Arka kutup baskın ve periferal retina baskın diyabet retinopatisinde(dr), oct ve octa ile koroid ve retina karakteristiklerinin değerlendirilmesi
Evaluation of choroidal and retinal characteristics using oct and octa in posterior pole-dominant and peripheral retina-dominant diabetic retinopathy (dr)
  1. Tez No: 953966
  2. Yazar: FURKAN ASLANTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN YETİK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Diyabet retinopatisi, SS-OCTA, Koroid, Diabetic retinopathy, SS-OCTA, Choroid
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: Diyabet retinopatisi (DR), retinopatinin şiddetinden bağımsız olarak kimi olgularda periferal retinada hemen hiç bulgu yokken arka kutup bölgesinden başlayıp en erken dönemde vizyonu bozarken kimi olgularda periferal retinada hastalık çok ileri hatta proliferatif evreye ilerlediği halde arka kutup hiç etkilenmemekte, vizyon en geç dönemde etkilendiğinden tanı ve tedavi gecikmektedir. Bu çalışmamızda hastalığın bu 2 farklı karakteristikle prezante olmasının, başta koroidal olmak üzere retino-koroidal vasküler karakteristikler yönünden ilişkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Olgular klinik prezentasyonuna göre“Arka kutup baskın (AKB)”ve“Periferal retina baskın (PB)”DR olarak gruplandırılmıştır. Tip 2 DM ve DR tanısı alan 65 hastanın 70 gözü, 35 PB-DR ve 35 AKB-DR olarak sınıflandırılmıştır. Olgularda Topcon DRI Triton Plus (Swept Source OCT) cihazı ile 6x6mm OCTA ve makula OCT incelemeleri yapılmış, OCTA'da retinal, retinokoroidal ve koroidal segmentlerin foveal ve perifoveal subsegmentlerinin vasküler dansiteleri, grup içi ve gruplar arası kıyaslamalı olarak değerlendirilmiştir. Bulgular: AKB-DR olgularında parafoveal vasküler dansitenin, PB-DR olgularına kıyasla daha düşük olduğu, subsegmenter varyasyonun daha yüksek bulunduğu saptanmış ve bu varyasyon iskemik alanlara atfedilmiştir. AKB-DR olgularında nazal parafoveal subsegment vasküler dansitesilerinin korunduğu, fakat temporal ve inferior parafoveal subsegment vasküler dansitelerinin azaldığı saptanmıştır. Koroidal foveal vasküler dansite ile retinal foveal vasküler dansite arasında anlamlı negatif korelasyon olduğu dolayısıyla sağlıklı bir koroidal kanlanmanın foveal bölgeyi iskemiden koruyucu etkiye sahip olduğunu, böylelikle koroidal kan dolaşımının diyabet retinopatisinin klinik prezantasyonunda çok önemli rolü olduğu görüldü. Retinal parafoveal bölge ile koroidal parafoveal ve koroidal foveal bölge vasküler dansiteleri arasında bulduğumuz pozitif korelasyon ile bozulmamış koroidal foveal ve parafoveal kan dolaşımının, makulanın kanlanmasında ve makula iskemisinin önlenmesinde koroidin önemli rol üstlendiğini görüldü. Sonuç: Koroidal kan dolaşımı, DR kliniğinin nasıl seyredeceğinde çok önemli ve belirleyici bir role sahiptir. Bu nedenle DR hastalarının tanı ve tedavisinde koroidal dolaşımın da değerlendirilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Diabetic retinopathy (DR), regardless of the severity of the retinopathy, may in some cases begin in the posterior pole and impair vision at a very early stage even when there are almost no signs in the peripheral retina. In other cases, the disease may progress to an advanced or even proliferative stage in the peripheral retina without affecting the posterior pole at all, resulting in delayed diagnosis and treatment since vision is only affected in the later stages. In this study, we aimed to investigate whether these two distinct presentations of the disease are associated with differences in retino-choroidal vascular characteristics, particularly focusing on the choroidal vasculature. Materials and Methods: Cases were classified according to their clinical presentation as“Posterior Pole Dominant (PPD)”and“Peripheral Retina Dominant (PRD)”diabetic retinopathy (DR). A total of 70 eyes from 65 patients diagnosed with type 2 diabetes mellitus and DR were included, with 35 eyes categorized as PRD-DR and 35 as PPD-DR. All cases underwent 6×6 mm OCTA and macular OCT imaging using the Topcon DRI Triton Plus (Swept Source OCT) device. In the OCTA analysis, vascular densities of the retinal, retinochoroidal, and choroidal segments—specifically in the foveal and parafoveal subsegments—were evaluated and compared both within and between groups. Results: In PPD-DR cases, parafoveal vascular density was found to be lower compared to PRD-DR cases, with a higher degree of subsegmental variation, which was attributed to ischemic areas. In PPD-DR cases, nasal parafoveal subsegment vascular densities were preserved, whereas temporal and inferior parafoveal subsegment densities were decreased. A significant negative correlation was observed between choroidal foveal vascular density and retinal foveal vascular density, suggesting that healthy choroidal perfusion may have a protective effect against ischemia in the foveal region. This highlights the critical role of choroidal blood flow in the clinical presentation of diabetic retinopathy. Additionally, the positive correlation found between the retinal parafoveal region and the choroidal parafoveal and foveal vascular densities suggests that intact choroidal perfusion in both the foveal and parafoveal regions plays a key role in macular perfusion and the prevention of macular ischemia. Conclusion: Choroidal blood flow plays a vital and decisive role in the clinical course of diabetic retinopathy. Therefore, the evaluation of choroidal circulation should be included in the diagnosis and treatment of DR patients.