Kadın ve toprak analojisi bağlamında seramik atölyesi merkezli bir konut tasarımı
A residential design centered around a ceramics studio in the context of woman and earth analogy
  1. Tez No: 954057
  2. Yazar: ESRA NURÇİN KARA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET NUHOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın ve toprak analojisi, ALKER, mimaride ekofeminizm, toprak mimari, kerpiç konut tasarımı, Woman and soil analogy, ALKER, ecofeminism in architecture, earth construction, adobe residential design
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
Bu araştırmanın problemi: Modernizmle beraber adeta sadece işlevselliği önceleyen mimari anlayışın dönüştürülmesi, mekânsal sembolizme ve işlevselciliğe en azından eşit paye verilmesinin ne kadar mümkün olabildiğinin araştırılması şeklinde ifade edilebilir. Üretim mekânı işlevi gören bir konutun çevreci bakış açısıyla nasıl tasarlanabileceği ve kadın-toprak analojisi bağlamında ortaya konulan anima kavramının, mimari sembolizme nasıl kazandırılabileceği araştırmanın diğer problemleridir. Tezin amacı: yapı stoğunda çok büyük bir alan kaplayan konutların, toprak malzemeyle ve dişil prensiplere göre projelendirilmesine bir örnek teşkil ederken ekofeminizm üzerine düşündürmektir. Tez, en genel tanımıyla nitel veri analizi üzerine temellendirilmiştir. Görsel, tematik, yorumlayıcı analiz ile geliştirilmiş ve kavramsal bir mekân tasarımıyla sonuçlandırılmıştır.“Giriş”ve“Yöntem”bölümlerinden sonra üçüncü bölüm olarak“Kuramsal ve Kavramsal Çerçeve”, literatüre dayalı pek çok analizin yapıldığı ve yorumlandığı en fazla alt başlığa sahip bölümdür. Alt başlıklar özetle:“Toprak ve Toprak Yapılar”,“Mitoloji, Kadim İnanışlar, Pagan ve İbrahimi Dinlerde Toprak ve Kadın”,“Bilim ve Endüstri Devrimi Sonrasında Kadına ve Doğaya Bakış”,“Analojilerin Sürdürülebilir Mimariye Yansımaları”,“Ekofeminizm Bağlamında Mimari ve Mimari Tasarıma Yaklaşım”olarak sıralanabilir. Dördüncü bölüm:“Kadın ve Toprak Analojisi Bağlamında Seramik Atölyesi Merkezli Bir Konut Önerisi: Chipko Evi”başlıklı bölümdür. Bu bölümde tez bir projeyle nihayetlendirilmiştir. Tezde: evlere yeniden mânâ kazandırmanın, işlevsellik temelli faydacı anlayışa ekofeminist bir cevap niteliğinde olabileceği sonucuna ulaşılmıştır. Nitekim evler sıfır noktası olarak da adlandırılabilir. Bir diğer deyişle insanın kendisini ve aslında dünyayı tanımladığı ve anlamlandırdığı çekirdek mekânlardır. Yerküreye hatta evrene içkin tüm çıkarımlar ilk olarak bu sıfır noktasında yapılır. Dolayısıyla çevreyle ilişkinin en başından doğru kurgulanması önem arz etmektedir. Chipko Evi inşa edilebilir yapıdadır. Ancak sınırlılıklardan dolayı sadece kavramsal tasarımı ve projelendirilmesi gerçekleştirilebilmiştir. İnşa edilebildiği taktirde kullanıcı deneyimlerinin raporlanması önem arz etmektedir. Bu deneyimler salt işlevsellik temelli değil aynı zamanda mekânsal sembolizmin işlerliği bakımından da belgelenmelidir.
Özet (Çeviri)
The problem of this research can be expressed as follows: With modernism, the transformation of an architectural understanding that prioritises functionality, and the investigation of the extent to which it is possible to give at least equal importance to spatial symbolism and functionalism. Other issues addressed in this research include how a residential building that serves as a production space can be designed from an environmental perspective, and how the concept of anima, presented in the context of the woman-earth analogy, can be incorporated into architectural symbolism. The aim of the thesis is to provide an example of the design of residential buildings, which occupy a large area of the building stock, using earth materials and feminine principles, while encouraging reflection on ecofeminism. The thesis is based on qualitative data analysis in its most general sense. Following the 'Introduction' and“Methodology”sections, the third section, 'Theoretical and Conceptual Framework,' is the section with the most subheadings, containing numerous analyses and interpretations based on the literature. The subheadings are summarised as follows: 'Soil and Soil Structures,' 'Soil and Woman in Mythology, Ancient Beliefs, Pagan and Abrahamic Religions,' 'Views on Woman and Nature after the Scientific and Industrial Revolution,' 'Reflections of Analogies on Sustainable Architecture,' and 'Approach to Architecture and Architectural Design in the Context of Ecofeminism.' The fourth chapter is titled“A Ceramic Studio-Centred Residential Proposal in the Context of the Analogy Between Woman and Earth: The Chipko House.”This chapter concludes the thesis with a project. In the thesis, it is concluded that giving new meaning to homes could serve as an ecofeminist response to an utilitarian understanding based on functionality. Indeed, homes can be referred to as the zero point. In other words, they are the core spaces where humans define and make sense of themselves and, in fact, the world. All inferences inherent to the Earth and even the universe are first made at this zero point. Therefore, it is important to establish the relationship with the environment correctly from the very beginning. The Chipko House is constructible. However, due to limitations, only its conceptual design and planning have been realised. If it is constructed, it is important to document user experiences. These experiences should be documented not only in terms of functionality but also in terms of the effectiveness of spatial symbolism.