UNESCO dünya miras alanı Bursa Vaiziye Medresesi'nin kültürel miras açısından incelenmesi
A cultural heritage analysis of the Vaiziye Madrasa in Bursa as part of the UNESCO world heritage site
- Tez No: 954296
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇİĞDEM BOGENÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Bursa, Vaiziye Medresesi, Yeniden İşlevlendirilme, Kültürel Miras, Bursa, Vaiziye Madrasah, Re-functionalization, Cultural Heritage
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kültürel Miras ve Miras Alan Yönetimi (Disiplinlerarası) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Kültür, bireylerin ve toplulukların yaşam biçimlerini, inanç sistemlerini, değerlerini, sanat anlayışlarını ve toplumsal pratiklerini kapsayan çok boyutlu ve dinamik bir olgudur. Kültürel miras ise, bir toplumun tarihsel süreç içerisinde oluşturduğu ve gelecek kuşaklara aktarılması gereken maddi ve manevi değerlerin bütünüdür. Bu miras, somut (tarihi yapılar, anıtlar, arkeolojik alanlar vb.) ve soyut (dil, gelenek, müzik, dans vb.) unsurlarıyla birlikte, toplumsal kimliğin, kolektif hafızanın ve kültürel sürekliliğin temelini oluşturur. Bu bağlamda kültürel mirasın korunması ve çağdaş yaşamla uyumlu bir şekilde yeniden işlevlendirilmesi, kültürel sürekliliğin sağlanması açısından büyük önem taşımaktadır. Kültürel mirasın önemli somut unsurlarından olan medreseler, İslam dünyasında özellikle Orta Çağ'dan itibaren bilim, din, felsefe ve edebiyat gibi alanlarda eğitimin yürütüldüğü kurumsal yapılar olarak hem bilgi üretiminde hem de kültürel etkileşimde merkezi bir rol üstlenmişlerdir. Osmanlı Devleti döneminde medreseler yalnızca eğitim kurumları olarak değil, aynı zamanda sosyal ve kültürel yaşamın merkezleri olarak işlev görmüş; mimari estetikleriyle de dönemin sanat ve tasarım anlayışını yansıtan önemli kültürel miras ögeleri haline gelmişlerdir. Bu bağlamda Bursa, Osmanlı'nın ilk başkentlerinden biri olarak, erken dönem Osmanlı medrese mimarisinin ve eğitim anlayışının özgün örneklerine ev sahipliği yapması açısından özel bir konuma sahiptir. Bu çalışma, Bursa'da yer alan ve Osmanlı dönemine ait önemli yapılardan biri olan Vaiziye (Mahkeme) Medresesi'ni kültürel mirasın korunması ve yeniden işlevlendirilmesi bağlamında ele almaktadır. Medresenin tarihî ve mimarî özellikleri incelenerek, kültürel kimliğin korunmasına hizmet edecek şekilde nasıl sürdürülebilir ve işlevsel bir yapıya dönüştürülebileceği tartışılmaktadır. Bu bağlamda çalışma, Vaiziye Medresesi örneği üzerinden, kültürel miras yapılarının çağdaş yaşamla entegrasyonunu sağlayacak stratejiler geliştirmeyi amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Culture is a multidimensional and dynamic phenomenon encompassing individuals' and communities' lifestyles, beliefs, values, artistic expressions, and social practices. Within this scope, culture includes a broad spectrum ranging from interpersonal relationships and social norms to traditions and creative expressions. On the other hand, cultural heritage refers to the totality of tangible and intangible values created by society throughout its historical process and deemed necessary to be transmitted to future generations. This heritage, consisting of tangible elements (such as historical buildings, monuments, and archaeological sites) and intangible elements (such as language, traditions, music, and dance), forms the foundation of social identity, collective memory, and cultural continuity. In this context, cultural heritage preservation and adaptive reuse in harmony with contemporary life are essential for cultural sustainability. Madrasahs have played a central role in the production of knowledge and cultural interaction, especially since the Middle Ages in the Islamic world, as institutional structures where education in fields such as science, religion, philosophy, and literature was conducted. During the Ottoman Empire, madrasahs functioned as educational institutions and as centers of social and cultural life. With their architectural aesthetics, they emerged as significant elements of cultural heritage, reflecting the artistic and design understanding of their time. In this respect, Bursa holds a special position as one of the first capitals of the Ottoman Empire, hosting original examples of early Ottoman madrasah architecture and educational philosophy. This study addresses the Vaiziye (Court) Madrasah, one of the significant structures from the Ottoman period in Bursa, within the context of cultural heritage preservation and adaptive reuse. By examining the historical and architectural features of the madrasah, the study discusses how it can be transformed into a sustainable and functional structure that contributes to the preservation of cultural identity. In this regard, the study aims to develop strategies to ensure the integration of cultural heritage buildings into contemporary life, using the example of the Vaiziye Madrasah.