coating color preparations (results were compared with SEKA's purchasing values). By the utilization of domestic calcium carbonate in coated paper production there will be foreign currencies saving but also there will be competition among calcite producers in terms of quality and price. As a result, manufacturer will provide high quality cheap raw material. Key Words : Coating, Pigment, Calcium carbonate. Science Code : 502.06.02. VI