Kadının toplumsal cinsiyetine yönelik adli başvuru gerektiren fiziksel-psikolojik ve sosyal sorunlar bağlamında, ulusal tez merkezinde yayımlanmış son yirmi yıla ait bitirme tezlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the dissertations of the last twenty years published in the national thesis center in the context of physical-psychological and social problems, requiring judicial application regarding women's gender
- Tez No: 954188
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NAİLE ESRA SAKA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Adli Tıp, Halk Sağlığı, Sosyal Hizmet, Forensic Medicine, Public Health, Social Work
- Anahtar Kelimeler: Kadın erkek eşitsizliği, kadına yönelik şiddet, sistematik derleme, şiddet türleri, toplumsal cinsiyet, Gender, gender inequality, systematic review, types of violence, violence against women
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın ve Aile Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
Bu çalışmada 2005-2024 yılları arasında Türkiye'de kadının toplumsal cinsiyetine yönelik adli başvuru gerektiren fiziksel-psikolojik ve sosyal sorunlar bağlamı konusunda yayımlanmış ve tam metin olarak açık erişimli 183'ü yüksek lisans, 43'ü doktora ve 40'ı tıpta uzmanlık tezi dâhil olmak üzere 266 tez değerlendirilmiştir. Tezlere Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı Ulusal Tez Merkezi elektronik veri tabanından elde edilmiştir. Elde edilen tezler, tez sayısına, statüsüne, araştırmacı cinsiyetine, üniversite/kurum/enstitüye, bilim dalına, danışman ünvanına, yayım yılına, tezin konusu, örneklem sayısı, örneklem yapısı, örneklem grubu, araştırma yöntemi, veri toplama tekniği ve bilgi düzeyi/tutum değerlendirmesi göre sınıflandırılmış ve temalar oluşturularak değerlendirilmiştir. Bu çalışma 2005-2024 yılları arası kadının toplumsal cinsiyetine yönelik adli başvuru gerektiren fiziksel, psikolojik ve sosyal sorunların nasıl ve hangi açılardan ele alındığını ortaya koymakla birlikte yeni çalışmacılara yön verici olmayı hedeflemektedir. Araştırma yöntemine göre en fazla nitel yöntemin kullanıldığı, örneklem yapısında en fazla kadınlardan ve belge-dosya-kayıttan yararlanıldığı, örneklem grubunda en yaygın biçimde cinsiyet gruplarının tercih edildiği, veri toplama tekniği olarak en çok doküman tekniğinin kullanıldığı tespit edilmiştir. Tezlere yazar cinsiyetine göre bakıldığında kadın araştırmacıların %81.2 oranında, erkek araştırmacıların ise %18.8 oranında araştırma yaptığı görülmüştür. Çalışmamıza dâhil olan tezlerin son beş yıldaki konu dağılımlarında bilgi düzeyi ve farkındalık, tutum ve baş edebilme, KYŞ ve medya, önleme ve koruma, partner şiddeti konularında fazlaca tez üretildiği tespit edildi. Covid-19 Pandemisi'nin yaşandığı 2020-2022 iki yıllık süreçte araştırmacıların ilgisini daha da arttığı saptandı. Dünyada ve ülkemizde önemli bir sorun olarak karşımıza çıkan ve birçok türünde adli başvuru gerektiren kadına yönelik her türlü şiddet ile mücadele; multisistem bir süreç olup, sorunun toplumsal cinsiyet temelli olduğu kabul edilmeli, bu konuda tüm bireylerin ve kurumların üzerine düşenleri eksiksiz yapması gerekmektedir. Bu konuya yönelik farkındalık, sağaltım ve baş edebilmeye yönelik bilimsel çalışmalar özendirilmeli, örneklem grubu olarak adli makam çalışanları daha fazla ele alınmalıdır.
Özet (Çeviri)
In this study, 266 theses, including 183 master's theses, 43 doctoral theses and 40 medical specialty theses, published in the context of physical, psychological and social problems requiring legal application regarding women's gender in Turkey between 2005 and 2024 and open to access in full text, were evaluated. Theses were obtained from the electronic database of the National Thesis Center of the Council of Higher Education. The obtained theses were classified according to thesis number, status, researcher gender, university/institution/institute, branch of science, advisor title, publication year, thesis subject, sample number, sample structure, sample group, research method, data collection technique and knowledge level/attitude evaluation and evaluated by creating themes. This study aims to guide new researchers by revealing how and from which perspectives the physical, psychological and social problems that require legal applications regarding women's gender were addressed between 2005 and 2024. According to the research method, it was determined that the qualitative method was used the most, women and documents-files-record were used the most in the sample structure, gender groups were used the most in the sample group, and the document technique was used the most as the data collection technique. When the theses were examined according to the gender of the author, it was determined that female researchers conducted research at a rate of 81.2% and male researchers conducted research at a rate of 18.8%. In the distribution of the topics of the theses included in our study in the last five years, it was determined that a large number of theses were produced on the subjects of knowledge level and awareness, attitude and coping, VAW and media, prevention and protection, and partner violence. It was determined that the interest of researchers increased even more in the 2020-2022 two-year period when the Covid-19 Pandemic was experienced. It was determined that the interest of researchers increased even more during the 2020-2022 two-year period when the Covid-19 Pandemic occurred. The fight against all kinds of violence against women, which is a significant problem in the world and in our country and requires legal applications in many forms, is a multi-system process, and it should be accepted that the problem is gender-based, and all individuals and institutions should do their part in this regard. Scientific studies on awareness, treatment and coping with this issue should be encouraged, and judicial personnel should be taken into consideration more as a sample group.