Video yardımlı torakoskopik cerrahi (VATS) yapılan hastalarda paravertebral blok ile serratus anterior plan bloğunun postoperatif analjezik etkinliğinin karşılaştırılması
Comparison of postoperative analgesic efficacy of paravertebral block and anterior serratus block in patients undergoing video-assisted thoracoscopic surgery (VATS)
  1. Tez No: 1012741
  2. Yazar: RABİA ÇAKMAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT İZGİ, ÖĞR. GÖR. PINAR ÖZDEMİR YAŞAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Paravertebral blok, serratus anterior plan bloğu, VATS, postoperatif analjezi, opioid tüketimi, Paravertebral block, serratus anterior plane block, VATS, postoperative analgesia, opioid consumption
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Çakmak R. Video Yardimli Torakoskopik Cerrahi (Vats) Yapilan Hastalarda Paravertebral Blok İle Serratus Anterior Plan Bloğunun Postoperatif Analjezik Etkinliğinin Karşılaştırılması, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Tezi. Ankara, 2026. Video yardımlı torakoskopik cerrahi (VATS), cerrahiye bağlı stresin ve postoperatif ağrının azaltılmasını sağlayan 1990'larda, öncelikle akciğer kanseri cerrahisinde torakotomiye alternatif bir yaklaşım olarak ortaya çıkan minimal invaziv bir cerrahi işlemdir. VATS yapılan hastalarda ağrı yönetimi; ameliyat sonrası pulmoner ve kardiyak komplikasyonları azaltabileceği için torakotomide olduğu kadar önemlidir. Paravertebral blok ve serratus anterior plan bloğu sistemik analjeziklerin yanında VATS yapılan hastalarda multimodal analjezinin bir parçası olarak sıklıkla kullanılır. Serratus anterior plan bloğu (SAPB), latissimus dorsi kası ile serratus anterior kası arasında yer alan torakodorsal sinir, toracicus longus siniri ve torakal 2-9 arasındaki spinal sinirleri hedefleyen, torakal cerrahilerde son zamanlarda uygulanan, etkinliği gösterilmiş bir gövde bloğudur. Paravertebral blok (PVB) ise paravertebral boşlukta yer alan interkostal sinirleri hedef alan bir blok yöntemi olup deneyim gerektiren ve komplikasyon riski daha yüksek olan bir bloktur. Bu çalışma, genel anestezi altında VATS yapılan hastalarda, SAPB ile PVB'nin postoperatif analjezik etkinliğini, opioid tüketimini ve bloğa bağlı komplikasyonları karşılaştırmayı amaçlamaktadır. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı tarafından yürütülen bu prospektif randomize kontrollü çalışmaya, akciğer kanseri ön tanısıyla genel anestezi altında elektif VATS planlanan 129 hasta dahil edilmiştir ancak verilerin toplanması ve düzenlenmesi aşamasında; 6 hasta hastanede ibuprofen olmaması,2 hastada Hasta kontrollü analjezi (PCA) çalışmaması, 1 hasta Obsesif kompulsif bozukluk (OKB) tanısı nedeniyle tedaviye uyum gösterememesi, 1 hastada ise cerrahi komplikasyon yaşanması nedeniyle totalde 10 hasta analiz dışı bırakılmıştır. Çalışma, 119 hasta ile tamamlanmıştır. Hastalar postoperatif analjezi sağlamak amacıyla randomize olarak SAPB veya PVB gruplarına ayrılmış olup postoperatif 1., 3., 6., 12. ve 24. saatlerdeki Vizüel Analog Skala (VAS) skorları, morfin tüketim miktarları, kurtarıcı analjezik kullanımı varlığı ve komplikasyon varlıkları kaydedilmiştir. Gruplar arasında demografik özellikler açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır. İstirahat halindeki postoperatif VAS skorları, tüm zaman dilimlerinde gruplar arasında benzer bulunmuştur (p>0.05). Toplam opioid tüketimi ve morfin-tramadol eşdeğerliği açısından gruplar arasında anlamlı fark gözlenmemiştir (p=0.299); ancak yapılan alt grup analizinde, orta-şiddetli ağrısı (VAS ≥ 4) olan hastalarda; postoperatif 1. ve 6. saatlerde SAPB grubunun opioid tüketiminin, PVB grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu belirlenmiştir (sırasıyla p=0.020 ve p=0.007). Her iki grupta da bloklara bağlı majör bir komplikasyon gözlenmemiştir. Bu bulgulardan yola çıkarak Serratus Anterior Plan Bloğu, VATS uygulanan hastalarda postoperatif analjezi sağlamada Paravertebral Blok kadar güvenli ve etkili bir alternatiftir. Genel hasta popülasyonunda her iki blok benzer ağrı kontrolü ve opioid tüketimi sağlasa da; şiddetli ağrı yaşayan hastalarda PVB, muhtemel visseral blokaj etkinliği sayesinde erken postoperatif dönemde daha üstün bir analjezi sağlayarak kurtarıcı analjezik ihtiyacını azaltmaktadır.
Özet (Çeviri)
Çakmak R., Comparison of Postoperative Analgesic Efficacy of Paravertebral Block and Serratus Anterior Plane Block in Patients Undergoing Video-Assisted Thoracoscopic Surgery (VATS), Hacettepe University Faculty of Medicine, Thesis in Anesthesiology and Reanimation. Ankara, 2026. Video-assisted thoracoscopic surgery (VATS) is a minimally invasive surgical procedure that emerged in the 1990s, primarily as an alternative to thoracotomy in lung cancer surgery, allowing for reduced surgical stress and postoperative pain. Pain management in patients undergoing VATS is as important as in thoracotomy, as it can reduce postoperative pulmonary and cardiac complications. Paravertebral block and serratus anterior plane block are frequently used as part of multimodal analgesia in patients undergoing VATS, alongside systemic analgesics. Serratus anterior plane block (SAPB) is a recently applied and proven effective trunk block in thoracic surgeries that targets the thoracodorsal nerve, the thoracic longus nerve, and spinal nerves 2-9 located between the latissimus dorsi and serratus anterior muscles. Paravertebral block (PVB), on the other hand, is a block method targeting the intercostal nerves located in the paravertebral space, requiring experience and carrying a higher risk of complications. This study aims to compare the postoperative analgesic efficacy of SAPB and PVB, opioid consumption, and block-related complications in patients undergoing VATS under general anesthesia. This prospective randomized controlled trial, conducted by the Department of Anesthesiology and Reanimation, Hacettepe University Faculty of Medicine, included 129 patients scheduled for elective VATS under general anesthesia with a preliminary diagnosis of lung cancer. However, during the data collection and organization phase, a total of 10 patients were excluded from the final analysis due to the unavailability of ibuprofen in the hospital (n=6), patient-controlled analgesia (PCA) device failure (n=2), non-compliance with treatment due to a diagnosis of obsessive-compulsive disorder (OCD) (n=1) and surgical complications (n=1). The study was completed with 119 patients. Patients were randomly assigned to either SAPB or PVB groups to provide postoperative analgesia. Patients Visual Analog Scale (VAS) scores, morphine consumption, rescue analgesic use, and presence of complications were recorded at 1, 3, 6, 12, and 24 hours postoperatively. No statistically significant differences were found between the groups in terms of demographic characteristics. Postoperative VAS scores at rest were similar between the groups at all time points (p>0.05). No significant differences were observed between the groups in terms of total opioid consumption and morphine-tramadol equivalence (p=0.299). However, in subgroup analysis, it was determined that in patients with moderate-to-severe pain (VAS ≥ 4), opioid consumption in the SAPB group was statistically significantly higher than in the PVB group at 1 and 6 hours postoperatively (p=0.020 and p=0.007, respectively). No major complications related to blocks were observed in either group. Based on these findings, Serratus Anterior Plane Block is a safe and effective alternative to Paravertebral Block in providing postoperative analgesia in patients undergoing VATS. Although both blocks provide similar pain control and opioid consumption in the general patient population, in patients experiencing severe pain, PVB provides superior analgesia in the early postoperative period due to its potential visceral blockade efficacy, thus reducing the need for rescue analgesics.