Şemseddin Ebü's-Senâ el-İsfahânî'nin Envâru'l-Hakâiki'r-Rabbâniyye adlı eserinin mukaddimesinin tefsir ilmi açısından incelenmesi
An examination of the introduction to Shams al-Dīn Abū al-Senā al-Isfahānī's tafsīr Anwāru al-Haqāʾiq al-Rabbāniyya from the perspective of the science of tafsīr
- Tez No: 954416
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÇİÇEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Tefsir, Ebü's-Senâ el-İsfahânî, Envâru'l-Hakâiki'r-Rabbâniyye, Mukaddime, Kur'ân İlimleri, Metodoloji, Tafsīr, Abū al-Senā al-Isfahānī, Anwār al-Haqāʾiq al-Rabbāniyya, Introduction/muqaddima, Quranic Sciences, Methodology
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu tez, Şemseddin Ebü's-Senâ el-İsfahânî'nin Envâru'l-Hakâiki'r-Rabbâniyye adlı tefsirinin mukaddimesini esas alarak, müellifin tefsir ilmine dair ortaya koyduğu düşünceyi derinlemesine incelemektedir. Metin odaklı bir yaklaşımla yürütülen çalışmada, İsfahânî'nin ilmî tavrı, kavramsal tercihleri ve yöntemi kendi bağlamı içinde ele alınmış, onun lafız ve anlam merkezli yaklaşımı üzerinden değerlendirilmiştir. Bu yönüyle araştırma, müellifin tefsir usûlüne ilişkin katkılarını tespit etmeyi ve ilmî miras içerisindeki özgün duruşunu ortaya koymayı hedeflemektedir. Ebü's-Senâ'nın tefsir anlayışı, lafzın anlamı belirleyen asli bir unsur olduğunu merkeze almakta; bu çerçevede dil, belâgat ve fıkıh usûlü gibi ilimlerle güçlü bağlar kurarak, anlamı sabit ilmî ilkelerle inşa eden bir yaklaşım geliştirmektedir. Mukaddime, salt bir giriş mahiyetinde olmayıp, tefsirin gayesine, yöntemine ve müellifin ilmî anlayışına dair esaslı bir çerçeve sunmakta, klasik tefsir birikimini, usûlî yaklaşımıyla yeniden yorumlamaktadır. Müellifin rivayet ile dirayet arasında kurduğu mutedil denge, onu hem geleneğe bağlı hem de metodolojik açıdan özgün bir duruş sergileyen bir âlim kılmaktadır. Bu yönüyle mukaddime, klasik tefsir usûlünün canlı bir temsili ve ilmî birikime sadakatle yaklaşan bir düşüncenin tezahürüdür. Araştırmanın sonunda ulaşılan genel kanaat, Ebü's-Senâ el-İsfahânî'nin yalnızca kendi çağının değil, bütün bir klasik tefsir geleneğinin ilmî kodlarına vâkıf, usûl ve metodolojiye dair tutarlı görüşler geliştirmiş bir âlim olduğudur. Onun mukaddimesi, Kur'ân'ı anlama çabasının sahih bir zeminde yürütülmesi için vazgeçilmez ilkeleri ihtiva etmekte; ilim, hikmet ve sorumluluk ekseninde tefsirin hakikatine vukûfiyet sunmaktadır. Bu yönüyle çalışma, hem klasik tefsir mirasına vefakâr bir katkı hem de müstakbel ilmî araştırmalar için sağlam bir zemin mahiyetindedir.
Özet (Çeviri)
This thesis, based on the introduction of Shams al-Dīn Abū al-Senā al-Isfahānī's tafsīr Anwāru al-Haqāʾiq al-Rabbāniyya, examines the author's thought on the science of tafsīr in depth. In this text-oriented study, Isfahānī's scholarly attitude, conceptual preferences, and methodology are examined in their own context and evaluated through his wording and meaning-centered approach. In this respect, the study aims to identify the author's contributions to the methodology of tafsīr and to reveal his unique stance within the scholarly heritage. Abū al-Senā's understanding of tafsīr centers on the fact that the word is an essential element that determines meaning; in this framework, he develops an approach that builds meaning with fixed scientific principles by establishing strong ties with sciences such as language, rhetoric, and the methodology of fiqh. The Muqaddima is not a mere introduction; rather, it provides an essential framework for the purpose of tafsīr, its methodology, and the author's scholarly understanding, and reinterprets the classical tafsīr accumulation with his usulī approach. The author's moderate balance between narration and direct narration makes him a scholar who both adheres to the tradition and takes a methodologically original stance. In this respect, the Muqaddima is a vivid representation of the classical methodology of tafsīr and a manifestation of a thought that approaches the scholarly accumulation with loyalty. The general opinion reached at the end of the study is that Abū al-Senā al-Isfahānī is a scholar who is well-versed in the scholarly codes of not only his own age but also of the entire classical exegetical tradition and has developed coherent views on methodology and methodology. His Muqaddimah contains the indispensable principles for conducting the effort to understand the Qur'an on a sound ground and offers insight into the truth of tafsīr on the axis of knowledge, wisdom and responsibility. In this respect, this study is both a faithful contribution to the classical tafsir heritage and a solid ground for future scholarly research.