Başbakanlık Cumhuriyet Arşivi belgelerine göre Maraş (1923-1950)
Marash by the prime Ministry Republican Archive documents (1923-1950)
- Tez No: 525250
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERHAN ALPASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Maraş, Vilayet, Milli Mücadele, Cumhuriyet, Halkevi, Maraş Postası, Vilayet Kongresi, Marash, Vilayet, National Struggle, Republic, Halkevi, Maraş Postası, Provincial Congress, Community Housed
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 239
Özet
Bu çalışmada; Cumhuriyetin kuruluşundan başlayarak çok partili demokratik düzene geçiş süreci içerisinde Maraş'ın idari, sosyo-ekonomik ve kültürel gelişiminin ortaya konulması amaçlanmıştır. Konu ele alınırken öncelikle Maraş'ın tarihi süreçteki konumuna dikkat çekilmiş, şehrin 1923-1950 yılları arasındaki idari, ekonomik ve sosyo-kültürel durumu genel hatları ile ortaya konulmuştur. Tarih boyunca çeşitli medeniyetlerin hüküm sürdüğü Maraş; tarihi ve coğrafi konumu ile Türk-İslam geleneğinin izlerini taşıyan şehirlerden birisi olmuştur. Maraş topraklarında Hitit, Asur, Pers, Makedon, Grek, Roma medeniyetlerinin yanı sıra Sâsânî, Bizans, Müslüman Araplar, Selçuklular ve Osmanlı devleti hüküm sürmüştür. Ancak Osmanlı Devleti'nin zayıflması, I. Dünya Savaşı'nda dahil olduğu İttifak grubunun savaştan yenik çıkmasıyla imzalanan 30 Ekim 1918 tarihli Mondros Ateşkes Mütarekesi'yle yeni bir döneme girilmiştir. İtilaf devletlerinin Anadolu'yu işgal girişimleri karşısında, Mustafa Kemal'in liderliğinde başlatılan Milli Mücadele Dönemi'nde Maraş, önce İngilizlerin sonra da Fransızların işgaline uğramıştır. Maraş halkı ağır bedeller ödeyerek, özverili çalışmalarıyla Milli Mücadele hareketi neticesinde tarihteki unutulmayacak yerini almıştır. Milli Mücadele döneminde göstermiş olduğu üstün başarılardan dolayı şehre İstiklâl Madalyası verilmesi kararlaştırılmış,“Maraş namına İstiklâl Madalyası itası”şeklinde düşülen kayıt, Maraş halkı adına şehre verilmiştir. 7 Şubat 1973 tarihinde ise Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kahraman unvanıyla taltif edilerek şehrin adı Kahramanmaraş olmuştur. Tarihte önemli bir şehir olan Maraş, Cumhuriyet dönemiyle başlayan gelişmelere ayak uyduramamış ve çevresindeki şehirlere göre geri kalmıştır. Modern şehirleşme sürecine uyum sağlayamamıştır. Maraş şehrinin sosyal ve kültürel gelişimini yavaşlatan nedenlerin başında ekonomik sıkıntılar ve ulaşım imkânlarının yetersizliği gelmiştir.. Maraş'ta 20. yüzyılın ikinci yarısına kadar geleneksel toplum yapısı devam etmiş, Türk-İslam düşünce yapısı Maraş halkının sosyal hayatının temelini oluşturmuştur. Ülke genelinde yapılan inkılâplar ve yeni rejimi yerleştirme çalışmaları, Maraş şehri için oldukça sancılı olmuştur. Maraşlılar Cumhuriyetle birlikte gelen inkılap hareketlerine kolay adapte olamamışlardır. Maraş Halkevinin büyük katkılarıyla başlatılan yeni dönemde, sosyal, kültürel ve ekonomik alanlarda, çağdaş medeniyetler seviyesine ulaşmak için yoğun bir çaba sarf edildiği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to put forth the managerial, socio-economic and cultural development of Marsh, from the settlement of the Republic to transition of multi-party phase. While dealing with the topic, initially the state of Marash in the history is pointed to and the managerial, economic and socio-cultural state of the city from 1920-1950 is explained in general. Marash, ruled by various civilizations throughout the history, has become a city depicting instances from the Turkish-Islamic culture with its historical and geographical location. In history, Marash state has been ruled by Hittite, Assyrian, Persian, Macedonian, Greek and Roman civilizations with Sashanî, Byzantine, Muslim Arabs, Seljuks and the Ottoman state. However, a new era was introduced by the Mondros Armistice of 30 October 1918. In the face of invasion of Anatolia by the Entente States, just with the same time of National Struggle leaded by Mustafa Kemal, Marash experienced the British and later on French invasions. The public in Maraş gained their loyal place in history even though they have paid painful prices. Because of the outstanding achievements that were shown during the National Struggle period, it was decided to give the statue of Independence Medal, it is registered as“The Independence Medal for the Maraş”, is presented to the people of Marash. Later on the city is rewarded with the title Hero by the Turkish Grand National Assembly in 7th of February, 1973, and became Kahramanmaraş. Although it was an important city in the history, Marash couldn't cope with the developments of the Republican age and seemed underdeveloped when compared to the surrounding cities and had some problems in becoming a modernized city. The leading causes for this underdevelopment can be named as economical problems and the scarcity of transportation opportunities. In Marash, the traditional social structure continued till the second part of the 20th century and Turkish-Islamic thoughts have constructed the basis of social life. The countrywide revolutions and the new regime placement studies have been quite harsh for the city of Marash. It could not be easily adapted to the revolutionary movements that came with the Republic. It is seen that in the new period started with the great contribution of Marash Community House, an intensive effort has been made to reach the level of contemporary civilizations in social, cultural and economic fields.