Halkla ilişkiler ve gazetecilik uygulamalarında yapay zekâkullanımı: Doğu Karadeniz örneği
Use of artifical intelligence in public relations and journalism applications: The Eastern Black Sea example
  1. Tez No: 953667
  2. Yazar: SİNAN UÇAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET AKİF GÜNAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Yapay zekâ, halkla ilişkiler, gazetecilik, dijitalleşme, yerel medya, Doğu Karadeniz, Artificial intelligence, public relations, journalism, digitalization, local media, Eastern Black Sea
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışma, yapay zekâ teknolojilerinin halkla ilişkiler ve gazetecilik uygulamaları üzerindeki etkilerini inceleyerek, Doğu Karadeniz Bölgesi'ndeki kurumların ve internet haber sitesi kuruluşlarında bu teknolojilerin kullanım düzeyini ve algısını analiz etmeyi amaçlamaktadır. Dijitalleşme süreciyle birlikte iletişim pratiklerinde köklü dönüşümler yaşanmakta; özellikle içerik üretimi, hedef kitle analizi, haberleştirme süreçleri ve kriz iletişimi gibi alanlarda yapay zekâ destekli uygulamalar giderek daha fazla kullanılmaktadır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmış; Gümüşhane, Trabzon, Rize, Giresun ve Ordu illerinde faaliyet gösteren kurum temsilcileriyle gerçekleştirilen görüşmeler aracılığıyla bölgesel bir analiz ortaya konulmuştur. Görüşmeler aracılığıyla elde edilen veriler, yapay zekâya yönelik kurumsal yatırımlar, profesyonel düzeyde kullanım alışkanlıkları, etik kaygılar, içerik güvenilirliği ve geleceğe yönelik öngörüler başlıkları altında değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgular, Doğu Karadeniz'de yapay zekâ teknolojilerinin halkla ilişkiler ve gazetecilik alanlarında sınırlı ancak artan bir farkındalıkla kullanıldığını göstermektedir. Kurumların büyük çoğunluğu yapay zekâyı zaman ve iş gücü tasarrufu sağlamak amacıyla kullanmakta, ancak yerel bağlamı tam olarak kavrayamayan sistemlerin içerik üretiminde ciddi sınırlılıklara neden olduğunu belirtmektedir. Ayrıca etik sorunlar, içeriklerin güvenilirliği ve gazeteciliğin insani boyutuna dair kaygılar da öne çıkan bulgular arasında yer almaktadır. Bu bağlamda çalışma, Doğu Karadeniz özelinde dijitalleşmenin iletişim alanındaki yansımalarını inceleyerek hem kurumsal iletişim stratejileri hem de yerel medya pratikleri açısından yapay zekânın mevcut durumunu ve gelecekteki potansiyelini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the impact of artificial intelligence (AI) technologies on public relations and journalism practices by analyzing the level of use and perception of these technologies within institutions and local media organizations in the Eastern Black Sea Region. With the ongoing process of digitalization, communication practices are undergoing fundamental transformations; particularly in areas such as content production, target audience analysis, news reporting processes, and crisis communication, AI-supported applications are increasingly being utilized. The research employs a qualitative methodology, specifically the semi-structured interview technique, and presents a regional analysis based on interviews conducted with communication representatives from institutions operating in the provinces of Gümüşhane, Trabzon, Rize, Giresun, and Ordu. The data obtained from these interviews are evaluated under key themes such as institutional investment in AI, professional usage patterns, ethical concerns, content reliability, and future projections. The findings reveal that while the use of AI technologies in public relations and journalism remains limited in the Eastern Black Sea Region, there is a growing awareness and interest in their implementation. Most institutions utilize AI to save time and labor; however, they emphasize that current AI systems struggle to grasp the local context, which poses challenges for content creation. Ethical issues, the reliability of AI-generated content, and concerns about the human dimension of journalism also emerge as significant points of discussion. In this context, the study offers a region-specific examination of how digital transformation is reflected in communication strategies and local media practices, highlighting both the current state and the future potential of AI technologies in these fields.