Analysis and simulation of biomechanical stress in bone structures
  1. Tez No: 953710
  2. Yazar: SOUMIA OUAHBI
  3. Danışmanlar: Dr. Lecturer İMRAN GÖKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kemik simülasyonu, Sonlu elemanlar analizi, MATLAB modelleme, Biyokimyasal stres, Osteoporoz, Bone simulation, Finite element analysis, MATLAB modeling, Biochemical stress, Osteoporosis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyoistatistik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 38
Özet
İnsan iskeleti, sürekli olarak biyokimyasal ve mekanik kuvvetlerin karmaşık bir etkileşimine maruz kalmaktadır. Bu makale, kemik yapılarında hem mekanik yükleme hem de biyokimyasal stres etkenleri altında biyomekanik stresi değerlendirmek amacıyla MATLAB ile geliştirilen kapsamlı bir simülasyon çerçevesini sunmaktadır. Çalışmanın temel amacı, kalsiyum eksikliği, D vitamini dengesizliği ve endokrin bozukluk gibi durumların kemik mekaniğini statik ve dinamik koşullarda ne ölçüde etkilediğini nicel olarak belirlemektir. Sonlu Elemanlar Analizi (FEA) tabanlı simülasyon, yapısal anormalliklere sahip bölgelerde biyomekanik stresin önemli ölçüde arttığını ve bu etkinin biyokimyasal yetersizlikle daha da güçlendiğini ortaya koymuştur. Biyokimyasal parametrelerin mekanik simülasyona entegre edilmesiyle, model kemik tepkisinin ve olası kırık riskinin fizyolojik olarak daha doğru bir şekilde tahmin edilmesini sağlar. Bu çalışmada kullanılan çift stres simülasyon yaklaşımı, hem araştırmacılara hem de klinisyenlere bilgi sağlayarak kemik hastalıklarının tanı ve prognoz kabiliyetlerini optimize eder. Model aynı zamanda gelecekte hasta-özel simülasyonlar ve gerçek zamanlı görüntüleme tanı sistemleri için de bir temel oluşturmaktadır. Bu yaklaşım, biyomekaniği biyokimyasal fizyoloji ile ilişkilendiren çok disiplinli modelleme ihtiyacının altını çizmektedir.
Özet (Çeviri)
The human skeleton is constantly exposed to a sophisticated interaction of biochemical and mechanical forces. This article presents a comprehensive simulation framework developed with MATLAB to assess biomechanical stress in bone structures under both mechanical loading and biochemical stressors by Finite Element Analysis (FEA). The study mostly aims at quantifying the extent to which such conditions as deficiency of calcium, vitamin D imbalance, and endocrine abnormality affect bone mechanics under static and dynamic states. FEA-based simulation demonstrated biomechanical stress to be substantially enhanced in structures with structural abnormality, its effect being reinforced under biochemical insufficiency. By integrating biochemical parameters into the mechanics simulation, the model provides a more physiologically accurate prediction of bone response and probable fracture risk. The two-stress simulation approach employed here provides informative data to both researchers and clinicians, optimizing diagnostic and prognostic capabilities for bone disorders. The model also paves the way for future patient-specific simulations and real-time imaging diagnostics. They emphasize the need for multi-disciplinary modeling in relating biomechanics with biochemical physiology toward furthering an understanding and governing of bone wellbeing.