Maraş Vilayet Gazetesi (1933-1948)
The Newspaper of Maraş Province (1933 - 1948)
  1. Tez No: 953747
  2. Yazar: MELEK BİLAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERHAN ALPASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk İnkılap Tarihi, History of Turkish Revolution
  6. Anahtar Kelimeler: Maraş vilayet gazetesi, gazete, yerel basın, Maraş provincial newspaper, newspaper, local press
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Maraş Vilayet Gazetesi, 1933-1948 yılları arasında yalnızca bir haber mecrası olmanın ötesinde, erken Cumhuriyet döneminin sosyal, ekonomik ve kültürel dönüşümlerini yansıtan önemli bir arşiv kaynağı niteliğindedir. Bu çalışmanın amacı, söz konusu gazete üzerinden Cumhuriyet'in yerel basına yansıyan modernleşme ve toplumsal dönüşüm süreçlerini inceleyerek döneme ilişkin tarihsel verilerin çözümlemesine katkı sunmaktır. İlk yıllarında dört sayfa olarak yayımlanan gazete, zamanla altı ve sekiz sayfalık baskılara ulaşmış; özellikle 1936'da Halkevi'nin yayın sorumluluğunu üstlenmesiyle eğitim, kültür ve inkılap temalı içeriklerin yoğunlaştığı gözlenmiştir. Sayfa düzeninde birinci sayfa ulusal ve yerel siyasi gelişmelere ayrılırken, ikinci sayfa dil ve kültür konularına, üçüncü sayfa meclis haberleri ile ilanlara, dördüncü sayfa ise resmî duyurulara tahsis edilmiştir. Sayfa sayısının artmasıyla mahalle haberleri, inkılap tarihçesi ve Atatürk'ün fikirlerini işleyen yazılar da yer bulmuştur. Tarım ve hayvancılıktan şehircilik ve imar faaliyetlerine, kültürel etkinliklerden resmi ilanlara kadar uzanan geniş içerik yelpazesi, dönemin ekonomik ve toplumsal yapısına mikro düzeyde ışık tutmaktadır. Köprü ve yol inşaatları ile altyapı yatırımları, yerel kalkınma sürecini; gayrimenkul satışları ve memur atamaları ise idari ve sosyal ilişkileri belgelemektedir. Bu yönleriyle gazete, hem Maraş'ın hafızasını kayıt altına almış hem de Cumhuriyet'in modernleşme projelerini halka aktaran bir araç işlevi üstlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The Maraş Vilayet Gazette, published between 1933 and 1948, functioned not only as a local news medium but also as an essential archival source documenting the social, economic, and cultural transformations of the early Republican period in Turkey. This study aims to analyze the processes of modernization and social change as reflected in the local press through this newspaper, thereby contributing to the historical understanding of the era. Initially issued in four pages and later expanded to six and eight, the gazette underwent a significant shift in 1936 when the People's House (Halkevi) assumed editorial responsibility, resulting in an increased emphasis on educational, cultural, and revolutionary themes. Its page structure typically allocated the first page to national and local political developments, the second to language and cultural topics, the third to parliamentary news and advertisements, and the fourth to official announcements. As the number of pages grew, the coverage broadened to include neighborhood news, reform history, and articles on Atatürk's ideas. Addressing a wide range of subjects—from agriculture and animal husbandry to urban planning, infrastructure projects, cultural events, and official notices—the gazette offers microlevel insights into the region's socioeconomic dynamics. Reports on construction and infrastructure investments reveal aspects of local development, while real estate sales and civil servant appointments shed light on administrative and social relations. In this capacity, the newspaper not only documented the collective memory of Maraş but also acted as a medium for disseminating the modernization initiatives of the Republican regime to the local populace.