An Automated realtime physiological viscometer
Otomatik eşzamanlı fizyolojik vizkometre
  1. Tez No: 95401
  2. Yazar: AHMET USTA
  3. Danışmanlar: DOÇ. MEHMED ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Hemoreoloji, kan vizkozitesi, kapiller vizkometre, Hemorhelogy, Blood Viscosity, Capillary Viscometer
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
  10. Enstitü: Biyo-Medikal Mühendislik Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Hemoreolojik bir kriter olan vizkozite, bazı patolojik durumlardan sorumlu tutulması ile klinik önem kazanmıştır. Kan viskozitesinin alyuvar agregasyonu, endotel yaralanması, intima kalınlaşması, koroner arter hastalıkları (angina pectoris), diabetik iskemi ile açıkça ilişkili olduğunu gösteren bir çok çalışma yapılmıştır. Ayrıca, ani sağırlık, ani baş dönmesi, iskemik retinopati, aseptik kemik nekrozu ve birçok başka iskemik hastalıkların da yükselmiş viskozite ile ilgili olabileceği konusunda çok güçlü şüpheler vardır. Kolay kullanılabilir ve güvenilir bir vizkometre yapmak, bu hastalıklar ile yükselmiş kan viskozitesi arasındaki ilşkiyi araştıran klinisyen ve araştırıcılar için son derece yararlı olacaktır. Kan viskozitesi ile ilgili bilgi edinmek ayrıca tedavi gören hastanın tedaviye verdiği cevabın izlenmesi için de kıymetli olacaktır. Tekrar kullanılabilen transduser, yüksek kazanımlı, düşük gürültülü, düşük frekanslı DA amplifikatör, DA/AD konverter kart, kişisel bilgisayar ve uygun bir yazılım kullanılarak, akış hızım hassas biçimde ölçen ve viskozite hesaplayan bir mikrokapiller otomatik eşzamanlı vizkometre yapıldı. Bu otomatik eşzamanlı vizkometre halen İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi, Anatomi Anabilim Dalında bulunan viskozite laboratuarında kurulmuş durumdadır. Bu laboratuar rutin laboratuarı olarak hizmet vermekte ve hasta kabul etmektedir. Bu sistemle yapılan ön çalışmalar, referans değerlerin oluşturulabileceğini ve viskozite sorunu gösteren her çeşit hastalığın izlenebileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Viscosity as hemorheological criteria has become far more important after the clinicians started to blame it for some pathological conditions. There is a bunch of study showing that the blood viscosity is apparently relevant with erythrocyte aggregation, endothelial damage, intimal thickening, coronary artery disease (angina pectoris), and diabetic ischemia. Besides, there is suspicion of strong association with sudden deafness, sudden vertigo, ischemic retinopaty, aseptic bone necrosis and many other diseases of ischemia. ?Creating a handy and reliable viscosimeter will be very helpful for both researchers and clinicians that try to investigate the relation between elevated blood viscosity and some disorders. Blood viscosity information is also valuable in monitoring the patient's body reaction to medical treatment. An Automated Real Time Viscometer with the microcapillary tubes was developed using reusable dome transducers, high gain, low noise, low frequency DC preamplifiers, an AD/DA converter card and a PC with appropriate software that can measure flow rate with small scale precision and compute the viscosity values at high speed. The automated real time physiological viscometer is currently assembled in a laboratory room in the Department of Anatomy, Istanbul Medical Faculty - University of Istanbul, with the name of Viscosity Laboratory. It serves as a routine laboratory. Preliminary results obtained indicate that the system can be used for creating reference values and monitoring any kind of diseases with a blood viscosity problem.