Akciğer kanseri cerrahisinde orta dereceli KOAH hastalarında deksmedetomidin ve ketaminin oksijenizasyon ve akciğer mekaniklerine etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of dexmedetomidine and ketamine on oxygenation and lung mechanics in moderate COPD patients undergoing lung cancer surgery
- Tez No: 954423
- Danışmanlar: PROF. DR. SİMAY KARADUMAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: tek akciğer ventilasyonu, KOAH, deksmedetomidin, ketamin, one-lung ventilation, COPD, dexmedetomidine, ketamine
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Çalışmamızda, orta dereceli KOAH tanısı almış hastalarda lobektomi sırasında uygulanmış olan deksmedetomidin ve ketaminin oksijenizasyon, akciğer mekanikleri ve postoperatif komplikasyonlar üzerindeki etkilerini karşılaştırmayı amaçladık. Etik kurul onayı alındıktan sonra 01.01.2024-01.01.2025 tarihinde akciğer kanseri cerrahisi yapılmış 173 hasta retrospektif olarak incelendi. Deksmedetomidin verilen gruptan (Grup D) 21 hasta, ketamin verilen gruptan (Grup K) 21 hasta dahil edildi. Grup D'ye, indüksiyondan sonra anestezi uzmanı tarafından deksmedetomidin 10 dakika boyunca 1 mcg/kg yükleme dozunda uygulanmış olup, 0,5 mcg/kg/saatlik infüzyon hızında devam ettirilmiştir. Grup K'ya ise ketamin 1 mg/kg bolus uygulanmış olup, 0,5 mg/kg/saatlik infüzyon hızında devam ettirilmiştir. Kalp hızı, ortalama arter basıncı (OAB), parsiyel arteriyel oksijen basıncı (PaO2), ekshale edilen gazdaki sevofluran konsantrasyonu (Et SEVO), tepe inspiratuar basıncı (Ppeak) tek akciğer ventilasyonu (TAV) başlamasından önce, TAV başlangıcının 30. ve 60. Dakikasında kaydedilmiştir. Aynı zamanlarda dinamik kompliyans, şant fraksiyonu (Qs/Qt), ölü boşluk ventilasyonu (Vd/Vt) hesaplandı. Postoperatif atelektazi, pnömoni ve akut akciğer hasarı (ALI) insidansları değerlendirildi. KAH ve OAB'nı ketamin grubunda anlamlı derecede daha yüksek bulduk. EtSEVO her iki grupta da zamanla azaldı ama gruplar arasında fark yoktu. PaO2, dinamik kompliyans, şant fraksiyonu iki grup arasında benzerdi ve grupların kendi içlerinde zamanla artış gösterdi. Ölü boşluk ventilasyonu ortalamaları iki grupta benzerdi ve zamana göre değişmedi. Postoperatif komplikasyonlar açısından iki grup benzerdi. İki ajan da akciğer mekaniklerini iyileştirmiş, oksijenasyonu arttırmıştır. Hemodinamik farkları ve hastaların özellikleri göz önünde bulundurularak iki ilaç da tek akciğer ventilasyonu sırasında volatil ajanlarla birlikte kullanılabilir, böylece volatil ajanların hipoksik pulmoner vazokonstrüksiyon üzerindeki inhibisyonunu engeller ve mekanizmanın etkin çalışmasına yardımcı olur.
Özet (Çeviri)
In this study, we aimed to compare the effects of dexmedetomidine and ketamine on oxygenation, lung mechanics, and postoperative complications in patients diagnosed with moderate chronic obstructive pulmonary disease (COPD) undergoing lobectomy. Following ethical committee approval, a retrospective analysis was conducted on 173 patients who underwent lung cancer surgery between January 1, 2024, and January 1, 2025. A total of 42 patients were included in the study: 21 patients in the dexmedetomidine group (Group D) and 21 in the ketamine group (Group K). Group D received a 1 mcg/kg loading dose of dexmedetomidine over 10 minutes after induction, followed by a continuous infusion at a rate of 0.5 mcg/kg/h. Group K received a 1 mg/kg bolus of ketamine, followed by a continuous infusion at 0.5 mg/kg/h. Heart rate, mean arterial pressure (MAP), partial arterial oxygen pressure (PaO₂), end-tidal sevoflurane concentration (EtSEVO), and peak inspiratory pressure (Ppeak) were recorded before the initiation of one-lung ventilation (OLV), and at the 30th and 60th minutes of OLV. Dynamic compliance, shunt fraction (Qs/Qt), and dead space ventilation (Vd/Vt) were also calculated at these time points. The incidence of postoperative atelectasis, pneumonia, and acute lung injury (ALI) was evaluated. Heart rate and MAP were significantly higher in the ketamine group. EtSEVO levels decreased over time in both groups with no significant difference between them. PaO₂, dynamic compliance, and shunt fraction were similar between the two groups and showed increases over time within each group. Dead space ventilation was comparable between the groups and did not change significantly over time. Postoperative complications were also similar in both groups. Both agents improved lung mechanics and enhanced oxygenation. Considering their hemodynamic profiles and patient characteristics, both drugs can be used in combination with volatile agents during one-lung ventilation. Thus, it prevents the inhibition of volatile agents on hypoxic pulmonary vasoconstriction and helps the mechanism to work effectively.