Osmanlı hukukunda suçlar ve cezalar (18.yüzyılda Diyarbekir örneği)
Crimes and punishments in Ottoman law (Diyarbekir example in the 18th century)
- Tez No: 953753
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM SOLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Suç, Ceza, 18. yüzyıl, Diyarbekir, ġer‟iyye Sicili, Crime, Punishment, 18th century, Diyarbekir, Sharia Registry
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Suç kavramı, birey tarafından gerçekleĢtirilen ve toplum düzenine zarar veren, hukuk düzeni tarafından yasaklanmıĢ veya emredilen davranıĢlara aykırı her türlü fiildir. Ceza ise yasaklanan bir Ģeyi yapma ve emredilen bir Ģeyi terk etme karĢılığında faile verilen uygun bir karĢılıktır. ġer‟iyye sicilleri, Osmanlı mahkemelerinde verilen karar ve tutulan kayıtların toplanıldığı defterlerdir. Kadıların verdikleri karar suretlerini, hüccetleri ve yargıyı ilgilendiren çeĢitli yazılı kayıtları içeren defterlere Ģer‟iyye sicilleri, kadı defterleri, mahkeme defterleri ya da sicillât defteri denilmektedir. Mahkemeye gelen her türlü yazı bir düzen içerisinde sicillere kaydedilmiĢtir. ġer‟iyye sicilleri Kadıların merkez ile olan resmi yazıĢmalarını, halkın istek ve Ģikâyetlerini, mahallî idarelere gönderilen ferman ve hükümleri ve son olarak ait olduğu yerin sosyal ve iktisadî hayatını ortaya koyan mahkeme kararlarını içermektedir.
Özet (Çeviri)
The concept of crime encompasses any act committed by an individual that harms social order and violates behaviors prohibited or mandated by the legal order. Punishment, on the other hand, is a suitable response given to the perpetrator for committing a prohibited act or refraining from a commanded act. Sharia court registers are registers that collect the decisions and records made in Ottoman courts. These registers, which contain copies of the judges' decisions, their arguments, and various written records related to the judiciary, are called sharia court registers, kadi registers, court registers, or sicillat registers. All documents received by the court were systematically recorded in the registers. Sharia court registers contain the judges' official correspondence with the central government, public requests and complaints, decrees and rulings sent to local administrations, and finally, court decisions that reveal the social and economic life of the respective locality.