Türkiye'deki veganların kurban ibadetine bakışları üzerine nitel bir araştırma
A qualitative study on the views of vegans in Türkiye on the workship of sacrifice
- Tez No: 953959
- Danışmanlar: PROF. DR. HAYRİ ERTEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Vegan, Din, Kurban, Toplum, Beslenme, Etik, Vegan, Religion, Sacrifice, Society, Nutrition, Ethics
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu araştırmanın amacı, veganların İslam dinindeki kurban ibadeti ilgili görüşlerinin incelenmesidir. Nitel olarak yapılan bu çalışmada, veganların İslam dinindeki kurban ibadetine bakış açıları araştırılmıştır. Tez konusuyla ilgili Türkçe ve yabancı dildeki kitaplar, makaleler, sosyal medya paylaşımları, online vb. kaynaklar incelenerek literatür taraması yapılmıştır. Araştırma kapsamında Türkiye'de (İstanbul, Ankara, İzmir, Muğla, Eskişehir, Antalya) yaşayan 4 erkek ve 11 kadın olmak üzere 15 yetişkin birey ile amaçlı kartopu örnekleme yöntemi kullanılarak görüşülmüştür. Yapılan mülakat görüşmelerinde en az bir yıldır vegan olarak yaşayan bireylerin müslümanlığa ve İslam dinindeki kurban ibadetine bakış açıları derinlemesine irdelenmiştir. Araştırma sonucunda; Veganların, kişinin hem vegan hem müslüman olabileceği düşüncesinde oldukları, İslam dinindeki kurban ibadetinin ise maddi yardım şeklinde yapılmasının doğru olduğu fikrini savundukları tespit edilmiştir. Sonuçların araştırmacılara ve konuyla ilgili taraflara katkı sunması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the views of vegans on the Islamic religious practice of animal sacrifice (Qurbani). This research, designed using a qualitative approach, explores how vegans perceive and interpret the ritual of animal sacrifice in Islam. A literature review was conducted by examining Turkish and foreign-language books, academic articles, social media posts, online sources, and similar materials related to the topic. Within the scope of the study, interviews were held with 15 adult individuals (4 men and 11 women) living in Türkiye (specifically in Istanbul, Ankara, Izmir, Muğla, Eskişehir, and Antalya), using the purposive snowball sampling method. In the interviews, the views of individuals who have been living as vegans for at least one year on Islam and the practice of Qurbani were investigated in depth. The findings show that vegans believe a person can be both a Muslim and a vegan, and that the ritual of Qurbani should ideally be fulfilled in the form of financial aid rather than animal sacrifice. It is expected that the results of this study will contribute to researchers and stakeholders concerned with the topic.