Ülkemizdeki doğal korunan alanlarla ilgili yürürlükteki yasal durumun irdelenmesi Yenice-Çitdere tabiatı koruma alanı örneği
A Discussion on legal status of natural protected areas in Turkey, a case study Yenice-Çitdere nature proctetion area
- Tez No: 95353
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜMER GÜLEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Protection status, National park, Protection- usage, Interactive approach
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
ÖZET Peyzaj Yüksek Mimarbğı Tezi ÜLKEMİZDEKİ DOĞAL KORUNAN ALANLARLA İLGİLİ YÜRÜRLÜKTEKİ YASAL DURUMUN İRDELENMESİ YENİCE-ÇİTDERE TABİATI KORUMA ALANI ÖRNEĞİ Erdem KAPLAN Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı Tez Danışmanı : Prof. Dr. Sümer GÜLEZ Eylül 2000, 115 Sayfa. İnsanoğlu her zaman değişik amaçlarla da olsa birtakım değerleri koruma çabası içersinde olmuştur. Burada sorun nelerin, nelere karşı, niçin ve nasıl korunabileceği ya da korunması gerektiğidir. Biyolojik çeşitlilik ve doğal alanların özgün durumlarının sürdürülebilirliği amacıyla oluşturulan koruma statülerinde koruma alanları tesisi gündeme gelmiştir. Bu çalışmada, ülkemizde doğa koruma alanında yapılan düzenlemeler ve meydana getirilen koruma statüleri incelemeye alınmıştır. Bu amaçla, öncelikle doğa korumadaki gelişmeler ile koruma - kullanım dengesi üzerinde durularak İÜÖZET (devam ediyor) konuyla ilgili temel bilimsel eserlere, uluslararası çalışmalara başvurulmuş, ülkemizde korumaya alınan doğal alanlarla ilgili yasal düzenlemeler ile kurum ve kuruluşların faaliyetleri araştırılmıştır. Doğa korumada önemli bir kavram olan“Milli park”terimi ülkemizde ilk defa, 1956 yılında çıkarılan 6831 Sayılı Orman Kanunu'nda yer almıştır. Tür ve ortam çeşitliliği son derece fâzla olan ülkemizde sayı ve büyüklük bakımından koruma alanlarının yeterli olduğu söylenemediği gibi mevcutlarının bilimsel çevrelerce belirlenmiş kriterlere uygunluğu irdelendiğinde, önemli bir kısmının belirlenmesi ve sınıflandırılmasında uluslararası kriterlere uygunluğu tartışmalıdır. Ayrıca birçok korunan alan, benzer özelliklere sahip olmalarına karşın farklı koruma statülerinde yönetilmekte, farklı özelliklere sahip diğer bazı sahaların ise aynı statüye alındığı görülmektedir. Bu çalışmada, yukarıda ifade edilen konulan irdelemek üzere anıtsal özelliklere sahip yapraklı ağaç türlerinden bireyler ile 300 dolayında bitki türünün bulunduğu nadir orman ekosistemini temsil eden Yenice-Çitdere Tabiatı Koruma Alanı'nın genel durumu ile kaynak değerleri bakımından doğal özellikleri ortaya konularak değerlendirilmesi yapılmıştır. IV
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M. Sc Thesis A DISCUSSION ON LEGAL STATUS OF NATURAL PROTECTED AREAS IN TURKEY, A CASE STUDY : YENİCE - ÇİTDERE NATURE PROTECTION AREA Erdem KAPLAN Zonguldak Karaelmas University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Landscape Architecture Thesis Advisor : Prof. Dr. Sfimer GÜLEZ September 2000, 115 pages Human being has always been trying to protect some values for different purposes. The problem has been that which values, from which danger, why and how can be protected. Establishment of protected areas has come out to sustain biological diversity and specific status of natural areas. In this paper, different applications and developments in natural protection in Turkey and obtained protection status have been studied. For this purpose, firstly, developments in natural protection and balance between protection and usage have been stressed, and also basic scientific literature and VIABSTRACT (Continued) international studies have been referred. Moreover, low and regulations of natural areas have been investigated. The term of“National park”was firstly found place in Forest Law No. 6831 which was passed in 1956. Although the diversity level of species and natural habitat is so high, size and number of protection areas are very limited in Turkey. Besides, selection and classifications of these areas are questionable according to international criteria. Moreover, although many protected areas have similar specifications, they are managed with different protection status, but also protected areas with different specifications are put into same status. Yenice- Çitdere natural protection area which has 300 plant species and various deciduous tree species with monumental values has been studied and its resource nature has been searched. As a result, using interactive approach the problems and solutions of the protection of natural areas, institutionalization and necessary measures in three different categories have been suggested.